Rå tomatpasta – en favoriträtt!
Vad jag älskar den här enkla pastarätten med rå tomatsås, mynta, basilika och färsk buffelmozzarella.
Jag har lagat den flera gånger varje sommar när det är tomatsäsong ända sedan Leila publicerade receptet i sin bok The fresh foodie, som för övrigt är en riktigt hyvens bok som jag rekommenderar varmt.
Man behöver alltså inte koka ihop den här såsen, utan man kramar ihop den i en bunke medan spaghettin kokar på spisen. Raw alltså.
Väldigt hippt, men egentligen inget nytt. Folk har säkert gjort sås på det här sättet i evigheter.
Men just det här receptet är verkligen toppen; man halverar tomater, lägger dem i en bunke och kramar ihop dem med händerna tillsammans med basilika, mynta, olivolja, honung och nypressad apelsinsaft.
Maträtten smakar inte apelsin över huvud taget, men apelsinen bidrar nog till lite sötma.
Jag har tagit mig friheten att lägga till färsk buffelmozzarella i receptet. För helt ärligt, har det någonsin försämrat en maträtt? Nä. Precis.
Skriv utRå tomatsås med spaghetti och mozzarella
Rå tomatsås man kramar ihop med händerna tillsammans med färska kryddor. Serveras med spaghetti och färsk buffelmozzarella. Snabbt, smidigt och alldeles underbart!
- Förberedelser: 5
- Tillagningstid: 10
- Total tid: 15
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- spaghetti för 4
- 2 pkt (totalt 500 g) cocktailtomater, gärna i olika färger
- 1 vitlöksklyfta
- saften av en halv apelsin
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- en kruka färsk basilika
- en kruka färsk mynta
- flingsalt
- svartpeppar
- 1 pkt buffelmozzarella till servering
Instruktioner
Gör såsen medan du kokar spaghettin. Börja med att halvera alla tomater och lägg dem i en bunke.
Skiva vitlöksklyftan så tunt du kan.
Pressa ner en halv apelsin, och tillsätt honung och olivolja till bunken.
Plocka bladen från basilikan och myntan, och riv sönder dem lite med händerna. Salta och peppra.
Stoppa ner handen i bunken och krama tomaterna så att de går sönder lite och allting blandas och gottar till sig. Häll av pastan när den är klar, och blanda den med den råa tomatsåsen.
För extra lyx – riv en buffelmozzarella i bitar med händerna och garnera med. Ringla över lite extra olivolja, dra något extra varv med pepparkvarnen och servera.
Det här åt vi idag och hela familjen var helnöjd! Vi serverade tomatsåsen med fetaost och rostade solrosfrön.
Ja, fetaost går ju precis lika bra som buffelmozzarella. 🙂
Verkligen jättegott! Vi hade rostad mandelspån på också, rekommenderas!
Åh, det låter ju som en god grej att addera! Tack för tipset.
Tur du hade recept😍 Vi har alltid mozzarella och kalamata oliver som tillägg. Så gott!
Det låter ju också supergott till, med oliver till! Nu har tomaterna börjat mogna och smakar som allra godast, så jag ska också svänga ihop den här rätten i veckan som kommer. 🙂