Pasta, Vardag, Vegetariskt

Rå tomatpasta – en favoriträtt!

Pasta rå tomatsåsVad jag älskar den här enkla pastarätten med rå tomatsås, mynta, basilika och färsk buffelmozzarella. Jag har lagat den flera gånger varje sommar när det är tomatsäsong ända sedan Leila publicerade receptet i sin bok The fresh foodie, som för övrigt är en riktigt hyvens bok som jag rekommenderar varmt.

Man behöver alltså inte koka ihop den här såsen, utan man kramar ihop den i en bunke medan spaghettin kokar på spisen. Raw alltså. Väldigt hippt, men egentligen inget nytt. Folk har säkert gjort sås på det här sättet i evigheter. Men just det här receptet är verkligen toppen; man halverar tomater, lägger dem i en bunke och kramar ihop dem med händerna tillsammans med basilika, mynta, olivolja, honung och nypressad apelsinsaft. Maträtten smakar inte apelsin över huvud taget, men apelsinen bidrar nog till lite sötma.

Jag har tagit mig friheten att lägga till färsk buffelmozzarella i receptet. För helt ärligt, har det någonsin försämrat en maträtt? Nä. Precis.

Skriv ut

Rå tomatsås med spaghetti och mozzarella

Rå-tomatpasta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 4 recensioner

Loading...

Rå tomatsås man kramar ihop med händerna tillsammans med färska kryddor. Serveras med spaghetti och färsk buffelmozzarella. Snabbt, smidigt och alldeles underbart!

  • Förberedelser: 5
  • Tillagningstid: 10
  • Total tid: 15
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • spaghetti för 4
  • 2 pkt (totalt 500 g) cocktailtomater, gärna i olika färger
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften av en halv apelsin
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • en kruka färsk basilika
  • en kruka färsk mynta
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 pkt buffelmozzarella till servering

Instruktioner

Gör såsen medan du kokar spaghettin. Börja med att halvera alla tomater och lägg dem i en bunke.

Skiva vitlöksklyftan så tunt du kan.

Pressa ner en halv apelsin, och tillsätt honung och olivolja till bunken.

Plocka bladen från basilikan och myntan, och riv sönder dem lite med händerna. Salta och peppra.

Stoppa ner handen i bunken och krama tomaterna så att de går sönder lite och allting blandas och gottar till sig. Häll av pastan när den är klar, och blanda den med den råa tomatsåsen.

För extra lyx – riv en buffelmozzarella i bitar med händerna och garnera med. Ringla över lite extra olivolja, dra något extra varv med pepparkvarnen och servera.

6 Kommentar

  1. familjenlalloo

    10 augusti, 2015 at 9:14 e m

    Det här åt vi idag och hela familjen var helnöjd! Vi serverade tomatsåsen med fetaost och rostade solrosfrön.

    1. Helena

      29 november, 2015 at 10:14 f m

      Ja, fetaost går ju precis lika bra som buffelmozzarella. 🙂

  2. Emma

    27 november, 2015 at 6:24 e m

    Verkligen jättegott! Vi hade rostad mandelspån på också, rekommenderas!

    1. Helena

      29 november, 2015 at 10:13 f m

      Åh, det låter ju som en god grej att addera! Tack för tipset.

  3. Therese

    15 juli, 2018 at 4:36 e m

    Tur du hade recept😍 Vi har alltid mozzarella och kalamata oliver som tillägg. Så gott!

    1. Helena

      15 juli, 2018 at 7:43 e m

      Det låter ju också supergott till, med oliver till! Nu har tomaterna börjat mogna och smakar som allra godast, så jag ska också svänga ihop den här rätten i veckan som kommer. 🙂

Lämna en kommentar