Efterrätter Glass

Vaniljparfait med saltstänkt kolasås och hallon

Salt kolasås hallon vaniljglassSalt kolasås över sötsyrliga, färska hallon och hemgjord, len vaniljparfait är en av mina absoluta favoritdesserter sedan många år tillbaka, och när hallonen är i säsong här på Öland serverar jag den ofta. Det här är också syrrans favoritdessert nummer ett, så vill jag fjäska lite extra när hon är här på besök så lagar jag det här. Första gången hon fick smaka på den var hon gravid, och det fanns ungefär två portioner kvar efter att alla tagit så mycket de ville ha. Hon smorde i sig sin första portion fort, sedan spelade hon alla klassiska gravidkort man kan göra kring matbordet och åt upp allt som fanns kvar också.

Vaniljparfait var inget jag bemödat mig med att testa innan, för jag tänkte att om man ändå skulle göra en hemgjord glass, vore det ju mer motiverat att göra något roligare än bara vaniljglass. Men jag hade FEL. Hemgjord vaniljglass smakar helt underbart, och är så värt det! Men har man bråttom går det ju finfint med vanlig köpeglass också, så klart.

Parfait är egentligen bara ett annat ord för glass, men det är den sortens glass som jag alltid gör; den sorten där man inte använder glassmaskin eller orkar bemöda sig med att röra runt i den medan den fryser. Man bara vispar, ställer in sin bunke i frysen, tar ut den några timmar senare och kan känna sig mycket nöjd med sig själv. Glassen blir inte det minsta sämre för att man inte har glassmaskin.

Den salta kolasåsen håller sig ganska många dagar i kylskåpet ifall det blir rester, och det går även jättebra att frysa den. Den tjocknar lite medan den svalnar, och speciellt om den stått i kylen, men då är det bara att späda den med lite vatten till önskad konsistens.

Och en grej till – om du gillar lakrits, testa att tillsätta 3 tsk lakritspulver i såsen. Det blir helt fantastiskt gott!!

Sedan de öländska, färska hallonen började säljas för i år har jag redan gjort den här desserten fyra gånger. Så ni förstår ju – ni måste prova! Den går att förbereda med både vaniljparfaiten och den salta kolasåsen, men är extra god när kolasåsen fortfarande är lite varm. Senare framåt hösten är den saltstänkta kolasåsen lika god till stekta äppelklyftor.

Skriv ut

Vaniljparfait med saltstänkt kolasås och hallon

Saltstänkt kolasås över färska, sötsyrliga hallon och en hemgjord, len vaniljparfait. Den här desserten har varit en storfavorit länge, och håller måttet år efter år.

  • Författare: Helena
  • Total tid: 40 min + frystid
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale

Vaniljparfait

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk flytande vaniljarom (finns i små miniatyrflaskor vid bakingredienserna)

Salt kolasås:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk flingsalt

+ färska hallon till servering

Instruktioner

Vaniljparfait: Mät upp grädden i en bunke. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en vass kniv, och häll ner fröna i grädden. Vispa till tjock konsistens.

Separera äggen och vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret. Rör ner vaniljessensen.

Rör samman grädden med äggsmeten och häll i en frysbar form. Frys i minst 5 timmar före servering, gärna över en natt.

Salt kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop på medelhög värme i en kastrull till en kolasås. Rör om då och då. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. (Ifall du gör dubbel sats eller kokar den på något lägre värme kommer det att ta lite längre tid. Notera att du inte bör dubbla saltmängden om du gör dubbel sats av såsen. Två teskedar flingsalt räcker ofta ändå. Smaka av för säkerhets skull.) Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. Servera till glassen och färska hallon.

Både vaniljparfaiten och den salta kolasåsen kan förberedas i förväg, och kolasåsen håller sig fint i kylen i flera dagar, men det är extra gott att servera den till glassen när den fortfarande är varm. Själv brukar jag göra den en stund innan gästerna ska komma och låta den stå kvar på spisen och svalna så sakteliga under lock tills det är dags att äta dessert, då brukar den fortfarande vara lite varm.

11 augusti, 2019

34 kommentarer

  1. Varför skulle jag titta in här just nu. Gud så gott. Egen vaniljglass har vi gjort själva då vi har en glassmaskin, men tillsammans med den där kolasåsen och hallonen. Åh så gott.

  2. Holy Moly, så god kolasåsen låter, kära nån det måste ju verkligen vara en fullträff.
    Och vi har tänkt precis samma om vaniljglass, men då kanske vi ska fundera på att göra egen vi också…

  3. Låter fantastiskt gott!! Har ej gjort egen glass men lite kolasås borde jag kunna fixa ihop 🙂

    Min son beställde chokladglassen med saltstänkt kolasås på Strandnära och jag smakade lite. Först tycktes det som en konstig blandning men sen……. en fröjd för gommen!!

    Ha det gott// Lotta

    1. Ja, köpeglass går ju hur fint som helst! 🙂 Det är från StrandNära jag fått inspirationen, från den desserten. De är ju världsbäst!

  4. Just salt och sött blir så himla gott ihop. Mmmm känner ett stort sug efter att prova att göra din saltstänkta kolasås för den tror jag är helt himmelskt god.

  5. Det ser verkligen supersmarrigt ut!
    Har ni provat att göra glass med kondenserad mjölk och grädde (och så vaniljstång såklart)?
    Den är en stående favorit hos oss här hemma! 🙂

    1. Det har vi absolut, det är ju supergott! Eftersom jag är fast i det salta kolaträsket brukar jag vispa 5 dl vispgrädde med en burk karamelliserad mjölk och en rejäl nypa havssalt och sedan frysa in. Snabbaste och bästa glassen ju!

  6. Alltså… jag ska gå och lägga mig nu… Hur ska jag kunna sova med den här bilden och tanken på kolasås i munnen?? 😉 Yummie!!!!
    Kram Anna

      1. Hej ! Jag undrar om du menade koka upp kolasåsen på nytt eller koka kolasåsen precis innan gästerna kommer . Fick för mig att du menade ” värma på ” igen , men sen började jag tänka för mkt 😂😂😂 /// Karamelli

        1. Hej Ellie! Det är jag som har uttryckt mig lite luddigt, har ändrat det nu. 🙂 Men nej, den behövs inte kokas upp igen. Antingen kan man göra den ett par timmar innan middagen, för då kommer den fortfarande att vara ljummen när det är dags att servera den, eller kan man servera den helt avsvalnad. Tjocknar den mycket när den svalnat helt kan man alltid röra ut den med lite vatten för att få en tunnare konsistens. Vill man servera den varm kan man antingen göra den precis före servering, eller förbereda den långt innan och sedan värma upp den på spisen till önskad temperatur. Den här såsen går även bra att frysa. Kram!

          1. Tack fina Du !
            Parfait’en står i frysen å har naggat på ett hörn å den va goooood ! Ska servera den imorgon med hallon , kolasåsen så klart och lite bitar av mina havrekakor , och eventuellt lite honungskanderade nötter 🥜 🙂 tack för en sjukt bra Blogg ! 😁

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration