Skriv ut

Vaniljparfait med saltstänkt kolasås och hallon

Salt-kolasås-hallon-vaniljglass

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,83 av 6 recensioner

Loading...

Saltstänkt kolasås över färska, sötsyrliga hallon och en hemgjord, len vaniljparfait. Den här desserten har varit en storfavorit länge, och håller måttet år efter år.

Scale

Ingredienser

Vaniljparfait

Salt kolasås:

+ färska hallon till servering

Instruktioner

Vaniljparfait: Mät upp grädden i en bunke. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en vass kniv, och häll ner fröna i grädden. Vispa till tjock konsistens.

Separera äggen och vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret. Rör ner vaniljessensen.

Rör samman grädden med äggsmeten och häll i en frysbar form. Frys i minst 5 timmar före servering, gärna över en natt.

Salt kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop på medelhög värme i en kastrull till en kolasås. Rör om då och då. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. (Ifall du gör dubbel sats eller kokar den på något lägre värme kommer det att ta lite längre tid. Notera att du inte bör dubbla saltmängden om du gör dubbel sats av såsen. Två teskedar flingsalt räcker ofta ändå. Smaka av för säkerhets skull.) Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. Servera till glassen och färska hallon.

Både vaniljparfaiten och den salta kolasåsen kan förberedas i förväg, och kolasåsen håller sig fint i kylen i flera dagar, men det är extra gott att servera den till glassen när den fortfarande är varm. Själv brukar jag göra den en stund innan gästerna ska komma och låta den stå kvar på spisen och svalna så sakteliga under lock tills det är dags att äta dessert, då brukar den fortfarande vara lite varm.