Reportage

Sommarfrukost på bryggan och en krönika

Picknick frukostEn del saker är helt enkelt bara bättre i tanken än i praktiken. (Och på Instagram.) Som den här frukosten på bryggan, till exempel. I trälådan finns lite olika trevliga saker man kan äta till frukost; nattjästa frallor, kaffesmoothie på havremjölk och yoghurt med jordgubbar och lime och andra goda grejer. Tre av fyra av recepten som skulle fotas till årets sommarbilaga till de dagstidningar jag skriver för, faktiskt.

Vi åkte ut till en brygga tidigt en morgon för en tid sedan för att fota den här bilden, och tänkte att det kunde vara en mysig idé att äta frukost nere vid vattnet en försommarmorgon hela familjen. Vi tänkte fel. Frukosten intas sedan dess på egna domäner.

Här kommer krönikan som jag skrev efter att vi kommit hem från vår frukost vid bryggan:

Sommarfrukost – bara ordet i sig inger ett visst lugn, tycker ni inte? Om man blundar och tänker på ordet är det nästan så att man kan höra fågelkvittret, känna daggen under fötterna och den svala brisen mot ansiktet. Stenplattorna på uteplatsen är fortfarande svala efter nattens mörker, och solen strilar in genom löven i syrenbusken när man balanserar ut en bricka med nybryggt kaffe och frasiga, varma croissanter som förslagsvis någon annan redan har varit och handlat.

Ser det ut så hos mig? Inte riktigt. Klockan 05.15 har jag en tvååring som drar mig i håret och säger ”Mamma ha Pippi-flätor!” och som gör sitt bästa för att knuffa ur mig ur sängen, vill ha på sig sin prinsessklänning med Frost-Elsa på och tycker vi ska gå ut till studsmattan och väcka grannskapet. Men visst känner jag daggen under fötterna på vägen dit, och nog strilar solen genom syrenbuskens lövverk när jag värmer vällingen. Och trots att de må börja väldigt tidigt, så uppskattar jag mina morgnar väldigt mycket. För oavsett hur de börjar, så är det likväl sommarmorgnar, och vi är lediga. Lediga att ta dagen som den kommer, äta jordgubbar från trädgårdslandet till frukost och dricka den där extra koppen kaffe. (Som vi för övrigt tackar studsmattan för att vi får dricka.)

Men ibland får man ju för sig att vidga sina vyer lite. Känna sig lite nyskapande och ta med sig frukosten någon annanstans, som till en brygga. Vara en rolig förälder. Om inte annat blir det ju fina bilder att lägga ut i sociala medier. Eller som här, i ett matreportage. Sagt och gjort. Häromveckan packade vi in barn, hund, kamera och frukostkorg i bilen och begav oss ner till vattnet. Vi såg framför oss hur havet glittrade i solen och hur barnen nöjt skulle äta varsin macka samtidigt som de fascinerat betraktade fiskarna i vattnet. Havet glittrade i allra högsta grad, och det gjorde barnens ögon också när de kom på att den långa, smala bryggan var perfekt att springa fram och tillbaka på och leka tafatt medan hunden rullade sig i gammal tång. Men tanken var ju god, och det var mackorna också, vilket även fåglarna kunde konstatera när vi vände ryggen till och försökte håva in barnen.

I fortsättningen om morgnarna hittar ni oss hemma i vår egen trädgård, med tryggt avstånd till studsmattan och sandlådan. Kaffet står varmt från 05.20.

31 juli, 2019

13 kommentarer

  1. Hihi! Vänta bara, när du minst anar det står vi utanför din dörr på en tidig morgonpromenad kl 05.35. 😉

 1. Bra tänkt… Jag minns mina tidiga morgnar på sandlådekanten med en kaffemugg och grus i såväl sandlåda som i mina ögon. Av sömnbrist. När grannarna steg upp kändes det som eftermiddag för mig. Videofilmen Lejonkungen var min räddning, för att få någon timmes ro.

  Frukost på bryggan är mer en realitet när barnen vuxit upp. Synd att jag ingen brygga har… 😂❤️

  1. Åh, Lejonkungen! Själv kunde jag köra med Frost ett tag, men den har de tröttnat på nu. Jag får försöka igen om några år med bryggfrukost. Men det blev ju ett roligt minne ändå. 🙂 Stor kram Erika!

 2. Hej Helena!
  Måste bara lämna en kommentar, då jag på min semester såg dig segla förbi mig in i en resturang i Färjestaden häromdagen. Tänkte jag skulle stoppa dig och bara tacka för en fin blogg, men blev lite ”starstrucked” och kom av mig:) hur som så har jag sagt det nu! Mvh. Johanna

  1. Hej Johanna! Tusen tack för din fina kommentar! Jag blir så glad när läsare kommer fram och säger hej, så ser du mig igen måste du lova att stoppa mig, så att jag får tacka DIG för att du läser bloggen. 🙂

  1. Karolina – självklart! De kommer på bloggen framöver, men eftersom det kan dröja kan jag maila dem till dig. 🙂

  1. Hej Lotta! Den har jag köpt på loppis, tror den är ganska gammal. Men jag ser sådana trälådor lite då och då på loppisar, ibland på finloppisen Hemtrevnad i Gårdby här på Öland.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration