Andra Reportage

Helenas Kök – tema långkok

I lördags när jag var i Skåne hade jag mitt matuppslag i tidningen Barometern, den här gången med temat vad man kan göra en söndagseftermiddag i köket så här i vintertid. Man kan nog göra en hel del, men fokuset i artikeln hade med mat att göra, ingenting annat. Här kommer min krönika:

Nu när det är som allra kallast lockar inte vädret till några söndagsaktiviteter som sträcker sig särskilt långt utanför husknuten. Själv tycker jag om att tillbringa mina söndagseftermiddagar hemma i köket så här års, experimenterandes med olika långkok. Det senaste som jag har fastnat för är att koka köttgrytor, speciellt mustiga chiligrytor på högrev. Det fina med att göra en riktig köttgryta är att den inte kan skyndas fram. Den måste få koka ett par timmar för att köttet ska falla i möra bitar, och det får helt enkelt ta den tid det tar. Idag ska allting gå så snabbt och man ska hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Vi renoverar våra kök för allt större summor, men tillbringar allt mindre tid i dem. Det är den tidsbristen som har gjort att bland det finaste man kan ge någon idag är sin egen tid. Just därför tycker jag att ett hembakat bröd eller en gryta som man har kokat i fyra timmar är värt så mycket mer. Att kunna bjuda på något sådant är onekligen att servera kärlek på tallrik.

Jag mår som allra bäst när jag får vara hemma i mitt kök och röra i mina grytor, för mig är det den allra bästa formen av terapi. Grytornas puttrande och kökets varma dofter ger mig ett välbehövligt lugn i en annars ganska så fulltecknad vardag. Det bästa av allt är att man sedan får lön för mödan – en god middag och flertalet lunchlådor. Jag förstår ju så klart att inte alla kan ha matlagning som hobby, vissa gillar ju att samla på frimärken. Vi blir alla lyckliga av olika saker. Men säg den som inte blir lycklig av en skiva rykande färskt bröd där smöret precis har börjat smälta?

Vad tycker jag då att man ska laga när man ska tillbringa några timmar i köket? Först och främst en mustig och god chiligryta.

När du ändå ska koka något så länge kan du lika gärna koka ett par burkar Dulce de leche, som du sedan gör glass av.

Eller varför inte en Öppen Bannoffee Pie.

Något annat man kan ägna sig åt är att rosta müsli. Och dricka varm choklad. Inte för att det tar särskilt lång tid att rosta müsli, men det är garanterat värt arbetsinsatsen, du kommer att tacka dig själv varje morgon resten av veckan. Och den varma chokladen? Den passar alltid in, oavsett om du ägnar dig åt långkok, är ute och grillar korv eller sitter i fåtöljen med raggsockor och en bok.

13 februari, 2012

10 kommentarer

 1. Du är så full av sanningar! Jag är fullständigt hooked på egenrostad müsli och har till och med fått min trumpne tonåring att gilla nyttigheterna! Inte illa…

  Vad gäller långkok så yes, yes. Ingen lagade mat som farmor, liksom!

  /L

 2. Här görs det massor av långkok! Det finns inget som slår barnens aptit när man gör grytor.

  Så gott!

  Du är så himla duktig alltså!! Wow, säger jag bara!!

  Kram anna

 3. Du kommer med så många
  bra tips och jättefina bilder:)
  måste absolut testa müslin….
  och många andra godsaker du
  frestar med…..
  Jättefin krönika du skrivit,
  du är så duktig!
  Ha det gott!
  Kram Anita K

 4. Men du vad roligt!! Smarrigt ser det ut att vara också.

  Tack! och dubbel tack! Det är alltid roligt att få komplimanger.
  Haha hela kvällen var kalasrolig (dagen med iof) Och det var trevligt att få pratas vi en litens stund och få en röst till din fina blogg.
  Om du vill kan jag maila lite bilder.
  kram kram

 5. Har tänkt göra dulce de leche sedan jag läste om det hos dig första gången, dels för att det låter vansinnigt gott men också för att jag tycker burken blir sjukt snygg efteråt. Har tom en burk kondenserad mjölk i skafferiet. Måste nog koka snart.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration