Andra Reportage

Grillreportage med krönika

En vecka kvar av semestern, men väldigt, väldigt många fler veckor av grillsäsongen är kvar! Här kommer ett grillreportage som jag skrev för Barometern och Smålandsposten, med en krönika om grillmeistern Olof:

Att grilla är hippare än någonsin. Vi tar vårt grillande på största allvar, och vi vill inte grilla vad som helst. Fingrillat ska det vara. Den färdigmarinerade flintasteken har fått ta några (okej, ganska många) steg tillbaka för de senaste årens trender som flankstek, pulled pork och beer can chicken. Även tillbehören lagas i allt större utsträckning på grillen, och den stora grillundersökningen som görs av ICA varje år visar på att vi i sommar vill lägga mer fisk och skaldjur på grillen än tidigare. Rapporten meddelar även att det fortfarande mest är kvinnorna som gör tillbehören och förberedelserna, och männen som står för själva grillandet. 


Hemma hos oss skiljer sig statistiken något. Inte i det avseende att det är jag som grillar, utan att jag faktiskt inte gör mycket alls. Min man Olof är grillansvarig därhemma, och gör allt från egen aioli till tillagning av kött. Därför är det helt och hållet hans recept jag bjuder på i det här uppslaget. Olof läser grillböcker som andra läser deckare, hummar intresserat åt texterna och säger att ”Det här ska vi prova nästa gång vi grillar.” Jag nickar med stor entusiasm och håller med. Sedan åker vi och införskaffar kött, grönsaker och färska kryddor från de öländska gårdarna, allt medan jag funderar på vad jag ska bidra med att laga till efterrätt. När vi kommer hem brukar Olof snöra på sig sitt grillförkläde av läder, plocka fram sin obligatoriska grillöl och kliva i träskorna som står och väntar innanför altandörren. Sedan tänds grillen, och vår lille hund intar sin vanliga position lagom nära köttet, i hopp om att något ska tappas på marken. Sådana kvällar finns det få ställen jag hellre skulle vilja vara på än hemma på terrassen.


Inför den här grillsäsongen pratar Olof om rökighet och om att slänga vedpinnar i grillen. Jag är högst förväntansfull.

21 juli, 2013

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration