Reportage

Afternoon Tea och en Englandskrönika

Afternoon tea-temat fortsätter! Idag blir det scones här på bloggen. Den här bilden fotade vi när vi var i sommarstugan och hade hösthelg för några veckor sedan. Scones och
söndagsfrukost tycker jag hör ihop, och är en mycket väl inarbetad frukosttradition hemma
hos oss. Oftast har man alla ingredienser hemma, och det går fort att göra eftersom
brödet inte behöver jäsa. Ett väldigt tacksamt frukostbröd, med andra ord, som
gör sig prima ihop med clotted cream, marmelad och sylt. Det är inte nödvändigt
att forma sconesen till åtta små bullar som jag har gjort här, latmansvarianten
går minst lika bra. Då rör man bara samman degen och formar den till två stora,
runda kakor på bakplåten, som man sedan skårar i fyra delar var.

Scones, 8 st
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1,5 dl filmjölk
1,5 dl mjölk
Blanda samman mjöl,
salt och bakpulver, och nyp ihop med smöret. Rör ner filmjölk och vanlig mjölk,
och knåda ihop degen på mjölat bakbord. Forma 8 st lika stora bullar och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 12-14
min, tills de har fått fin färg. Låt sedan svalna på galler. 
Och här kommer krönikan, som utlovat:
Jag är otroligt sugen
på att åka till England. Storbritannien må inte vara känt för att vara de
kulinariska smakernas högborg, men jag tror att det till stor del handlar om
fördomar, vilket jag tycker att Jamie Oliver har lyckats bevisa i sina
matprogram där han rest Storbritannien runt och blivit serverad den ena
läckerheten efter den andra. Men det är inte bara maten som gör att jag vill
resa runt i England, det är hela atmosfären. Jag vill gå runt i små pittoreska
byar iförd rutig tweed och basker med boll, klappa strävhåriga terriers och
kalla alla för darling och love. Jag vill dricka afternoon tea i
en vacker herrgård med brunrött tegel, med levande stearinljus på borden och
bruna läderfåtöljer som knarrar för varje gång man sträcker sig efter den
rykande, varma tekoppen i tunt, sirligt porslin.

London har jag så
klart inte tänkt hoppa över. Där vill jag flanera omkring på Borough Market med
en korg i ena handen, och den andra handen fri att utforska alla fina råvaror
som jag har hört ska finnas på Londons främsta matmarknad. Framåt kvällen kan
jag tänka mig en rejäl portion Shepherd’s Pie på en liten krog med mysig
belysning och väggar klädda med träpanel, innan jag tar in på mitt lilla Bed
and Breakfast med blommiga tapeter och tjock heltäckningsmatta. Som ni hör har
jag planerat det hela in i detalj. Det enda som kvarstår nu är att boka en
resa. Jag tror att våren är trevligast, eller kanske försommaren. För även om
jag har bestämt mig för att det råder fördomar kring den engelska kokkonsten,
är det regniga vädret varken en fördom eller ett oförtjänt rykte. Det är ett
faktum. På inköpslistan står en kavaj i tweed och en basker med boll. Och
måhända ett rutigt paraply. Man vill ju inte ta några risker. 

20 november, 2013

14 kommentarer

 1. Åh, nu har du ju fått oss också sugna på att resa till England och vandra runt på hedarna och i byarna, vi som ser oss själva ta en Ölandstur nästa höst och vandra runt där (fast det blir utan bollbasker!)
  Vi var på en tur i Skottland för nåt år sedan och det såg precis ut som det gjort i alla serier man sett på tv, bara den antika bilen med byvetrerinären som saknades:)
  Och visst har man fördomar om maten i England, men varje gång vi läst om någon av restaurangerna som Hanna varit på så får dom fördomarna på tafsen:)

  Hoppas ni har det riktigt bra på ön, alla tre.
  Stora kramar till er.

 2. Haha! Visst är England idylliskt på många vis och jag har haft två underbara semesterresor dit senaste åren. Vi var där på försommaren/våren då, det var kanon. Ösregn en dag, annars hade vi tur. Önskar att jag har tid attka ut mer på landsbygden nästa gång – Liverpool var lite mer England som man tänker sig det än London. En by hade varit kul att bo i ett slag..,

 3. Är man trött på London är man trött på livet brukar en jag känner säga.
  Kan nog hålla med, London ÄR fantastiskt. Men visst är man sugen på andra delar av England också…
  Och clotted cream, det kan man ju äta hur mycket som helst (eller tills man växer ur sin tweedkavaj).

 4. En sån otroligt vacker bild jag får njuta av 🙂 Man bara befinner sig i England bland thedofter,nybakade varma scones och detta otroligt vackra porslin. Blir så sugen på att bjuda hem mina vänninor på en liten bjudning efter att ha läst ditt inlägg…hi..hi…. Har ej varit i England…men kanske snart! Var i Skottland Edingburgh förra året och blev förälskad i denna staden.Längtar tillbaka <3 tack snälla för dina fina inlägg här på bloggen,blir så glad varje gång jag kikar in! Kram Lenita

  1. Tack Madeleine! Jag älskar de där tekopparna. 🙂 De finns i sommarstugan, och hur gärna jag skulle vilja ta hem en kopp skulle det inte kännas riktigt rätt…

 5. Åh, så underbart du får det att låta! Jag har aldrig velat resa till London/England förut trotts att min barndomsvän bor där och lägger ut en massa underbara kort på hennes F.B så man håller på att dö när man ser dem. Men nu när jag läste din lilla London krönika så blev man ju ännu mera sugen!
  Kram Amie

  1. Jag har inte varit där på flera år, och är jättesugen på att åka! Hoppas du får möjlighet att åka och hälsa på din kompis, en guide på plats som känner till alla pärlor är ju det allra bästa! Kram!

 6. Åh vilken mysig artikel. Vill du ha basker med boll så är det Skottland du ska till ju! 🙂 Dessutom är Skottland hemvist åt shortbreads så du för börja där. Jag rekommenderar faktiskt tidiga september för då har värsta rushen med skollov lugnat ner sig men samtidigt har ljungen börjat blomma på hedarna där och i Nordengland och det finns knappast vackrare. Borough Market finns visserligen inte uppe i norr men massor av god mat ändå.

  Det där med vädret…njae. Visst regnar det mycket men det kommer pö om pö. Inte som i Belgien där det regnar nonstop i tre veckor. Alltid är det sol några timmar.

  1. Tack så mycket! Jo, det kanske är mer Skottland med basker med boll, det har du rätt i… Tidiga september, jag ska lägga det på minnet. De där hedarna låter ju jättevackra, tack för tipset! Jag får väl lämna paraplyet hemma då. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration