Andra Reportage & i media

En grillkrönika

Idag har det varit en alldeles underbar dag här på Öland. Vi tog en tur till norra delen av ön och åt hamburgare på supertrevliga Kalk i Löttorp, för att sedan se Lily springa fram och tillbaka i vattenbrynet i Böda Sand. Det finns små filmer på min instagram stories. (Känner mig mycket hipp som ägnar mig åt instastories, för övrigt.) Tänk att man bara behöver åka en timme med bil för att få sådan utlandskänsla som det ändå ger att vara i Böda. Än så länge har nog inte den stora anstormningen med sommargäster anlänt, idag var det alldeles lagom mycket folk. Jag sprang på min bloggvän Att vara någons fru i vimlet som var där tillsammans med sin familj.

Men från Böda till grillen – här kommer årets grillkrönika för tidningarna Barometern och Smålandsposten:

Aldrig trodde jag väl att dagen skulle komma då jag grillade
sallad. Grillandet av sallad har säkerligen pågått länge runt om i världen, men
i Sverige känns det ändå ganska nytt. Lite trendigt, sådär. Hade någon sagt
till mig för tio år sedan att man kan grilla sallad hade jag tittat upp från
mitt färgglada grillspett och bara skrattat. Hade någon sagt det för femton år
sedan hade jag lyft blicken från min färdigmarinerade flintastek och höjt upp
mina på den tiden alldeles för ivrigt påmålade ögonbryn i ren chock.



Trenderna i grillvärlden kommer och går, och det är alltid
lika roligt att följa dem. De senaste åren har det grillats flankstekar och
beer can chickens som aldrig förr, och i år lutar det mot att svenska folket
kommer att grilla ännu mera grönt. Sallad, zucchini och sparris smakar finfint
på grillen, och med ett par majskolvar och några skivor halloumi i magen blir
man lika mätt som på en grillad kotlett. I år pratas det också om att röka maten
i grillen och att grilla direkt på kolen. Det sistnämnda är jag tveksam till om
jag vågar prova. Det låter sotigt. Jag får väl höra med grillmästaren här hemma
vad han tror om det. Däremot tycker jag att det är hög tid att han röker något
i sin avancerade rökpryl som han beställde hem från en halvskum amerikansk
hemsida för ett par år sedan. Med det Terminator-klingande namnet Smokenator
borde den kunna uträtta stordåd i stil med Schwarzenegger på nittiotalets
biodukar, men än så länge har det inte rökts något annat här hemma än korven
som trillade ner på kolen av misstag och blev svart förra veckan.



Hemma hos oss är det annars oftast maken som grillar. Han
tycker det är roligt, och han brukar förbarma sig över tillbehören också.
Annars är det ju vanligt att männen grillar, umgås med gästerna och tar det
lugnt med en grillöl i handen, allt medan kvinnorna dukar, lagar alla
sidorätter och såser och tar hand om barnen. Jag säger inte att det är så
överallt, men det är nog ganska vanligt förekommande. I sommar hoppas jag att
fler kvinnor vågar ta plats vid grillen. Själv tänker jag minsann göra det. Om
inte annat, så bara för att få lite egentid.  
 

2 juli, 2017

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration