Andra Café och fika Öland Reportage Restaurang

Mormors i Stora Rör – bullar och reportage

Jag har sagt det förr, men det tål att sägas igen; de godaste bullarna jag har smakat finns i Stora Rör här på Öland. Och då har jag ändå smakat många bullar, tro mig.

Ingen annanstans än i den här lilla röda boden i hamnen, på Mormors stenugnsbageri och kaffestuga, innehåller bullarna en så perfekt mängd smör, socker och nymortlad kardemumma. Finkaffet håller också riktigt hög kvalitet.

Fick jag välja själv skulle jag äta en kardemummabulla och dricka en cappuccino härifrån varje dag.

Därför rådde det ingen tvekan när Kalmarmagasinet Nytt Boende undrade om jag ville skriva ett reportage om Anita som driver stället. Kanske att ni redan hunnit läsa artikeln om ni bor i Kalmar/Öland-regionen och har fått hem tidningen i brevlådan? Tryckfelsnisse har varit framme och signerat reportaget med det något maskulint klingande namnet Pierre Eklund istället för med mitt, men det är i alla fall jag som har skrivit det. Sist jag såg mig i spegeln tyckte jag ändå att jag såg relativt feminin ut, två vilda små barn till trots. Hela reportaget finns att läsa här för den som vill.

Anita Rothschild som ägarinnan heter är hur trevlig som helst. Hon har tillbringat alla sina somrar i Stora Rör sedan hon föddes, sommarjobbat i kiosken som tonåring då färjetrafiken gick tätt mellan Öland och fastlandet innan bron byggdes, och som kolloledare på barnkolonin. (Och så har hon drivit konstgalleri i Verbier, ett fruktexportföretag i Frankrike och jobbat som terapeut också, men det är en annan femma.)

Den gula gamla barnkolonin blev till salu för några år sedan, och då köpte Anita huset och förvandlade det till Pensionat Strandhagen, som sedan några år tillbaka också rymmer en sommarrestaurang som finns med i White Guide.

Nytt för i år är Mormors El Fuego, restaurangens utekök där kocken har grillat maten över öppen eld då vädret tillåtit.

Det är ett vegetariskt fokus på maten, men man kan välja till fisk eller kött om man vill. Mamma och jag var där och åt förra veckan, och det var jättegott och mysigt att sitta vid fönstret och se solen gå ner över vattnet. Eftersom säsongen är ganska kort här på Öland har restaurangen nu stängt för i år, men Mormors Café nere Stora Rörs hamn har öppet varje dag några veckor till, och självklart även på Ölands Skördefest i slutet av september. Och som sagt, vill ni läsa hela reportaget kan ni göra det här.

9 augusti, 2017

4 kommentarer

  1. Min man och jag pratar fortfarande om dessa goda bullar efter vår Ölands semester förra året. Vi hittade ditt via tips från dig. Det blev flera besök för att få äta dessa underbara bullar.

  2. Tack Helena för din fina blogg och artikel. Det är en glädje att ha fått träffa dig såväl som journalisten "Pierre" som gästade Mormors inför artikeln i Nytt Boende ; ), och som den härliga söta Helena som vi haft glädjen att lära känna vid dina besök. Vet du vad vårt rekord på antal sålda bullar är på en högsommardag? …. Över 700 : )) Wohoo! Nu åker turistströmmen hemåt, men vi bakar på! Så kom! Ses snart!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration