Godis

Salt dadelkola med jordnötssmör

Salt dadelkola jordnötssmör

Vad sägs om en chokladdoppad, salt dadelkola med jordnötssmör? Själv säger jag JA!

Kan ätas med gott samvete

Sådana här små kompisar kan man äta med betydligt bättre samvete än hallonbåtar, och så får man dessutom den positiva effekten av att de mättar ganska bra, vilket är rätt trevligt när klockan är 21.30, Netflix väntar i vardagsrummet och man inte orkar göra ett seriöst mellanmål.

Eller som godbit till kaffet klockan tre. Eller som när man ska åka och hämta barn och kommer på när man står och tar på sig skorna att man måste äta ett mellanmål för att inte hungra ihjäl under de närmsta 1-2 timmarna, men mellanmålet måste gå fort. (Det vanligaste scenariot för mig, helt klart.)

Förvara dem i frysen

Jag brukar förvara de här små vännerna i frysen, men vet man om att man har tänkt äta sitt nyttiga godis senare under dagen kan det vara bra att ha dem i kylen istället.

De behöver cirka 15 minuter i rumstemperatur för att tina helt, men eftersom jag ofta är ute i sista sekunden kan jag intyga att de går jättebra att äta direkt från frysen också.

Tips på fler (typ) nyttiga snacks

När du förätit dig på dessa goda jordnötsbars (om det någonsin händer), vill jag tipsa om följande tre favoriter som alla är någorlunda nyttiga och som man kan äta och ändå må bra i magen av:

chokladbollar-rawfoodbollar-dadelbollar-havre

Halvråa chokladbollar – jag vet inte hur många gånger som de som blivit bjudna på dessa betydligt nyttigare, nästan raw-food-bollar trott att det varit vanliga, hederliga chokladbollar!

rawfood-godis-salty-caramel

Raw food-godiset Salty caramel – dessa godingar blev en riktig kioskvältare när jag la ut dem på instagram för cirka sju år sedan när rawfood-trenden var som allra störst. Men de är precis lika goda nu som då, och perfekta att ha i frysen!

Chokladtäckta frörutor

Till slut föråt jag mig faktiskt på salty caramel-bitarna för att jag gjorde dem varje vecka, och då började jag göra de här chokladtäckta frörutorna istället.

Men nu var det ju salt dadelkola med jordnötssmör det handlade om, och det har jag faktiskt inte förätit mig på, jag tröttar aldrig!

Receptet på det kommer här nedan, (typ) nyttiga jordnötsbars när de är som godast!

Skriv ut

Salt dadelkola med jordnötssmör

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3.8 from 19 reviews

Mättande och energirikt mellanmål med sötma från dadlar och sälta från jordnötssmör, eller som godbit till kaffet. 

  • Total tid: 25 min + frystid
  • Antal portioner: 16 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 40 st urkärnade dadlar
  • Ca 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering
  • 1 msk kokosolja
  • Ca 1 dl krämigt jordnötssmör
  • 200 g mörk choklad, gärna med 70% kakaohalt

Instruktioner

Lägg dadlarna i en mixer ihop med saltet och mixa.

Värm kokosoljan några sekunder i en äggkopp i mikron så att den precis smälter, och lägg i mixern. Mixa ganska länge, tills dadlarna mixats till en slät, formbar massa.

Skopa upp teskedsstora bitar av dadelmassan och forma till rundlar, lägg på bakplåtspapper och frys i ca 20 min så att de blir mer formbara.

Ta fram rundlarna, tryck ut dem lite så att de påminner mer om rektanglar, gärna med en liten förjupningsskåra längs mitten, och bre på generöst med jordnötssmör ovanpå varje rektangel. Frys i ytterligare ca 20 min.

Smält chokladen över vattenbad, och doppa dadelgodisbitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg över på nytt bakplåtspapper med jordnötssidan uppåt, och strö över lite flingsalt på toppen precis innan chokladen stelnat. Kantskär bitarna lite grann och förvara i frysen eller i kylen.

17 juli, 2019

4 kommentarer

  1. Hej! Jag skulle vilja göra kakorna, de ser jätte gott ut 🙂 men jag skulle vilja använda dadelmassa.. hur mycket behöver jag, istället för 40 st dadlar? Tack.

    1. Hej Veronika! Ska erkänna att jag inte ens visste att dadelmassa fanns… Jag hade nog vägt en urkärnad dadel och utgått från den vikten när jag mätt upp dadelmassa. Tyvärr har jag inga dadlar hemma just nu, annars hade jag gärna vägt en åt dig. Lycka till!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration