Godis

Salt dadelkola med jordnötssmör

Salt dadelkola jordnötssmörVad sägs om en chokladdoppad, salt dadelkola med jordnötssmör? Själv säger jag JA! Efter att ha förätit mig på mina andra två favoriter i kategorin rawfoodgodis, nämligen kioskvältarna Salty caramel och Chokladtäckta frörutor, kände jag att det var dags för något nytt. Något riktigt dekadent. Och ofta går jag tillbaka till just blandningen av söta dadlar som mixats till en kola, salt jordnötssmör och fyllig choklad.

Sådana här små kompisar kan man äta med betydligt bättre samvete än hallonbåtar, och så får man dessutom den positiva effekten av att de mättar lite, vilket är rätt bra när klockan är 21.30, Netflix väntar i vardagsrummet och man inte orkar göra ett seriöst mellanmål. Eller som godbit till kaffet klockan tre.

Jag brukar förvara de här små vännerna i frysen, men vet man om att man har tänkt äta sitt nyttiga godis under dagen, kan det vara bra att ha dem i kylen istället. De behöver cirka 15-20 minuter i rumstemperatur för att tina.

Skriv ut

Salt dadelkola med jordnötssmör

Salt-dadelkola-jordnötssmör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 3 recensioner

Loading...

Mättande och energirikt mellanmål med sötma från dadlar och sälta från jordnötssmör, eller som godbit till kaffet. 

  • Total tid: 25 min + frystid
  • Antal portioner: 16 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 40 st urkärnade dadlar
  • Ca 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering
  • 1 msk kokosolja
  • Ca 1 dl krämigt jordnötssmör
  • 200 g mörk choklad, gärna med 70% kakaohalt

Instruktioner

Lägg dadlarna i en mixer ihop med saltet och mixa.

Värm kokosoljan några sekunder i en äggkopp i mikron så att den precis smälter, och lägg i mixern. Mixa ganska länge, tills dadlarna mixats till en slät, formbar massa.

Skopa upp teskedsstora bitar av dadelmassan och forma till rundlar, lägg på bakplåtspapper och frys i ca 20 min så att de blir mer formbara.

Ta fram rundlarna, tryck ut dem lite så att de påminner mer om rektanglar, gärna med en liten förjupningsskåra längs mitten, och bre på generöst med jordnötssmör ovanpå varje rektangel. Frys i ytterligare ca 20 min.

Smält chokladen över vattenbad, och doppa dadelgodisbitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg över på nytt bakplåtspapper med jordnötssidan uppåt, och strö över lite flingsalt på toppen precis innan chokladen stelnat. Kantskär bitarna lite grann och förvara i frysen eller i kylen.

2 Kommentar

  1. Jonas

    7 augusti, 2019 at 4:49 e m

    Låter fantastiskt gott! Mums!

    1. Helena

      8 augusti, 2019 at 8:11 f m

      Lovar att det är hur gott som helst! Det enda tråkiga med dem är när de tar slut. 😉

Lämna en kommentar