Sallad Vegetariskt

Halloumisallad med jordgubbar

Halloumisallad med jordgubbar

Den här salladen är den perfekta sommarmaten! Myntan och basilikan smakar underbart ihop med de söta jordgubbarna och den salta halloumiosten. När det är jordgubbssäsong och varmt ute är det här den maträtt vi lagar oftast som helglunch. Barnen rynkar så klart på näsan åt sallad till lunch, men de brukar få korv istället. Man måste ju inte äta samma maträtter jämt, vill föräldrarna äta sallad med ost och balsamvinäger så kan ju barnen faktiskt få äta korv. Så blir alla glada. (Även hunden, som lurar under bordet och väntar på att barnen ska tappa sin korv. De brukar leverera på den fronten.)

Fota mat i trädgårdenExakt så här brukar det se ut när vi fotar mat. Är det fint ljus ute, som det var den här dagen vid lunchtid, fotar vi ofta ute på det gamla brunnslocket i trädgården. Barnen har redan hunnit äta sina korvar och fått glasspinne till efterrätt, och Evelyn väntar på att få attackera jordgubbarna på fatet.

Men hur gör man salladen då? Det är superenkelt. Man bara tossar ihop några spenatblad med basilikablad och myntablad, lägger på några jordgubbar, lägger över några nystekta halloumiskivor och toppar med rostade nötter. Sedan ringlar man på lite olivolja och balsamvinäger, så är det klart!

(PS – Till sensommaren rekommenderar jag den här versionen – med hallon, björnbär och mangold.)

Skriv ut

Halloumisallad med jordgubbar

Sallad med halloumi och jordgubbar är sommarens godaste lunch! Enkelt, fräscht och mättande.

  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 50 g valnötter
  • flingsalt
  • ca 4 nävar färska spenatblad
  • minst 4 kvistar mynta
  • 1 basilikaplanta
  • 1 liter jordgubbar
  • 300400 g halloumiost
  • peppar
  • balsamvinäger
  • olivolja

Instruktioner

Grovhacka valnötterna och rosta dem lätt i en torr stekpanna ihop med lite flingsalt. Häll över på fat och låt svalna.

Skölj spenatbladen (om du inte fått tag på färdigsköljda) och fördela ut dem på 4 tallrikar.

Dela upp basilikan och myntan på tallrikarna, och blanda runt bladen lite på varje tallrik.

Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna, och fördela dessa på salladstallrikarna.

Skiva och stek halloumin i generöst med olja, och lägg sedan ut på de 4 tallrikarna.

Dra några varv med pepparkvarnen, ringla över lite balsamvinäger och lite olivolja, och strö över nötter. Färdigt!

6 juli, 2019

11 kommentarer

  1. Tack snälla, fina du för ett toppenrecept! Som vegetarian är det bara bäst att få fina grilltips. Blir liksom aldrig annars den höjdare som en köttätare tycker. Jordgubbarna smakade finfint med vår egen basilika och mynta, halloumi på det gav den sälta man vill ha och valnötterna bidrog med massor av smak. Ha en fin sommar!

    1. Det var så lite! Receptinspirationen kommer från Leilas bok ”The fresh foodie” som är en riktigt hyvens kokbok. Men den här typen av sallad har verkligen exploderat senaste året, jag tycker man ser liknande kombinationer överallt nu, i tidningar och caféer. Det är många som kör på grönmögelost istället för halloumi, har jag noterat. Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration