Reportage

En sommarkrönika i september

Eftersom jag inte har lagt upp sommarbilagans receptreportage än är det lika bra att jag gör det nu, för annars kommer ni att tycka att det känns som ett hån att läsa om jordgubbar och sangria i ett kolsvart november. Hösten är verkligen på intåg. I trädgården är plommonen och äpplena mogna, och ett lager av brandgula löv täcker redan gräsmattan. Tänk att det redan är september. Nog med höstfilosoferande. Här kommer krönikan:

På sommaren flyttar vi ut våra kök och umgås kring grillen. Vi har semester, solen skiner och vi vill träffa alla vänner och släktingar som vi inte hunnit träffa på hela året. Eller så regnar det, vi vill inte träffa dem alls och det finns en anledning till att man inte setts på hela året. I vilket fall måste man ändå äta mat. Helst lättlagad och fräsch sådan, och på kvällarna gärna lite festlig. Det är inte säkert att faster Brittas man blir trevligare bara för att maten är god, men chanserna ökar markant. 


Oavsett om du planerar att bjuda in till en större fest eller till en liten sammankomst i trädgården för de närmsta vännerna underlättar det med mat som går att förbereda. En välkomstdrink som står färdig i kylen bredvid salladsskålen, en färdigmarinerad köttbit och en dessert i frysen gör att att du får mer tid över till att vara gäst på din egen fest. Alltför ofta får festens värd eller värdinna känna sig som obetald serveringspersonal, men när det kommer till kritan så är det ju din fest. Om det är någon som förtjänar att ha roligt så är det ju faktiskt du. Så ta det lugnt. Förbered så mycket du hinner innan gästerna kommer, och blanda hemlagat med färdigköpt. Det blir inte mindre trevligt bara för att potatisgratängen råkar komma från en påse ur kyldisken på ICA. Förmodligen lär ingen märka det heller, så länge du ler mystiskt och hänvisar till en rar, bortgången släkting när någon ber om receptet. 


Försök att inte tänka på disken, den kommer att finnas kvar imorgon också. Nej, häll istället upp ett glas rosévin till, bjud dig själv på en extra portion efterrätt och luta dig tillbaka i stolen och njut av stunden. Ljumma, svenska sommarkvällar i goda vänners lag är de kvällar man tänker tillbaka på när det regnar i sidled i november. Så ta tillvara på de där sommarkvällarna tillsammans med släkt och vänner. Oavsett om du bjudit in dem eller ej. 

5 september, 2015

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration