Stekta äppelskivor med salt kolasås och glass
Igår var det äpplets dag, något som jag helt missade att fira.
I och för sig firar jag mina äpplen ganska ofta. Eller så kanske det mer är mig själv som jag firar, med diverse äppelpajer och andra efterrätter.
I alla fall – den snabbaste efterrätten just nu är stekta äpplen i salt kolasås med vaniljglass.
Vill man förbereda kolasåsen innan och servera den kall går det jättebra.
Själv föredrar jag dock när såsen är varm och vaniljglassen smälter. Den som vill kan även krydda äppelklyftorna med kanel och kardemumma. Hur gott som helst!
Stekta äpplen med
salt kolasås och glass, 4 portioner
salt kolasås och glass, 4 portioner
3 äpplen
Smör att steka i
———-
Saltstänkt kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt
———-
Vaniljglass till servering
Börja med kolasåsen: blanda alla
ingredienser utom flingsaltet, och låt det koka ihop i
en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar konsistensen vara
lagom. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte)
och häll upp i en värmetålig kanna.Medan såsen kokar – skala äpplena, kärna ur och skär i
klyftor. Stek dem gyllengula i rikligt med smör. Servera ihop med kolasås och
vaniljglass.
ingredienser utom flingsaltet, och låt det koka ihop i
en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar konsistensen vara
lagom. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte)
och häll upp i en värmetålig kanna.Medan såsen kokar – skala äpplena, kärna ur och skär i
klyftor. Stek dem gyllengula i rikligt med smör. Servera ihop med kolasås och
vaniljglass.
26 september, 2016
Det bara vattnas i munnen…. Mums alltså!!! 🙂
Det är en riktig klassiker här hemma! Du får prova, du också! 🙂 Stor kram!
Oj vad det ser gott ut! Kanske ska testa det istället för det nyttiga receptet jag visade dig idag:- )
Kram Marija
Det är ju onekligen mer smör och grädde i det här receptet. 😉