Grillad, marinerad rabarber med kardemummaglass
Att rabarber och kardemumma är kompisar från förr har man ju hört, men att marinera rabarbern i kanel och farinsocker, grilla den och servera den till hemgjord kardemummaglass är nytt! Garanterad megasuccé!
Visst låter det nyskapande? Det är faktiskt mycket enklare än det låter. Det enda som krävs är lite framförhållning med glassen, så att man gör den på morgonen om den ska serveras på kvällen, eller dagen före. Och som vanligt behövs ingen glassmaskin, jag bara vispar och fryser. Men köp riktiga kardemummakärnor och mortla, det gör en enorm skillnad mot kardemummapulver på kryddburk. Glassen smakar lite som en nybakad kardemummabulle, fast kall. Ni bara måste prova den, den är verkligen supergod! Till och med mina kräsna barn älskar den.
Rabarbern är jättelätt att marinera, men man bör komma ihåg att skala den lite, annars fastnar inte marinaden. Jag brukar bara dra bort det grövsta skalet med fingrarna, det räcker. Rabarbern rullar man i marinaden precis innan man grillar den, och sedan grillar man den i 5-10 minuter beroende på värme. Värt att veta kan vara att det är lite lättare att få till den lite brända, karamelliserade grillytan på en kolgrill än på en gasolgrill. Men det blir lika gott ändå.
Skriv utGrillad, marinerad rabarber med kardemummaglass
Rabarber som marinerats i farinsocker och kanel och sedan grillats smakar fantastiskt ihop med hemgjord kardemummaglass!
- Total tid: 20 min + frystid & grilltid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
250 g rabarber
Marinad:
- 0,75 dl brunt farinsocker
- 1 tsk mald kanel
- 1 msk flytande honung
- 1 msk vatten
Kardemummaglass:
- 0,5 dl mjölk
- 0,5 msk hela kardemummakärnor
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1,25 dl socker
Instruktioner
Kardemummaglass: Mät upp 0,5 dl mjölk i en liten kastrull. Mortla kardemummakärnorna så noga du kan, och tillsätt dem och vaniljpulver i kastrullen. Hetta upp vätskan under omrörning så att smakerna frigörs, och ta sedan kastrullen av värmen. Vätskan behöver inte koka.
Vispa grädden för sig i en bunke.
Vispa äggulor och socker fluffigt för sig i en annan bunke. Rör ner den kryddiga mjölken under vispning och vispa tills smeten är tjock, någon minut till.
Rör ner grädden i äggsmeten, blanda noga med slev och häll över i en frysbar form. Frys glassen i minst 5 timmar före servering, gärna över en natt.
Grillad rabarber: Rör samman marinaden i en liten skål med en sked, och häll sedan ut den på ett fat.
Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 10 cm långa. Beräkna ca 4 bitar per portion. Rulla bitarna i marinaden på fatet. (Om man inte skalar rabarbern fastnar inte marinaden.)
Grilla i 5-10 min beroende på värme, och servera till kardemummaglass.
Vill du hellre göra en klassisk paj? Här är mitt allra bästa recept på rabarberpaj.
Hej!
Jag har just upptäckt din blogg! Så fascinerande med kardemumma glass som man inte behöver glassmaskin! Det ska absolut provas under veckan!
Vad roligt Glena, välkommen hit! 🙂 Hoppas du ska hitta mycket gott här. Jag gör alla mina glasser så, och ofta med 0,5 dl smaksättning till samma grundrecept. Kolla i glasskategorin här på bloggen så hittar du fler goda glassar utan glassmaskin:
https://baraenkakatill.se/category/glass/