Ugnsbakade plommon med mandel- och kokostäcke
I vår trädgård har vi ett plommonträd som brukar ge finfina plommon, i alla fall vissa år. (Det är lite nyckfullt.)
Det här året verkar dock inte vara ett typiskt plommonår för vårt träd, däremot är det ett himla flås i äppelträdet. Ifall ni antecknar.
Men – oavsett plommonmängd tycker jag att det kan vara svårt att komma på vad man ska göra med plommonen, förutom att äta dem som de är.
Sylt och marmelad i all ära, men några goda desserter måste man ju ändå kunna göra? Det är bara det att man inte känner till så många plommonrecept.
I den här formen har jag i alla fall, enligt min egen mening, fått till ett hett tips på vad man kan göra med sina plommon.
Jag har lagt plommon med snittytan uppåt, och blandat smält smör med mandelmassa, vaniljstång och kokos som jag brett över och sedan ugnsgratinerat. Jättegott ihop med vaniljglass!
Ugnsbakade plommon med mandel- och kokostäcke, 6-8 portioner
kokostäcke:
servering
Sätt ugnen på 225 C.
Halvera plommonen och ta bort kärnorna, och lägg plommonen med snittytan uppåt
i en smord ugnsform. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Riv
mandelmassan grovt på rivjärn, och blanda med smöret. Tillsätt kokos och frön
från en urskrapad vaniljstång, och blanda till en smet. Fördela smeten på
plommonhalvorna (görs lättast med händerna). Gratinera i mitten av ugnen på 225
C i 8-10 min. Servera med vaniljglass.
Jag såg något liknande någon annanstans för litesen, det ser så gott ut! Varma plommon med vaniljglass på, mmm…
Det kanske var i Smålandsposten? 😉
Ser ljuvligt gott ut!
Man tackar! Det slank ner, om man säger så. 😉
Vilken härlig kombination 🙂 Här blir det bara kräm av plommonen och att en och annan slinker in i munnen..hi..hi…
Det är inte fy skam det heller! 🙂