Öland Sponsrat inlägg

Bland Ölands orkidéer

I samarbete med Ölands Turismorganisation

Orkidéer på Alvaret

Häromdagen var vi på utflykt på Alvaret på Öland och tittade på alla vackra orkidéer som blommar nu i maj.

Ölands orkidéer bok

Med oss på utflykten hade vi den här boken som precis kommit ut om Ölands orkidéer, i hopp om att känna igen några olika arter. Dels var det roligt för tjejerna att hitta orkidéer ur boken ute på Alvaret, och själv behövde man en repetition av det man lärt sig i skolan om orkidéerna här på ön.

Emma Tinnert orkidéer

Vi började vår utflykt uppe vid Galleri Tinnert som ligger alldeles vid Arontorps Kroppkakor, som för övrigt precis öppnat upp en drive in.

Emma Tinnert har målat alla orkidéerna i boken, som skrivits av Henrik Karlsson. Jag har lärt känna Emma i väntrummet på barnens danskurs, och hade ingen aning om att hon kunde måla så här fint. Här visar hon oss vilka orkidéer som blommar just nu. I boken finns även ett jättebra diagram som visar vilka orkidéer man kan förvänta sig att se i vilken månad.

Orkidéer Emma Tinnert

När vi svängde förbi för att köpa boken höll hon på att rama in prints av originalen till den pågående utställningen på galleriet. Här har vi orkidéerna Adam och Eva, och de hittade vi!

Möckelmossen

Med boken under ena armen och hunden under den andra begav vi oss sedan iväg på vår orkidétur. Det finns många platser för att titta på orkidéer ute på det öländska Alvaret, från norr till söder. Vi stannade till på två ställen på vår utflykt, och det var längs med vägen strax ovanför Eriksöre och på Möckelmossen vid Resmo. Häromdagen var jag även vid Jordtorpsåsen nära Algutsrum och såg många fina orkidéer.

Möckelmossen orkidéer

Här kan vi nöjt konstatera att vi hittat Sankt Pers nycklar.

Solvända

Och Solvända, Ölands landskapsblomma!

Alvaret Öland

Det fanns mycket växtlighet att titta på, och det fina är att såväl orkidéer som andra blommor växer hela sommaren på Alvaret, och inte alls bara nu.

Bergskrabba på Alvaret

Den här fina lilablå blomman heter bergskrabba.

Adam och Eva Alvaret

Det är så vackert när orkidéerna breder ut sig över Alvaret som tjocka, lila mattor.

Orkidéer Eriksöre

Se men inte plocka! Orkidéerna på Öland är fridlysta.

Utflykt på Alvaret Öland
Café Söderbönor i Mörbylånga

Efter att ha tittat på orkidéer hade vi blivit fikasugna, och åkte vidare neråt på ön till Mörbylånga och Café Söderbönor där May-Anitas storsäljare är sockerbullarna och Budapestbakelsen. May-Anita brinner för att hålla den öländska landsbygden levande, och har öppet alla dagar i veckan. Hit är även fyrbenta vänner välkomna. Bally fick vatten, men tittade längtansfullt på bakelsen som hans snåla matte inte delade med sig av.

Budapestbakelse Söderbönor

En alldeles nybakad Budapestrulle med riktigt färsk, nyvispad grädde, och så en fin cappuccino till det. Underbart!

Resmo Krukmakeri

På vägen hemåt igen stannade vi till vid Resmo Krukmakeri som Karin och Ulf har drivit ända sedan 1983.

Resmo Krukmakeri Öland

Här har jag varit många gånger, och hittar alltid något som jag anser att jag behöver.

Resmo tårtfat

Som ett tårtfat till jordgubbstårtan på midsommarafton, till exempel.

Resmo Öland

Tjejerna var fascinerade av alla fina saker. På vägen hem ville ena barnet veta exakt hur man gör en kanna, och den andra ville titta på rapsen och räkna får. En riktigt härlig dag! En sådan som man inte kan få för många av.

19 maj, 2020

8 kommentarer

  1. Det är helt underbart! Ser så harmoniskt ut! Hade det varit mina barn hade de bråkat och plockat blommorna tror jag. 🤔 Den boken måste vi köpa! Kanske att man kan åka till Öland i juli. De säger att det ska bli en topp nu ju vid studenten så det är bara att vänta och längta lite till. Det kafeet är så mysigt! Södra Öland är bäst! ❤️ Är det på gång i Kastlösa i sommar?

    1. Haha! Harmonin flödar inte alltid mellan systrarna Elm kan jag betrygga dig med. 😉 Ja, visst är södra Öland härligt! Vilket ställe i Kastlösa är det du tänker på?

  2. På Jordtorpsåsen har jag travat, med barn, hundar och till och med katt 😉En stor del av mitt hjärta finns på Öland ❤️ Men vet du Helena? Nu bor jag så att jag alltid SER Öland. Dygnet runt 😍

  3. Så fint skivet och fotograferat. Sverige är vackert och Öland speciellt. Tänk att vi har tillgång till den här naturen.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration