Rabarbercheesecake
Rabarbercheesecake med smak av kanel och vanilj är bland det godaste man kan få till fikat så här års! Älskar du rabarber, och älskar du cheesecake? Då är den här saftiga rabarbercheesecaken absolut något för dig!
Som alltid med cheesecake så är det här en kaka som är tacksam att förbereda. Den är som bäst en dag efter den bakats då den hunnit bli helt kylskåpskall och kakan hunnit ”sätta” sig och få sin rätta konsistens. En cheesecake ska ju aldrig serveras direkt från ugnen.
Den här cheesecaken har en rabarberkompott som dels rörts ner i själva fyllningen, och som även bretts på ovanpå kakan högst upp som en glasyr. Rabarberkompotten kokar man ihop snabbt och smaksätter med kanel och vanilj. Just kanel och vanilj passar ju så bra till rabarber, tycker jag. Men är du sugen på samma smaker i en smulpaj som går lite fortare att svänga ihop än en cheesecake, testa denna rabarberpaj!
Skriv utRabarbercheesecake
Vårig rabarbercheesecake där kanel och vanilj får sätta smak på rabarbern. Förbereds med fördel helt i förväg till fikat.
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 50 min
- Total tid: 1 h 15 min
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
Botten:
- 14 digestivekex
- 100 g smör
Rabarberkompott:
- 600 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 2,5 dl socker
- 1 kanelstång
Fyllning:
- 600 g philadelphiaost
- 1 burk (2 dl) crème fraiche
- 1,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl Maizena
- 3 ägg
Glasyr:
- hälften av den färdiga rabarberkompotten
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Rabarberkompott:
Börja med att koka ihop rabarberkompotten. Skölj och skala (vid behov) rabarbern och skär den i centimeterstora bitar som läggs i en kastrull. Skrapa ur en vaniljstång och tillsätt både frön och stång, och rör ner socker och en kanelstång.
Låt koka upp, och koka sedan i ca 25 min tills rabarbern har löst upp sig helt och du har en jämn, fin kompott. (Inget extra vatten behövs då rabarbern innehåller så mycket eget vatten i sig.) Fiska upp och släng vaniljstång och kanelstång. Ställ åt sidan att svalna, och börja med kexbottnen.
Kexbotten:
Sätt ugnen på 200C. Smält smöret. Krossa kexen, gärna i matberedare eller mixer, och blanda samman med smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form (ca 22-24 cm i diameter) med avtagbara kanter, och tryck sedan ut kexmassan i botten på formen, och upp mot kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 175C efter att du tagit ut kexbottnen ur ugnen.
Fyllning:
Vispa ihop philadelphiaost med crème fraiche, och vispa sedan ner socker, vaniljsocker och Maizena. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sedan ner hälften av rabarberkompotten. Häll smeten på kexbottnen, och grädda i ugnen på 175C i ca 45 min. När 45 min har gått, stäng av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärmen i ytterligare 40 min. Ta sedan ut kakan och låt den svalna.
Glasyr:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa rabarberkompotten extra slät med stavmixer (valfritt) och hetta upp 0,5 dl kompott i en kastrull. Rör ner gelatinbladen, och tillsätt gelatinröran till resten av rabarberkompotten och blanda. Bre över kakan och ställ in i kylen. Låt stå kallt minst 4 timmar före servering, gärna över en natt.
Föredrar du jordgubbar men vill ändå baka cheesecake? Testa denna jordgubbscheesecake med vit choklad!
Ohå, rabarber är fina grejer. Love it. Jag har rabarber i kylen som ska bli efterrätt till helgen. Denna gången blir det inte cheesecake, men jag blir helt klart sugen! 🙂
Åh, så gott! Jag älskar både cheesecake och rabarber 🙂
Det här lät ju verkligen smarrigt! Jag är inget jättafan av cheesecake men det här måste jag ju bara prova;-) kram
Underbart med alla härliga rabarberrecept!
Det är ju så gott! Men jag älskar allt som innehåller rabarber 😉
Blir alltid lika glada när vi ser ett recept med rabarber som inte är a'la paj. Inte för att det är något fel på pajer, nej då, men för att det är härligt med variation!
Kramar
Det här verkar ju hur smarrigt som helst:)
Mums😋! Ska göras till midsommar med solvarma jordgubbar som dekoration och smakkkompis. Går den att frysa?
Det låter jättegott att ha jordgubbar till! Jag tror aldrig jag har provat att frysa just den här kakan, men rent generellt brukar just cheesecakes vara väldigt tacksamma att frysa, så jag tror att det går finfint! 🙂
Oj vad den ser smarrig ut. Vad krävs för att man ska få bli bjuden på den🤪
Haha! Det krävs ingenting! 🙂 Vi får ta och fika på en sådan i växthuset någon dag!