Andra, Tårtor

Agnetas jordgubbstårta

I lördags var ju vi på fin tårt-lunch och firade att Liv som bott granne med mig under hela uppväxten blivit så gammal som 25 år. Livs storebror Carl och jag är lika gamla, och Liv har alltid varit yngst. Det är hon fortfarande, i och för sig, hela sex år yngre. Själv anser jag numera att vi är jämngamla. Lika gamla som Liv, dock. Livs och Carls mamma Agneta har i alla år bakat sin eminenta jordgubbstårta när de har fyllt år, och den har smakat lika gott varje år. Ett år slog Carl in ett kassettband i plastfolie och bakade in det i tårtan, numera en riktig klassiker.

I år var det Liv som bakade tårtan, men självklart efter Agnetas recept. Tårtan går snabbt att göra och är saftig och fantastiskt god!

Tårtbotten:
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.

Lager 1 – mosade jordgubbar:
0,5 liter färska jordgubbar
några msk socker

Lager 2 – mosade jordgubbar med vispgrädde:
0,5 liter färska jordgubbar
ca 1 dl vispad grädde

Garnering:
ca 2-3 dl vispgrädde
jordgubbar

Gör så här: Börja med tårtbotten, och vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca fyra minuter för att få en så fluffig smet och hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.

När tårtan ska sättas ihop, skär den avsvalnade tårtbotten i tre delar. Mixa sedan ca 1 liter jordgubbar med en handmixer (eller mosa för hand med en gaffel) ihop med ett par matskedar socker (beroende på hur söta bären är) och bre ut hälften på det understa lagret. Ta sedan det som är kvar och rör ner ca 1 dl vispad grädde, blanda runt, och bred på nästa bit tårtbotten. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde över tårtan. Garnera med jordgubbar. Färdigt! (Om du vill vara ute i god tid och dessutom få en extra saftig tårta, fyll tårtans båda lager kvällen innan och ställ in den i kylen så att bottnarna får riktigt suga åt sig av vätskan. Garnera tårtan med grädde och bär precis innan servering.

Den här tårtan ska vi äta imorgon! Tårtbotten är i ugnen just nu, och hela huset doftar ljuvligt. Glad midsommar, kära läsare!

12 Kommentar

 1. Kaksmulan

  21 juni, 2012 at 9:50 e m

  Önskar dig/er en riktigt härlig midsommar!! KRAM

 2. Malin`s Diner

  22 juni, 2012 at 6:44 f m

  Det är ju faktiskt så gott med en "vanlig" gräddtårta med jordgubbar. Inga krusiduller där inte, bara lycka!

  Glad midsommar på dig och de dina!

  Kram Malin

 3. Emma

  22 juni, 2012 at 6:59 f m

  Fin tårta! Hoppas du får en fin midsommar /Emma

 4. Mårtenssons kök

  22 juni, 2012 at 9:56 f m

  Vilken tårta, ser ut som en riktig sagotårta, som tagen ur en bok av Astrid Lindgren. Och det där med kassettbandet låter väldigt likt en viss Emil:)

  Ha en härlig midsommarhelg, båda två.
  Kram från oss.

 5. Amy's piece of cake

  22 juni, 2012 at 11:46 f m

  Tårtan ser god ut, mums!
  Önskar dig en glad midsommar, kram vännen!

 6. kiwiberries

  25 juni, 2012 at 6:32 f m

  mums va läskande med alla tårtor som kommer upp på bloggarna nu!

  förresten var har du köpt ditt kakfat? är på jakt efter ett men vet inte riktigt vart jag ska leta…

 7. Alexandra - Kärlek på tallrik

  25 juni, 2012 at 9:16 f m

  hoppas du hade en fantastisk midsommar fina du! Tårtan ser ljuvlig ut, snyggt dekorerad också, du får hälsa bagerskan det 😉

 8. Anonym

  28 juni, 2012 at 4:22 e m

  Alltså, har bakat hur många tårtor som helst i mina dar, men skulle nu prova "din" botten… den räckte definitivt inte att dela till tre delar, det var t.o.m. tunt för två. DÅLIGT!!! Där förstördes hela vår midsommar… ;(

 9. Mary

  28 juni, 2012 at 9:46 e m

  Anonym; Här var vi inte lite bittra. En tårta förstör en hel midsommar, håhå jaja. Kanske pressen på stacakrs tårtbottnen som förstörde den, vem pallar trycket liksom. 😉

 10. Helena

  29 juni, 2012 at 6:47 e m

  Anonym – det var tråkigt att höra att hela er midsommar förstördes på grund av en tårtbotten.

  För att undvika framtida missförstånd har jag nu skrivit i alla mina recept på tårtbotten hur stor min egen form är, något som jag borde ha gjort redan från början.

 11. Nina

  5 december, 2014 at 8:37 f m

  Hej Helena,
  kan jag baka denna tårtbotten två dagar innan? Vi ska ha gäster på Söndag och jag vill gärna baka botten idag och fyller den i morgon…
  Tack!

  1. Helena

   6 december, 2014 at 5:58 f m

   Hej Nina! Jag hade nog bakat den på lördag som tidigast, så att den inte blir torr. Lycka till!

Lämna en kommentar