Andra Tårtor

Jordgubbstårta

Den här jordgubbstårtan gör jag varje midsommar, och den kommer att serveras även imorgon. I mina lager har jag alltid mixade jordgubbar (ju mer flytande jordgubbsmixen är, ju mer kan bottnarna suga åt sig, och desto saftigare blir tårtan!) och Leilas vaniljkräm. Det här behövs till en tårta:

Tårtbotten:
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.

Lager 1 – mosade/mixade jordgubbar:
0,5 liter färska jordgubbar
några msk socker
ev. 2 msk jordgubbssylt

Lager 2 – vaniljkräm
2,5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor
0,75 dl maizena
25 g mjukt smör

Garnering:
3 dl vispgrädde
0,5 dl jordgubbar
Ev. hallon och röda vinbär

Gör så här: Börja med tårtbotten, och vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.

Fortsätt med vaniljkrämen, och koka upp mjölken tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Vispa socker, maizena och äggulor fluffigt i en bunke, och vispa i den varma mjölken. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen och värm under konstant vispning tills det tjocknar. Det går fort, så gå ingenstans! Häll sedan över krämen i en kall skål, och rör ner smöret tills det har smält. Ställ krämen kallt, och rör i den då och då.

När tårtan ska sättas ihop, skär den avsvalnade tårtbotten i tre delar. Mixa sedan 0,5 l jordgubbar med en handmixer (eller mosa för hand med en gaffel) ihop med ett par matskedar socker (beroende på hur söta bären är) och bre ut på det understa lagret. Det är möjligt att inte allting går åt. Lägg över nästa bit tårtbotten, och bred över vaniljkrämen. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde över tårtan. Garnera med jordgubbar och evenetuellt hallon och vinbär. (Ifall du får tag i några)

24 juni, 2010

9 kommentarer

  1. gott!!

    lagom till du sitter och myser med den tårtan imorgon, så sitter jag på camping och äter jordgubbar med grädde på papperstallrik, men det blir nog toppen det med. kommer nog säkerligen dock att tänka att en smarrig tårta hade suttit fint… 🙂

    kram och trevlig midsommar!

  2. Jag bakade precis tårtbotten o den blev alldeles för tunn för att delas i tre delar.. Jag använde en form som mäter 20cm i diametern. Men jag löste det genom att halvera receptet o baka en till botten. Gjorde jag något fel på första satsen? Den går bra att dela i två delar men tveksamt i tre. 🙁

  3. LL – Vad tråkigt att tårtbottnen blev platt, men vad bra att det gick att lösa ändå! 🙂 Min form är också 20 cm i diameter, och det blir alltid tre lagom tjocka delar av min. Det enda jag kan tänka mig som kan ha gått snett är om äggen inte vispats tillräckligt länge med sockret, för det gör mycket för fluffigheten. Det kanske även kan vara det nykokta vattnet, var det alldeles nykokt? Poängen med vattnet är att det ska vara så varmt att det genast sätter igång bakpulvret och ger det en extra skjuts direkt.

  4. Hur länge skulle du beräkna i tid (ca) som man bör vispa äg med sockret? Vattnet var nykokt! Får vara mer nogrann med vispandet i början nästan gång.. Dina recept är alltid så bra, så det måste varit jag som gjort nåt fel 🙂

  5. LL – det är inte alls säkert att det var ditt fel, ibland kan man ha kommit över lite daliga ingredienser, eller om ugnen kanske inte var helt samarbetsvillig. Jag brukar nog vispa agg och socker i ca 4 minuter med elvisp, skulle jag tro. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration