Andra Efterrätter Kakor

Jordgubbscheesecake

Den här jordgubbscheesecaken med vit choklad går prima att förbereda dagen innan, och svalkar gott en varm sommardag. Idag är det väl kanske bara vårvarmt här på Öland, men imorgon utlovas det solig sommarvärme! Och så är det Eurovision också, himla trevligt!

Det här receptet har jag för övrigt med i tidningen Barometern idag, i mitt uppslag Helenas Kök. Krönika och reportage kommer på bloggen i dagarna, som vanligt. Men – skulle det vara någon som ska baka fusksurdegsbaguetter från tidningen i helgen, kan jag tipsa om att tryckfelsnisse varit framme. Det blir inte alls 8 baguetter, utan 3. Så vet ni det.

Men nu var det ju jordgubbscheesecake ni skulle få recept på (för ca 10 personer), och det kommer här:

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Cheesecakesmet:

600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) crème fraîche
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl Maizena majsstärkelse
3 ägg
100 g vit choklad
ca 400 g jordgubbar

Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex, använd gärna en matberedare. Tryck ut kexmassan i botten på en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen på 200C i 8-10 min, tills ytan har fått lite färg. Låt svalna, och passa på att sänka ugnsvärmen till 175C.

Vispa samman philadelphiaost och creme fraiche med elvisp. Vispa sedan ner socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör ner äggen med en slev, ett i taget. Smält den vita chokladen över ett vattenbad, och rör ner den snabbt i smeten. Mixa jordgubbarna lite lätt i en mixer, och häll jordgubbsröran i smeten. Blanda runt lite lätt, det behöver inte vara så noggrannt, och häll sedan över all smet i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175C i 40 min, lägg eventuellt över ett ark aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg. Stäng av ugnen efter 40 minuter, men låt kakan stå kvar i ytterligare 30 min på eftervärme. Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen. En cheesecake bör ätas dagen efter den har tillagats, för att ha bästa konsistens.

(Det kan ibland hända att en cheesecake spricker på ytan när den svalnar. Om den gör det och ska serveras hel på serveringsfat, dölj de eventuella sprickorna med ett vackert litet berg av skivade jordgubbar.)
26 maj, 2012

15 kommentarer

  1. Neeej Helena var du tvuuungen 🙁 ÅÅH jag äääälskar cheesecake, och har bara ätit det typ 3 gånger i mitt liv. Det är ju så svårt att baka det, eller alltså mycket förberedelser osv, och på cafén och sånt brukar det inte så ofta finnas och sen är dom inte alltid så goda.
    När jag läste Jordgubbscheesecake började jag nästan gråta hahahaha.. Kram <3

  2. Alltså… Vad du packat det här receptet med godsaker! Jag som ÄLSKAR vit choklad, och jordgubbar! OCH CHEESECAKE förstås – MUMS <3 Kul att du fortsätter att skriva i Barometern, varken jag eller föräldrarna bor kvar så vi kan läsa tidningen nu; men jag är säker på att det är riktigt härliga inslag att få ta del av 🙂

  3. Å den här cheesecaken ser ju fantastiskt god ut, den skall prova. Vad roligt att hitta hit till din fina blogg. Kika in hos mig om du vill, vi håller på att bygga sommarhus på norra öland, våt paradis. kram Victoria

  4. Ville bara tacka för ett helt underbart recept. Enkelt och herregud så himmelens god den blev. En given succé på kalaset. Älskar när recept håller vad de lovar. Så tack igen och ha en underbar sommar.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration