Andra Tårtor

Jordgubbstårta med punsch

Den här tårtan skickade jag in till tävlingen Sveriges Nationaldagstårta. Nu kom den i och för sig inte till final, men jag är lika glad ändå. Jag fick ju äta upp den! 🙂 Det här tårtan är som en pimpad jordgubbstårta, med massa punsch i såväl fyllning som grädde.

Första lagret bestod av jordgubbar som jag kört med mixer och blandat med punsch och lite socker. Jag brukar alltid göra puré av jordgubbarna jag har i lagren, för ju lösare konsistensen är på dem, ju mer kan tårtbottnarna suga åt sig, och desto saftigare blir tårtan!

Carlshamns Flaggpunsch är det som gäller! Den använder jag alltid till bakverk och glass.

Närbild på Savoiardikexen som jag ställt runt tårtan som ett litet staket, för att ha något att knyta bandet runt.

Smaskig tårta med god punschkräm i! Den här tårtan kommer jag att göra fler gånger, punsch och jordgubbar passar alldeles ypperligt ihop.

Tårtbotten
:
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och en så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.

Lager ett – punschmarinerade jordgubbar:0,5 liter jordgubbar
2 msk socker
2 msk punsch

Lager 2 – Punschkräm:
2 äggulor
2 msk socker
1,5 msk maizena majsstärkelse
0,25 dl punsch
1,5 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker poröst för sig. Rör ihop punschen med maizenan i en kopp. Koka upp grädden i en kastrull, och häll den sedan i en bunke. Rör ner punschmaizenan, och vispa sedan ner äggsmeten. Häll tillbaka allting i kastrullen, och vispa för hand medan det tjocknar. Det tjocknar väldigt fort, så gå ingenstans! Det ska bara sjuda, inte koka. Låt sedan svalna.

Garnering:2,5 dl vispgrädde
2,5 msk punsch
0,5 tsk vaniljsocker
1 näve jordgubbar
125 g hallon
2 pkt savoiardikex
1 blågult band

Börja med att göra tårtbottnen. Gör den enligt receptet, och låt den sedan svalna. Skär den sedan i tre delar. Gör punschkrämen medan tårtbottnen är i ugnen, och låt sedan även den svalna.

På det första, understa lagret av tårtan läggs de punschmarinerade jordgubbarna. Mixa 0,5 liter jordgubbar med 2 msk socker, och häll i 2 msk punsch. Låt det stå till sig en stund, och bred sedan fyllningen på första tårtbottnen. Det är möjligt att inte allting går åt. Lägg över nästa bit tårtbotten, och bred över punschkrämen. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde med punsch i över tårtan. Ta bara lite grädde runt kanterna, och ställ sedan savoiardikex runt tårtan som ett staket. Du kan eventuellt behöva skära av en liten bit av kexen, för att få den höjd du är nöjd med på ”staketet”. Knyt ett blågult band runt tårtan, och avsluta med att dekorera tårtan med ett litet berg av färska bär. Ät och njut!

6 juni, 2010

13 kommentarer

  1. NamNam! Denne skal jeg forsøke en gang, men da uten svensk flagg… 😉
    Takk for alle de flotte oppskriftene du legger ut.

    Kari 🙂

  2. Tack så mycket för tipset ang Donna Hay. Spännande med nytt tycker jag! 🙂

    Den är så läcker den här tårtan! Härligt svenskt med både bär och punsch. Jag bakar alldeles för få tårtor..

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration