Jordgubbstårta med punsch
Tårtbotten:
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten
Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och en så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.
Lager ett – punschmarinerade jordgubbar:0,5 liter jordgubbar
2 msk socker
2 msk punsch
Lager 2 – Punschkräm:
2 äggulor
2 msk socker
1,5 msk maizena majsstärkelse
0,25 dl punsch
1,5 dl vispgrädde
Vispa äggulor och socker poröst för sig. Rör ihop punschen med maizenan i en kopp. Koka upp grädden i en kastrull, och häll den sedan i en bunke. Rör ner punschmaizenan, och vispa sedan ner äggsmeten. Häll tillbaka allting i kastrullen, och vispa för hand medan det tjocknar. Det tjocknar väldigt fort, så gå ingenstans! Det ska bara sjuda, inte koka. Låt sedan svalna.
Garnering:2,5 dl vispgrädde
2,5 msk punsch
0,5 tsk vaniljsocker
1 näve jordgubbar
125 g hallon
2 pkt savoiardikex
1 blågult band
Börja med att göra tårtbottnen. Gör den enligt receptet, och låt den sedan svalna. Skär den sedan i tre delar. Gör punschkrämen medan tårtbottnen är i ugnen, och låt sedan även den svalna.
På det första, understa lagret av tårtan läggs de punschmarinerade jordgubbarna. Mixa 0,5 liter jordgubbar med 2 msk socker, och häll i 2 msk punsch. Låt det stå till sig en stund, och bred sedan fyllningen på första tårtbottnen. Det är möjligt att inte allting går åt. Lägg över nästa bit tårtbotten, och bred över punschkrämen. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde med punsch i över tårtan. Ta bara lite grädde runt kanterna, och ställ sedan savoiardikex runt tårtan som ett staket. Du kan eventuellt behöva skära av en liten bit av kexen, för att få den höjd du är nöjd med på ”staketet”. Knyt ett blågult band runt tårtan, och avsluta med att dekorera tårtan med ett litet berg av färska bär. Ät och njut!
Nämen dreggel!!!… guuuuud så himmelsk god den såg ut… den vill man juh verligen smaka 😉
Det blir så himla fint med saviordikex när man ställer upp dem så där. I like!
Ser supersmarrig ut!!
Oj, vad duktig du är! Ser jättegott ut.
Herrejisses så god den ser ut! Punsch som är så gott, det har vi aldrig provat till jordgubbar men det ska vi absolut göra.
wow, vilken fantastisk tårta! och vad fint det blev med savoyardkexen runt om, bra idé!
NamNam! Denne skal jeg forsøke en gang, men da uten svensk flagg… 😉
Takk for alle de flotte oppskriftene du legger ut.
Kari 🙂
Vilken vacker tårta! Och den både ser och låter jättegod! Knäppa dom var som inte tog med den!
Tack så mycket för tipset ang Donna Hay. Spännande med nytt tycker jag! 🙂
Den är så läcker den här tårtan! Härligt svenskt med både bär och punsch. Jag bakar alldeles för få tårtor..
Gud vilken fin och mumsig tårta. 🙂 En väldigt snygg bild också.
Åh vilken goding! Nu blir jag sugen på att baka igen på direkten och jag som borde gå och lägga mej! 😉
åååå, vad det ser gott ut! ska definitivt baka den tårtan. jättesnygga bilder!
Finns flera olika Punchsorter.
http://www.flavourrider.com/punsch.php
Själv har jag en flaska Facile hemma.
För mycket smak med den kanske ?