Andra Tårtor

Mjölkfri tårta med äggcrème och maräng

Bara tre dagar kvar till Mors Dag, hörni! En dag som vi alltid firat mycket i min familj. När syrran och jag bodde hemma brukade vi alltid gå upp tidigt den dagen. Jag gick ut i köket och bakade scones, och syrran länsade vår (och eventuellt ävengrannarnas) trädgårdar på blommor att göra ett vackert blomsterarrangemang av till mamma. Nu är vi själva mammor, men kommer självklart ändå att fira mamma på söndag, även om det blir svårt för oss att få till den gemensamma frukosten. Det blir istället grillning lite senare på dagen, och kanske även lite tårta. Pavlova-tårtan på bilden är hur lätt som helst att göra, och är dessutom mjölkfri. Visst kan man göra den med vanlig grädde och med riktigt smör också, men just den här är med sojagrädde och lite mjölkfritt margarin i äggcrèmen. Den kan varieras i oändlighet med bär anpassade efter säsong. Jag gillar att dekorera den med blommor när det inte bärsäsong, och just nu skulle man kunna dekorera den med till exempel krulliga rabarberskal eller syrener, ifall man inte har några penséer någonstans. Parkförvaltningen brukar vara ett säkert kort annars, men nu är det ju snart juni.

Pavlova med äggcrème, ca 8 portioner:
Marängbotten:
4 äggvitor
1 tsk ättiksprit
2,5 dl socker

Äggcrème:
4 äggulor
en nypa vaniljpulver
1 dl socker
50 g mjölkfritt margarin

Till garnering:
2 dl sojagrädde
0,5 dl söta apelsinskal (finns bland bakprodukterna i affären)
ätbara blommor
bär i säsong

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara äggulorna till äggcrèmen. Vispa äggvitor med ättiksprit till ett vitt skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, gärna med hjälp av en uppochnedvänd mattallrik, och bred ut marängsmeten på den. Tänk på att det ska i äggcrème däri sen, så att du inte får massa toppar eller en uppåtbuktande form på marängen. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnen kvar därinne.

Till äggcrèmen sjuds äggulor med vaniljpulver och socker, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat. Ta sedan från värmen och häll i mjölkfritt margarin skuret i bitar. Rör tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på marängen.

När du brett på den svalnade äggcrémen, vispa då grädden, strö över apelsinskal och garnera med blommor. Tårtan går att förbereda kvällen innan den ska serveras, men då brukar jag vänta med att garnera med apelsinskal och blommor till precis före servering, eller i alla fall några timmar innan ifall tårtan ska tas med någonstans. 

25 maj, 2017

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration