Familjen Tårtor

Glad påsk med pavlova och ägg

Glad påsk allihopa! Hoppas ni har en härlig påskhelg. Här håller livet så sakteliga på att återvända efter att vi alla varit sjuka en hel vecka. Mest jag, faktiskt, som har haft hög feber i 6 dagar, och inte riktigt kommit åt att återhämta mig. Men det är väl så när man är småbarnsmamma, sover för lite och är mjölkfabrik. Som tur är har Olof stannat hemma så att jag fått återhämta mig, och nu är det äntligen bättre. Min respekt för ensamstående föräldrar har vuxit ännu mer sen den här sjukdomsveckan. Och då är man värd lite tårta. Receptet på pavlovatårtan kommer längst ner i inlägget.

Förra påsken kokade Olof ägg inlindade i lökskal. Eftersom han fyller gubbe i år och har dåligt minne så minns han inte exakt hur han gick till väga, men om han gnider sina ganska gråa tinningar och funderar så tror han att han kokade ägget i stort sett klart, slog in det i lite lökskal, virade runt lite plastfolie och sänkte ner det några sekunder till i kokande vatten. Sen fick äggen ligga kvar i folien och lökskalen innan det var dags att äta dem. Men som sagt, han lämnar inga exakta garantier.

Brukar ni gömma era påskägg och gå på jakt efter dem? Det gör alltid vi. Barnens ägg får man ju gömma lite snällare, syrrans brukar det vara värre med, de har återfunnits både i grillen och nedgrävda en bit under gräsmattan. Det sistnämnda fick hon leta ganska länge efter, vill jag minnas.


Pavlovatårta med pistage, ca 8 portioner: (ur ELLE Mat och Vin 2016-2)
Marängbotten:
4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk ättiksprit

Fyllning:
4 dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd
1 näve hackade pistagenötter
blomblad till garnering

Sätt ugnen på 100C. Vispa äggvitorna ihop med ättikspriten till ett skum, och häll i sockret lite i taget. Vispa till en fast och vit maräng. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, gärna med hjälp av en uppochnedvänd mattallrik, ca 25 cm i diameter. Bred ut marängen i cirkeln, och ställ in i mitten av ugnen i 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen, men låt marängen stå kvar där inne tills ugnen svalnat helt. Vispa grädden fluffig ihop med lemon curd, och bre på marängbottnen. Garnera med grovhackade pistagenötter och blomblad.

15 april, 2017

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration