Tårtor

Pavlovatårta med säsongens bär

Pavlovatårta bärEn av de enklaste tårtorna man kan göra är pavlovatårta. Antingen kan man göra bottnarna själv, koka egen äggcrème och toppa tårtan med nyvispad grädde. Om man har bråttom kan man istället köpa färdiga marängbottnar och bre på lemoncurd istället för äggcrème. Själv föredrar jag tårtan med egengjorda bottnar och äggcrème, då jag tycker den blir så väldigt sötsyrlig med de köpta, söta bottnarna och med den sötsyrliga lemoncurden. Då ilar det så mycket i mina tänder att det känns som de ska trilla ut. (Så nu vet ni det.)

Men! Den här tårtan är som sagt riktigt hyvens att ha som standardtårta i sin repertoar året runt, eftersom den går att variera i oändlighet. Marängbottnarna, äggcrèmen och grädden är basen, sedan är det bara att välja topping utifrån vad som är i säsong. På försommaren är det gott med jordgubbar, sedan med hallon, med blåbär och i slutet av sommaren med björnbär. På våren brukar jag dekorera pavlovatårtan med penséer, och hela sommaren finns det ätbara blommor som är vackra att toppa tårtan med. Ibland har jag i lite punsch i vispgrädden och gör portionspavlovor, vilket också är ett trevligt sätt att servera pavlova på.

Anledningen till att tårtan heter just Pavlovatårta är för att den gjordes till den ryska ballerinan Anna Pavlovas ära, i Australien när hon turnerade där i början av 1900-talet. När jag dansade i tonåren var det minsann ingen som uppfann en tårta till min ära. Jag får väl uppfinna en själv och kalla den för discotårta. Återkommer i ärendet när detta har inträffat. Tills dess nöjer vi oss med pavlovatårta, som man gör så här:

Skriv ut

Pavlovatårta med säsongens bär

Pavlovatårta är busenkelt och kan varieras i oändlighet! Söta marängbottnar, en enkel äggcrème och vispad grädde är basen, sedan är det fritt fram att toppa med säsongens bär!

 • Total tid: 30 min + ugnstid
 • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale

Marängbottnar:

 • 3 äggvitor
 • 0,75 tsk ättiksprit
 • 2 dl socker

Äggcrème:

 • 2 äggulor
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl socker
 • 1 dl grädde
 • 0,75 msk mjöl
 • 25 g smör

Till garnering:

 • 1,5 dl grädde
 • Ca 2 dl bär i säsong
 • Florsocker att pudra bären med (kan uteslutas)
 • Obesprutade blommor i säsong (kan uteslutas)

Instruktioner

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara två av äggulorna till äggcrèmen.

Vispa äggvitor med ättiksprit till ett vitt skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng.

Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, en i övre vänstra hörnet och en i nedre högra hörnet. En vanlig frukosttallrik har bra storlek för detta, och är ofta precis vad man får plats med på en bakplåt. Bred ut smeten i dessa cirklar.

Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnarna kvar därinne.

Till äggcrèmen; sjud alla ingredienserna i en kastrull utom smöret, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat.

Ta sedan från värmen och häll i smör skuret i bitar. Rör/handvispa tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på den understa marängbottnen.

Vispa grädden. Lägg på den andra marängbottnen ovanpå den med äggcrèmen, och bred ut grädden på den översta marängbottnen. Garnerna pavlovatårtan med bär och blommor efter önskemål, och snöa gärna lite florsocker högst upp på bären det allra sista du gör innan du ställer fram tårtan. (Detta förutsätter dock att bären är torra och inte fuktiga efter t ex en sköljning, för då smälter florsockret direkt.)

 

14 juni, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration