Print

Pavlovatårta med säsongens bär

Pavlovatårta-säsongens-bär

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Pavlovatårta är busenkelt och kan varieras i oändlighet! Söta marängbottnar, en enkel äggcrème och vispad grädde är basen, sedan är det fritt fram att toppa med säsongens bär!

Ingredienser

Skala

Marängbottnar:

  • 3 äggvitor
  • 0,75 tsk ättiksprit
  • 2 dl socker

Äggcrème:

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 0,75 msk mjöl
  • 25 g smör

Till garnering:

  • 1,5 dl grädde
  • Ca 2 dl bär i säsong
  • Florsocker att pudra bären med (kan uteslutas)
  • Obesprutade blommor i säsong (kan uteslutas)

Instruktioner

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara två av äggulorna till äggcrèmen.

Vispa äggvitor med ättiksprit till ett vitt skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng.

Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, en i övre vänstra hörnet och en i nedre högra hörnet. En vanlig frukosttallrik har bra storlek för detta, och är ofta precis vad man får plats med på en bakplåt. Bred ut smeten i dessa cirklar.

Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnarna kvar därinne.

Till äggcrèmen; sjud alla ingredienserna i en kastrull utom smöret, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat.

Ta sedan från värmen och häll i smör skuret i bitar. Rör/handvispa tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på den understa marängbottnen.

Vispa grädden. Lägg på den andra marängbottnen ovanpå den med äggcrèmen, och bred ut grädden på den översta marängbottnen. Garnerna pavlovatårtan med bär och blommor efter önskemål, och snöa gärna lite florsocker högst upp på bären det allra sista du gör innan du ställer fram tårtan. (Detta förutsätter dock att bären är torra och inte fuktiga efter t ex en sköljning, för då smälter florsockret direkt.)