Chokladmoussetårta med hallon och lakrits
Den här moussetårtan som jag gjorde till min jobbarkompis Marijas födelsedag har tre smaskiga skikt; kladdkakebotten, choklad- och lakritsmousse och hallonmousse. Garneringen är krossade turkisk peppar-karameller. Choklad och lakrits är ju tacksamt ihop, och det är ju hallon och lakrits också, för att inte tala om hallon och choklad, därför fick tårtan bli en mix av de tre smakerna. Det var en vild chansning, som visade sig bli en riktig lyckoträff! (Om jag nu får låta lite nöjd med mig själv så här framåt kvällskvisten denna måndag.)
Chokladmoussetårta med hallon och lakrits, 8-10 portioner
Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.
Choklad- och lakritsmousse:
2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smält chokladen över ett vattenbad, och krossa under tiden lakritskaramellerna. Antingen i en mixer/matberedare eller på ett mer våldsamt sätt med hjälp av diverse destruktiva föremål. Det gör inget om det är lite småbitar kvar, lakritscrisp i moussen är bara gott. Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt. Rör sedan ner lakritskrosset. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten, vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten. Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.
Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocsker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
Om hallonen är frysta, börja med att tina dem, och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten, ta den av värmen och rör ner gelatinbladen. Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan. Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten. Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen. Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.
Valfri garnering:
t ex en näve krossad turkisk peppar
ätliga blommor, t ex penséer
Till garnering – krossa några extra karameller turkisk peppar och strö över kakan precis innan servering. Men gör det inte i förväg, lakritskaramellerna ”smälter” efter hand när de kommer i kontakt med moussen. Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering. Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg. Men garnera den inte med karamellkross innan du fryser den i så fall.
Åh men gu detta låter som en tårta i min smak,ser helt vansinnigt gott ut.får ja en bit 😀
Nam nam, jag vill i detta nu att det ska finnas smakbloggar så jag hade fått mig en bit av denna godsak!
Alltså jag är i gen stor tårtälskare, men moussetårtor är oftast fräschare. Och denna låter grym! Jag älskar kombinationen hallon och lakrits. Marija måste blivit jätteglad.
Mums, vilka goda smakkombinationer!
Vill ha!!!! Need to say more?
mmm gott gott det ser ut!
Mmmm… Ser ju brutalt gott ut!
Jamen tack för den! Då var man sötsugen så det förslår.. HAHA!!!
Men du guuud så god den låter å framförallt ser ut… smarrigt.. man kanske borde testa när man får något nytt bakinfall 😉
Jättefin! Lakrits är inte min favvo, men herregud tårta funkar ju jämt så hade lätt klämt ner en bit. kram Anna
Jättefin! Lakrits är inte min favvo, men herregud tårta funkar ju jämt så hade lätt klämt ner en bit. kram Anna
Åh, älskar ju lakrits!! Den ser ju bara fööör god ut!!
Mvh Milla
Vilken höjdartårta!
Jag kan bara intyga att den var suuuupergod. Den var till mig……
Tack snälla superduberjobbarkompis!
Åh, vilken vacker tårta!!! Dock skulle jag plocka bort lakritsen som jag inte gillar;)) Men såå himla fin den var! Vackert!
Kram kram Anna
Puss på dig Marija, och tack alla ni andra för alla fina kommentarer!
Om man inte gillar lakrits kan man bara utesluta lakritskaramellerna i chokladmoussen och garneringen, så har man sig en riktigt fin hallon- och chokladtårta istället, funkar prima. 🙂
Ojojoj, så godt!
GOTT! Jag håller med Amy, smakbloggar skulle det finnas, men hujadamej så trind jag skulle ha varit då!
Det här skickar jag direkt vidare till min man som är dessertmakaren i familjen. För jag vill gärna äta detta men är inte mycket för att laga desserter.
Ska bli kul att ses förresten! Måste ju läsa in mig på din fina blogg med en MASSA godsaker innan dess 🙂
Vad gott hallon och lakrits
Du får låta precis hur nöjd som helst för detta lät ju så där halleluja gott!
🙂
//v
Men så fin! Säkert väldigt god dessutom.
Kram Malin
Choklad, lakrits, hallon – de tre bästa smakerna! Fy fasiken så gott!
Du är en matkonstnär:-)) Underbart vacker tårta och säkerligen lika god! Kram!
Jag tror jag dör lite, så gott låter det här!
Ser så gott ut!
Har nyligen startat ett bakforum för oss som älskar att baka så kika gärna in där och ställ frågor, svara på frågor och gör reklam för din blogg.
Ha en bra kväll! /Sofia Sockersött
Ska testas vid tillfälle!
Trevligt! Lycka till med tårtan! 🙂