Efterrätter Paj efterrätt

Den allra godaste rabarberpajen

RabarberpajNär det kommer till diskussioner som rör rabarberpaj är min blygsamhet som bortblåst. Jag tycker nämligen att jag gör den godaste rabarberpajen av alla, och hemligheten bakom det stavas kanel. När min mormor kokade rabarberkräm om försomrarna som min syster och jag sedan åt iskall med mjölk ur gula porslinsskålar, hade hon alltid i kanel i krämen. Rabarber och kanel smakar underbart tillsammans, och jag har alltid en ansenlig mängd kanel i varje gång jag lagar något med rabarber (rabarbercheesecake, till exempel) precis som mormor lärde mig. Vanilj är också gott att ha i, precis som att rabarberpajen gör bäst i att serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Om jag har haft framförhållning brukar jag servera en vaniljsås till som jag har kokat ihop kvällen innan, så att vaniljstången har fått sätta smak på såsen under natten. Det brukar ofta ta ungefär ett dygn innan vaniljstång gör det, tycker jag. Har jag ingen framförhållning satsar jag på de där små halvliterspaketen i kartong från GB med gammeldags vanilj. Jag anser mig genom åren ha gjort en grundlig empirisk studie i vilka sorter på vaniljglass som funkar bäst till paj, och den sorten vinner. När det är pajsäsong har jag gärna några sådana paket på lut i frysen, för eftersom de är så små blir ett paket ofta lagom till en servering, och man slipper ha en större bytta med glass som åker in och ut ur frysen och hinner få päls på köpet och smaka frysbox.

Skriv ut

Den allra godaste rabarberpajen

Den allra godaste rabarberpajen gör du med kanel! Denna ljuvliga smulpaj serveras helst med vaniljsås eller vaniljglass.

 • Total tid: 25 min + tid i ugn
 • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale

Smuldeg:

 • 150 g smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1,5 dl socker

Fyllning:

 • 67 stjälkar rabarber (ca 600 g)
 • ca 1 dl socker
 • ca 1 msk kanel
 • 1 rågad tsk vaniljsocker

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Blanda ihop smuldegen och ställ den kallt medan du skalar rabarbern och hackar den i bitar.

Lägg rabarberbitarna i en bunke, och häll på så mycket socker som behövs, beroende på hur syrlig rabarbern är. Ca 1 dl är ett bra riktmärke. Tillsätt vaniljsockret. Hysta sedan runt rabarbern i sockret, eller rör noga med en sked, så att rabarberbitarna får socker på sig runt om, på alla håll och kanter. Häll ner i smord form.

Pudra sedan över rejält med kanel, och strö över smuldegen.

Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

24 april, 2022

51 kommentarer

  1. Ska ut och plocka årets första rabarber och göra detta recept som är såå gott

  1. Det gör den säkert! Min däremot har kastat in handduken helt, så jag får plocka rabarber på ICA numera. 😉

 1. Spännande med kanel! Brukar alltid ha kardemumma men detta måste testas. Blir det smulpaj eller knäckig?

 2. Väldigt god smak dessvärre blev den svart upptill på vissa ställen. Hur undviker jag det nästa gång?

  1. Det bästa är att vakta pajen de sista 5 minuterna, och ser man att den börjar få för mycket färg kan man lägga över ett ark aluminiumfolie. Det påverkar inte hur pajen bakas inuti, men skyddar ytan från att bli bränd. Sedan är det alltid lite olika från ugn till ugn, och det kan vara så att pajen blir klar lite tidigare också. Känn efter med en sticka, är rabarberbitarna mjuka och färgen är fin så är den färdig, även om inte alla minuter har gått. 🙂

 3. Mums mina rabarber kommit långt nu måste testa din.. jag har även lite jordgubbar å kanel i min rabarberpaj ❤️

 4. Behövs det inte potatismjöl på rabarbern? Blir det inte blött? Eller är det på någon annan bär/frukt man använder det?

  1. Hej Gerd! Jag vet att det är vanligt i vissa recept med rabarber för att suga upp överflödig vätska från rabarbern, men i den här smulpajen så tycker jag faktiskt inte att det behövs.

    1. Det kan ju vara lite olika hur mycket vätska det är i rabarbern. Om man vill gardera sig mot blöthet kan man ”snöa” lite potatismjöl ovanpå rabarbern med hjälp av en tesil innan man strör över smuldegen.

 5. Håller med dig och din mormor, kanel till rabarber smakar hur gott som helst!
  Var till en början tveksam men du skriver det så övertygande så det var bara att prova.
  Kanel i rabarber? Resultatet blev den bästa Rabarberpajen ever och ingen annan har sagt annat än det när den bjudits på tre gånger denna säsong.
  Tack 🙂

 6. Jag var tveksam men blev nyfiken på kombinationen med rabarber och kanel. Det blev den godaste rabarberpajen jag gjort! Tack för receptet och inspirationen!

 7. Är inte direkt förtjust i rabarberpaj men testade receptet ändå och jag håller med övriga, den godaste pajen jag någonsin gjort och ätit. Stort tack för att du delade med dig av detta underbara recept. Rabarberpaj är numera min favorit 😀

 8. Ska prova med ”Tulip bacon” som jag lindar runt ”Hildebrands” prins-korv, då jag har kvar av min utsökta hemkokta vaniljsås. Mmm vad jag längtar🥳!

 9. Instämmer med alla.
  Sååååå god! Någon gång har jag även lagt i ett äpple i bitar (jag har gjort din paj den 5-6 gånger). Det är kanelen samt det goda krispiga smultäcket som gör susen. Har även strött på en aning havssalt på toppen och då lyfter den, om möjligt, ännu mer. Tack för fantastiskt recept!

  1. Ja, det blir precis som du säger extra gott med lite flingsalt på, det har jag också ibland! Ett bra tips!

 10. Underbart god Paj .Krispig . Använde ett magrare alt till vaniljsås el glass .
  Passa jättebra med Vaniljkvarg.
  Kanel var jättegott i Pajen

 11. Hej rabarberpajälskare
  Stor succe med premiär baket av ditt underbara recept:) Kanelen piffade till bra den:) Gjorde en ovanlig variant 2:a gån gen med cachewnötter (rostade en stund i ugn),rabarber i botten. Mosat äpple istället för socker. Plantbaserad Philadelphia ost med veg creme fraiche. Då en var diabetes o jag o en annan ej tål mjölkprodukter.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration