Efterrätter, Paj efterrätt

Den allra godaste rabarberpajen

RabarberpajNär det kommer till diskussioner som rör rabarberpaj är min blygsamhet som bortblåst. Jag tycker nämligen att jag gör den godaste rabarberpajen av alla, och hemligheten bakom det stavas kanel. När min mormor kokade rabarberkräm om försomrarna som min syster och jag sedan åt iskall med mjölk ur gula porslinsskålar, hade hon alltid i kanel i krämen. Rabarber och kanel smakar underbart tillsammans, och jag har alltid en ansenlig mängd kanel i varje gång jag lagar något med rabarber (rabarbercheesecake, till exempel) precis som mormor lärde mig. Vanilj är också gott att ha i, precis som att rabarberpajen gör bäst i att serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Om jag har haft framförhållning brukar jag servera en vaniljsås till som jag har kokat ihop kvällen innan, så att vaniljstången har fått sätta smak på såsen under natten. Det brukar ofta ta ungefär ett dygn innan vaniljstång gör det, tycker jag. Har jag ingen framförhållning satsar jag på de där små halvliterspaketen i kartong från GB med gammeldags vanilj. Jag anser mig genom åren ha gjort en grundlig empirisk studie i vilka sorter på vaniljglass som funkar bäst till paj, och den sorten vinner. När det är pajsäsong har jag gärna några sådana paket på lut i frysen, för eftersom de är så små blir ett paket ofta lagom till en servering, och man slipper ha en större bytta med glass som åker in och ut ur frysen och hinner få päls på köpet och smaka frysbox.

Skriv ut

Den allra godaste rabarberpajen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,97 av 64 recensioner

Loading...

Den allra godaste rabarberpajen gör du med kanel! Denna ljuvliga smulpaj serveras helst med vaniljsås eller vaniljglass.

 • Total tid: 25 min + tid i ugn
 • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale

Smuldeg:

 • 150 g smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1,5 dl socker

Fyllning:

 • 67 stjälkar rabarber (ca 600 g)
 • ca 1 dl socker
 • ca 1 msk kanel
 • 1 rågad tsk vaniljsocker

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Blanda ihop smuldegen och ställ den kallt medan du skalar rabarbern och hackar den i bitar.

Lägg rabarberbitarna i en bunke, och häll på så mycket socker som behövs, beroende på hur syrlig rabarbern är. Ca 1 dl är ett bra riktmärke. Tillsätt vaniljsockret. Hysta sedan runt rabarbern i sockret, eller rör noga med en sked, så att rabarberbitarna får socker på sig runt om, på alla håll och kanter. Häll ner i smord form.

Pudra sedan över rejält med kanel, och strö över smuldegen.

Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

22 Kommentar

 1. Hanna - Bakfnatt

  17 juni, 2010 at 3:26 e m

  Det låter underbart gott!! =)

  1. Helena

   11 maj, 2019 at 7:07 e m

   Tack Hanna! Lovar att det är supergott, speciellt med kanelen!

 2. Yasemin

  17 juni, 2010 at 6:48 e m

  Då ska jag testa den 🙂

  1. Helena

   11 maj, 2019 at 7:11 e m

   Vad kul Yasemin! Hoppas du gillar den du med! 🙂

 3. missfranklincooking

  18 juni, 2010 at 1:42 e m

  smarrigt, hoppas min rabarber tar sig. kram

  1. Helena

   11 maj, 2019 at 7:08 e m

   Det gör den säkert! Min däremot har kastat in handduken helt, så jag får plocka rabarber på ICA numera. 😉

 4. Marija

  12 maj, 2019 at 6:49 f m

  Åh, den har jag inte fått smaka😉😋.

  1. Helena

   12 maj, 2019 at 7:27 e m

   Seriöst? Det är ju skandal! Det måste vi ändra på!

 5. Sara

  16 maj, 2019 at 4:11 e m

  Kardemumma och rabarber är min favorit. Helst med riktigt knäckigt täcke!

  1. Helena

   16 maj, 2019 at 7:46 e m

   Ja, knäckigt täcke ska det vara! Mums! Ska verkligen ha i kardemumma nästa gång!

 6. Sofie

  29 juni, 2019 at 8:35 e m

  Den godaste pajen jag ätit sa en av mina gäster.

  1. Helena

   2 juli, 2019 at 8:29 f m

   Åh vad roligt att höra Sofie, tusen tack! 🙂

 7. Anna

  3 maj, 2020 at 1:21 e m

  Spännande med kanel! Brukar alltid ha kardemumma men detta måste testas. Blir det smulpaj eller knäckig?

  1. Helena

   4 maj, 2020 at 3:44 e m

   Bästa beskrivningen är att det är en smulpaj, men som är lite knäckig också!

 8. Ulla

  3 maj, 2020 at 6:23 e m

  Den godaste rabarberpaj jag ätit😋 Så himla gott med kanel i.

  1. Helena

   4 maj, 2020 at 3:44 e m

   Åh vad roligt att du tycker det Ulla, vad glad jag blir! 🙂

 9. Alva

  29 maj, 2020 at 3:48 e m

  Väldigt god smak dessvärre blev den svart upptill på vissa ställen. Hur undviker jag det nästa gång?

  1. Helena

   1 juni, 2020 at 8:17 f m

   Det bästa är att vakta pajen de sista 5 minuterna, och ser man att den börjar få för mycket färg kan man lägga över ett ark aluminiumfolie. Det påverkar inte hur pajen bakas inuti, men skyddar ytan från att bli bränd. Sedan är det alltid lite olika från ugn till ugn, och det kan vara så att pajen blir klar lite tidigare också. Känn efter med en sticka, är rabarberbitarna mjuka och färgen är fin så är den färdig, även om inte alla minuter har gått. 🙂

 10. Emma

  6 september, 2020 at 10:44 f m

  Jättegod paj, har gjort den flera ggr. Jag brukar ha 2/3 rabarber och 1/3 smultron. En mycket god kombination

  1. Helena

   8 september, 2020 at 8:44 f m

   Åh, det låter ju supergott! Om jag hittar smultron ska jag prova det!

 11. Carin

  18 juli, 2021 at 2:11 e m

  Jag tycker att detta är den godaste rabarberpajen jag har gjort överhuvudtaget 🌺🌺👍

  1. Helena

   25 juli, 2021 at 4:34 e m

   Vad roligt Carin! Jag tycker också att den är himla god. 🙂

Lämna en kommentar