Den allra godaste rabarberpajen
När det kommer till diskussioner som rör rabarberpaj är min blygsamhet som bortblåst.
Jag tycker nämligen att jag gör den godaste rabarberpajen av alla, och hemligheten bakom det stavas kanel.
Och smör såklart, som gör den här pajen till en riktigt knäckig rabarbersmulpaj!
Kanel och vanilj sätter smaken
När min mormor kokade rabarberkräm om somrarna som min syster och jag åt iskall med mjölk hade hon alltid i kanel i krämen.
Rabarber och kanel smakar underbart tillsammans, och jag har alltid en ansenlig mängd kanel i varje gång jag lagar något med rabarber, precis som mormor hade.
Vanilj passar också bra till rabarber, så jag brukar även ha i lite vaniljsocker.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass
Om jag har haft framförhållning brukar jag servera en hemgjord vaniljsås till som jag har kokat ihop kvällen innan eller samma morgon, så att vaniljstången har fått lite tid på sig att sätta smak, och så att vaniljsåsen hunnit bli riktigt kall.
Har jag ingen framförhållning satsar jag på de där små halvliterspaketen i kartong från GB med gammaldags vanilj.
Jag anser mig genom åren ha gjort en grundlig empirisk studie i vilka sorter på vaniljglass som funkar bäst till paj, och den sorten vinner.
När det är pajsäsong har jag gärna några sådana paket på lut i frysen, för eftersom de är så små blir ett paket ofta lagom till en servering, och man slipper ha en större bytta med glass hemma som åker ut och in ur frysen och hinner få päls på köpet och börja smaka frysbox.
Så gör du rabarberpaj
De ingredienser du behöver till en smulpaj med rabarber är, förutom rabarber då, även socker, kanel och vaniljsocker att röra runt rabarberbitarna med, och vetemjöl, smör och ytterligare en mängd socker till smuldegen.
Såvida rabarbern inte har ett skal som börjat bli hårt och träigt behöver du inte skala den.
Skär den i knappt centimeterstora bitar och lägg i en skål, och rör runt bitarna med socker, kanel och vaniljsocker.
Gör smuldegen
Sedan är det bara att nypa ihop smöret med mjölet och sockret till en klassisk smuldeg…
… och strö den över rabarberbitarna. Och när du har gräddat pajen är det färdigt!
Exakta mått, tid i ugn och andra detaljer hittar du om du fortsätter lite längre ner här på sidan.
Tre andra goda recept på smulpajer
- Knäckig blåbärspaj – i juli kommer blåbären! Den här pajen blir extra knäckig av smör och havregryn i smuldegen.
- Jordgubbspaj på grillen – perfekt avslutning på en grillmiddag! Alla får egna minipajer i portionsformar som blir klara på grillens eftervärme medan man äter det man grillat.
- Knäckig äppelpaj med havregryn – när rabarbersäsongen går mot sitt slut går äppelsäsongen mot sin början. Det här receptet på äppelpaj är riktigt knäckigt och gott!
Den allra godaste rabarberpajen
Den allra godaste rabarberpajen gör du med kanel! Den här smulpajen blir riktigt knäckig och helt fantastiskt god!
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
Smuldeg:
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
Fyllning:
- ca 700–800 g rabarber (ca 6–7 st stjälkar)
- ca 1 dl socker
- ca 1 msk kanel
- 1 rågad tsk vaniljsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Blanda ihop smuldegen och ställ den kallt medan du skalar rabarbern (ifall det behövs) och skär den i bitar.
Lägg rabarberbitarna i en bunke och häll på så mycket socker som behövs, beroende på hur syrlig rabarbern är. Ca 1 dl är ett bra riktmärke. Tillsätt vaniljsockret och kanelen.
Hysta sedan runt rabarbern i sockret, eller rör noga med en sked, så att rabarberbitarna får socker och kanel på sig runt om, på alla håll och kanter.
Häll ner rabarberbitarna i en smord form och strö smuldegen ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Det låter underbart gott!! =)
Tack Hanna! Lovar att det är supergott, speciellt med kanelen!
Ska ut och plocka årets första rabarber och göra detta recept som är såå gott
Vad kul! Och vad härligt att du redan har rabarber, vilken lyx! 🙂
Då ska jag testa den 🙂
Vad kul Yasemin! Hoppas du gillar den du med! 🙂
smarrigt, hoppas min rabarber tar sig. kram
Det gör den säkert! Min däremot har kastat in handduken helt, så jag får plocka rabarber på ICA numera. 😉
Åh, den har jag inte fått smaka😉😋.
Seriöst? Det är ju skandal! Det måste vi ändra på!
Kardemumma och rabarber är min favorit. Helst med riktigt knäckigt täcke!
Ja, knäckigt täcke ska det vara! Mums! Ska verkligen ha i kardemumma nästa gång!
Den godaste pajen jag ätit sa en av mina gäster.
Åh vad roligt att höra Sofie, tusen tack! 🙂
Spännande med kanel! Brukar alltid ha kardemumma men detta måste testas. Blir det smulpaj eller knäckig?
Bästa beskrivningen är att det är en smulpaj, men som är lite knäckig också!
Den godaste rabarberpaj jag ätit😋 Så himla gott med kanel i.
Åh vad roligt att du tycker det Ulla, vad glad jag blir! 🙂
Väldigt god smak dessvärre blev den svart upptill på vissa ställen. Hur undviker jag det nästa gång?
Det bästa är att vakta pajen de sista 5 minuterna, och ser man att den börjar få för mycket färg kan man lägga över ett ark aluminiumfolie. Det påverkar inte hur pajen bakas inuti, men skyddar ytan från att bli bränd. Sedan är det alltid lite olika från ugn till ugn, och det kan vara så att pajen blir klar lite tidigare också. Känn efter med en sticka, är rabarberbitarna mjuka och färgen är fin så är den färdig, även om inte alla minuter har gått. 🙂
Jättegod paj, har gjort den flera ggr. Jag brukar ha 2/3 rabarber och 1/3 smultron. En mycket god kombination
Åh, det låter ju supergott! Om jag hittar smultron ska jag prova det!
Jag tycker att detta är den godaste rabarberpajen jag har gjort överhuvudtaget 🌺🌺👍
Vad roligt Carin! Jag tycker också att den är himla god. 🙂
Mums mina rabarber kommit långt nu måste testa din.. jag har även lite jordgubbar å kanel i min rabarberpaj ❤️
Åh, jordgubbar är ju så gott att ha i pajen ju!
Behövs det inte potatismjöl på rabarbern? Blir det inte blött? Eller är det på någon annan bär/frukt man använder det?
Hej Gerd! Jag vet att det är vanligt i vissa recept med rabarber för att suga upp överflödig vätska från rabarbern, men i den här smulpajen så tycker jag faktiskt inte att det behövs.
Min blev jätteblöt! Annars mycket god 🙂
Det kan ju vara lite olika hur mycket vätska det är i rabarbern. Om man vill gardera sig mot blöthet kan man ”snöa” lite potatismjöl ovanpå rabarbern med hjälp av en tesil innan man strör över smuldegen.
Den bästa hag någonsin bakat och smakat🤗
Wow, vilken jättefin kommentar!! Tusen tack Inger, vad glad jag blir! 🙂
Håller med dig och din mormor, kanel till rabarber smakar hur gott som helst!
Var till en början tveksam men du skriver det så övertygande så det var bara att prova.
Kanel i rabarber? Resultatet blev den bästa Rabarberpajen ever och ingen annan har sagt annat än det när den bjudits på tre gånger denna säsong.
Tack 🙂
Alltså vilken jättefin recension! Så roligt att ni gillar pajen, Susanne! 🙂
Jag var tveksam men blev nyfiken på kombinationen med rabarber och kanel. Det blev den godaste rabarberpajen jag gjort! Tack för receptet och inspirationen!
Vad roligt att höra Anna, vad glad jag blir! 🙂
Är inte direkt förtjust i rabarberpaj men testade receptet ändå och jag håller med övriga, den godaste pajen jag någonsin gjort och ätit. Stort tack för att du delade med dig av detta underbara recept. Rabarberpaj är numera min favorit 😀
Wow, vilket jättefint betyg, vad glad jag blir! 🙂
Ska prova med ”Tulip bacon” som jag lindar runt ”Hildebrands” prins-korv, då jag har kvar av min utsökta hemkokta vaniljsås. Mmm vad jag längtar🥳!
Alltså vaniljsås till baconlindad korv?!
Instämmer med alla.
Sååååå god! Någon gång har jag även lagt i ett äpple i bitar (jag har gjort din paj den 5-6 gånger). Det är kanelen samt det goda krispiga smultäcket som gör susen. Har även strött på en aning havssalt på toppen och då lyfter den, om möjligt, ännu mer. Tack för fantastiskt recept!
Ja, det blir precis som du säger extra gott med lite flingsalt på, det har jag också ibland! Ett bra tips!
Underbart god Paj .Krispig . Använde ett magrare alt till vaniljsås el glass .
Passa jättebra med Vaniljkvarg.
Kanel var jättegott i Pajen
Vad kul att den gick hem! 🙂
Mycket bra! Glömde lite potatismjöl. Tog i lite flingsalt som mixade fint med kanelen.
Alltid gott med lite salt i! 🙂
Hej rabarberpajälskare
Stor succe med premiär baket av ditt underbara recept:) Kanelen piffade till bra den:) Gjorde en ovanlig variant 2:a gån gen med cachewnötter (rostade en stund i ugn),rabarber i botten. Mosat äpple istället för socker. Plantbaserad Philadelphia ost med veg creme fraiche. Då en var diabetes o jag o en annan ej tål mjölkprodukter.
Vilken häftig variant! Den låter jättegod! 🙂
Såååå perfekt och god! 👌😍
Mvh Frida
Visst är den smarrig?! 🙂
Alldeles för mycket kanel för min smak
Vi gillar alla olika! 🙂
Det här är verkligen den godaste pajen! Täcket blev lite knäckigt och det blev verkligen pricken över i:t med kanel i 👌🏻👌🏻Jag gjorde den nu ikväll till familjen och hela pajen tog slut 😍 Kommer aldrig prova något annat recept.
Åh vilket fint betyg! Tack! 🙂
Bra
Hej? Gjorde din rabarberpaj härom dagen. Så fantastiskt god och kanelen satte pricken över den. Jättegod och det tyckte de som fick smaka oxå. Kommer att göra den igen. Tusen tack för ett toppen recept. 👍👏🥰
Vad roligt att höra! Tack för att du tog dig tid att skriva det. 🙂