Sponsrat inlägg

Äppelkaka med Fireball

Inlägg i reklamsamarbete med Fireball

Äppelkaka Fireball salt kolasås

Den här äppelkakan med saltstänkt kolasås är höstens godaste dessert! Äppelbitarna marineras i Fireball vilket ger ett extra djup i smaken, och äppelkakan serveras med vaniljglass och en helt fantastisk kolasås där Fireball ger extra värme i smaken med sin tydliga kanelkaraktär. En perfekt dessert att njuta av efter att man varit ute i höstrusket!

Fireball

Fireball är en kanel- och whiskylikör som är söt, värmande och smakar både höst och jul på samma gång tack vare den utpräglade kanelsmaken. Drycken har även inslag av ingefära och apelsin som ger den ett visst stråk av hetta. Legenden säger att receptet togs fram i Kanada för längesedan, där syftet var snabb uppvärmning och att motverka förfrysning.

Äppelkaka kolasås Fireball

Den 10:e november är det äppelkakans dag, och för att fira det har jag tagit fram det här receptet på äppelkaka med Fireball. Äppelkakan går att förbereda innan och kan vänta i kylen tills det är dags för gräddning, för den är som allra godast nygräddad och varm. Då blir det en härlig kontrast mot den kalla vaniljglassen. Jag har provat att servera kolasåsen både som kall och varm, och det är lika gott både och.

Hemkokt kolasås tjocknar alltid lite under tiden den svalnar, så upplever du att kolasåsen är tjockare än du vill ha den är det bara att röra ner lite vatten tills du är nöjd med konsistensen.

Skriv ut

Äppelkaka med Fireball

Knäckig äppelkaka som serveras med vaniljglass och en saltstänkt kolasås som smaksatts med värmande Fireball. Ljuvligt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: 6-8 1x

Ingredienser

Scale
  •  4 äpplen (beroende på storlek, totalt ca 400 g)
  • 0,5 dl Fireball
  • Smör till pajformen
  • Kanel
  • Vaniljglass till servering

Smuldeg:

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl

Saltstänkt kolasås med Fireball:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,6 dl Fireball

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor som du sedan delar på mitten. Lägg dem i en bunke och rör ner 0,5 dl Fireball. Låt marinera i skålen i ca 20 min, rör om då och då. Sila sedan av vätskan och spara det som blir över till kolasåsen. Lägg äppelbitarna i en smord pajform och strö över kanel efter smak och tycke.

Nyp ihop smuldegen med hjälp av händerna och strö den över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen har fått en fin, gyllene färg.

Till kolasåsen blandas alla ingredienser i en kastrull utom flingsalt och Fireball. Låt koka på medelvärme och rör om då och då med en handvisp. Efter ca 20 min brukar den ha fin konsistens. (Notera också att kolasås tjocknar något medan den svalnar.) Ta såsen från värmen och rör ner flingsalt och Fireball. Börja med den Fireball du fick över efter att ha marinerat äpplena, och fyll på med så mycket som du önskar. Totalt 0,6 dl Fireball i kolasåsen är ett lagom riktmärke.

Servera äppelpajen med vaniljglass och saltstänkt kolasås med Fireball.

8 november, 2022

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration