Andra Paj efterrätt

Citronmarängpaj i vårsolen

Den här helgen har det varit ett riktigt underbart vårväder med strålande sol, och då finns det inte mycket som smakar godare än citronmarängpaj och saft! Det här receptet på citronmarängpaj kommer från Anna Bergenströms bok Annas Pajer (En bok som jag har haft i många år och rekommenderar):

Pajdeg:
1,5 dl mjöl
1 msk socker
75 g kallt smör
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
saft från en citron
rivet skal från en halv citron
1 dl socker

Marängtäcke:
5 äggvitor
1 rågad dl socker

Blanda ihop degen till pajskalet och låt den sedan ligga kallt i kylskåpet i 30-60 minuter. Kavla sedan ut degen och lägg den i en pajform (ca 22 cm i diameter rekommenderas i Anna Bergenströms recept). Förgrädda pajedegen på 200C i ca 15 min, och låt den sedan svalna. Till fyllningen rörs alla ingredienser ihop och läggs i pajskalet. Grädda på samma temperatur i ca 10 min. Under tiden som pajskal och paj gräddas, vispa ihop marängen som ska användas till täcket. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, och vispa sedan ner sockret och vispa lite till. Ta ut den varma pajen ur ugnen efter de 10 minutrarna, och klicka över marängsmeten i ett toppigt berg över hela pajen. Sänk ugnsvärmen till 150C och stoppa in pajen igen. Låt den stå i ugnen i ytterligare ca 15 minuter, eller tills marängtäcket har fått en fin, lite gyllene färg.

Den här marängpajen är bäst att äta samma dag, till dagen efter har marängtäcket långsamt ”smält undan”. Om man inte vill ha marängtäcke på sin paj går det självklart lika bra att bara göra en vanlig, hederlig citronpaj. Då gräddas den i ca 15 minuter istället för 10.
25 april, 2010

5 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration