Gudomlig pecannötspaj
Pajkoma! Den här pajen är så god att man nästan tror att man har dött en smula och kommit till pajhimlen när man äter den. Blygsamheten flödar, som ni hör. Men ni bara måste testa den! I botten är det en mjuk mördeg som smälter i munnen när man tar en tugga, och ovanpå den ett täcke av rostade pecannötter som vänts runt i rom och andra godsaker. Just därför är det så gott att servera pajen med vispgrädde som man har rört ner någon sked rom i, det plockar upp romsmaken lite extra.
Pecannötter är ju som bekant ganska dyra, och det går åt en del till den här pajen. Men jag lovar att den är värd det! Inspirationen till receptet kommer från systrarna Eisenmans första kokbok Två Systrars Söta.
Pecanpaj, ca 8 portioner
Mördeg:
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
———-
Fyllning:
250 g pecannötter
1,75 dl socker
2 msk lönnsirap (eller mörk sirap)
100 g smält smör
3 msk mörk rom
1 tsk vaniljsocker
Börja med att göra mördegen; rör samman äggulor och smör, och tillsätt mjöl och socker och knåda ihop till en deg. Tumma ut mördegen i en låg pajform (som den på bilden, ungefär) och nagga den sedan med en gaffel. (Om inte all deg går åt kan du spara det som blir över i kylskåpet.) Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen på 200C i ca 10 minuter.
Gör sedan fyllningen; börja med att rosta pecannötterna i en torr stekpanna i några minuter. De är klara när de mjuknat lite och börjar dofta gott. (Har man inte tid kan man skippa det här momentet.) Ta fram en kastrull och smält smöret. Rör sedan ner socker, sirap och rom, och låt blandningen sjuda några minuter. (Den ska inte koka.) Ta kastrullen från plattan, och rör ner vaniljsockret och sedan pecannötterna. Bred snabbt ut nötröran (som smakar gudomligt) i det låga, förgräddade pajskalet, och ställ in pajen igen på 200C i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt pajen svalna helt innan du äter den, och servera den gärna med en klick vispad grädde med en skvätt mörk rom i.
Kompis, den var ljuvligt god!!!
Ja, den ser verkligen gudomligt god ut! Älskar pecannötter, men hittar det nästan aldrig där jag bor 🙁
Hej hopp här kommer en liten kommentar från vackra Öland!!!! Kakan ser bara såååååå god ut…hrm dammade av bokhyllan o jag har ju faktiskt den boken…det blir till att pröva i helgen!! Tänkte även pröva ditt recept på Tomatsoppa som fanns med i Barometern förra lördagen. Min man hade ätit den på jobbet i veckan o den var bara sååååååå god!!!! Ha en fin helg! Själv blir det pulkaåkning i Telebacken kram från Maja
Mmm verkar gudomligt god!
Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Men gud! Kan jag få flytta in hos er och äta massa paj när min whole30är över?? 😉
Mmm verkar gudomligt god!
Denna ska jag prova! Vilken rom använder du?
Oj, jag kommer inte ihåg vilken Rom vi hade hemma just då, men såhär i en paj tror jag att man kan komma undan med i stort sett vilken Rom som helst.