Knäckig blåbärspaj med smuldeg
Blåbärspaj bara måste ju vara sommarens paj nummer ett!
När jag äter rabarberpaj på våren är jag övertygad om att det måste vara den godaste pajen av alla, men när juli tar vid och blåbären kommer så ändrar jag mig. Och lagom till hösten är jag helt inne på äppelpaj.
Men när det är säsong för blåbärspaj så måste man passa på!
Jag gör min blåbärspaj med havregryn i smuldegen för jag tycker det blir godast. Mycket smör och havregryn är grundpelarna till en riktigt knäckig och god smulpaj!
Ingredienser till blåbärspaj
Till en blåbärspaj behöver du blåbär, smör, havregryn, socker och mjöl. Jag tycker att pajen blir extra god med en nypa salt i smuldegen, det förhöjer smaken av smöret ytterligare.
Addera lite socker till bären om du tycker det behövs
Om man vill kan man sockra blåbären lite ifall de är åt det sura hållet, men själv brukar jag inte göra det då jag tycker att sötman i smuldegen balanserar upp bärens syrlighet.
Men smaka gärna av bären först och känn efter om du vill addera lite extra socker på bären.
Lägg bären i botten på en smord pajform, nyp ihop pajdegen och strö den över bären. In i ugnen i cirka 20 minuter, sedan är det klart!
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
Jag tycker att blåbärspaj är godast ihop med vaniljglass, och brukar köpa hem sådana här små paket med gammaldags vaniljglass och ha i frysen när det är pajsäsong.
Ett paket är perfekt för fyra portioner, och man slipper ha ett storpack som åker ut och in i frysen.
Känner man sig ambitiös och vill göra egen vaniljsås till blåbärspajen så har jag ett recept på hemgjord vaniljsås här.
Tips på andra goda smulpajer
- Rabarberpaj med kanel – rabarbern brukar hänga med hela sommaren, och en rabarberpaj är alltid en bra idé!
- Knäckig äppelpaj med kanel – äppelpaj är gott året runt, men själv är jag som allra mest sugen på den när kvällarna börjar bli mörkare och hösten tar vid.
- Jordgubbspaj på grillen – perfekt avslutning på en grillmiddag! Alla får egna minipajer i portionsformar som blir klara på grillens eftervärme medan man äter det man grillat.
Knäckig blåbärspaj med smuldeg
Knäckig blåbärspaj med havregryn i smuldegen! Sommarens godaste smulpaj utan tvekan. Servera med vaniljglass och njut!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 30 min
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- ca 450–500 g blåbär (ca 7–8 dl)
Smuldeg:
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 dl mjöl
- 2 dl havregryn
- 1 krm flingsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Rensa blåbären (om det behövs) och lägg dem i en smord pajform.
Blanda ihop smuldegen (görs enklast med händerna) och strö den över blåbären.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den är klar när smultäcket har gyllenbrun färg. Passa den de sista minuterna så den inte bränns, ugnar kan variera mycket i värme.
De där låter ju hur gott som helst! Kanske provar de redan till helgen.
Testa! Den här pajen är supergod!
Måste testa : ) tack för tipset : ) kram Sofia som det blåser : /
Hoppas du gillar den! Haha, här på Solens och Vindarnas ö blåser det jämt!
Låter väldigt gott och fräscht!
Lovar att det här är världens godaste blåbärspaj! 🙂
che buono!!!
Es muy rico! 🙂
Men gud. Varför kan du inte lägga upp nåt äckligt?
Haha! Jag får fixa det. 😉
Gud så gott det låter!!!
Pajen blir riktigt knäckig och fin!
Så gott det var med lite salt i smuldegen!
Visst är det?! Jag har alltid det i smulpaj numera! Det finns ju en anledning till att extrasaltat smör är en megahit! 🙂