Knäckig äppelpaj med smuldeg och kanel
Finns det egentligen någon paj som slår höstens knäckiga smulpaj med äpplen och massvis med kanel? Och en generös klick vaniljsås till det?
Frågar du mig är det bland det allra godaste som finns!
Knäckigheten i äppelpajen kommer från en ansenlig mängd smör i smuldegen, och från havregrynen i den som ger lite extra crunch.
Vilka äpplen är bäst till äppelpaj?
Vilka som helst som du får tag i, skulle jag säga! Äppelpaj är väldigt förlåtande som recept, och många syrliga äppelsorter får fin smakhjälp av sötman i smuldegen.
Eftersom vi har så gott om fina äppelsorter som växer här i Sverige tycker jag att det är onödigt att gå över ån efter vatten och köpa utländska äpplen, i alla fall så länge de svenska äpplena är i säsong.
Men med det sagt – om man föredrar en lite fastare äppelsort där äppelklyftorna behåller en del av sin fasthet även efter ugnsbakning, kan äppelsorten Aroma vara en bra sort att välja.
Ingredienser till äppelpaj
För att göra en klassisk äppelsmulpaj behöver du förutom några äpplen även smör, mjöl, socker och havregryn att göra en smuldeg av, kanel att strö över (här snålar jag minsann inte!) och lite flingsalt att ha i smuldegen.
Det tar fram sältan i smöret och lyfter smuldegen en nivå till!
Så gör du äppelsmulpaj
Börja med att göra en smuldeg. Ner med alla ingredienser till smuldegen i en bunke bara, och nyp ihop den med händerna tills den ser ut som på bilden ovanför.
När smuldegen är klar kan den vänta i kylen medan du skalar äpplena och skär dem i klyftor som du lägger i en smord form.
(Det går såklart lika fint att börja med att skala äpplena, gör det i den ordning som passar dig bäst.)
Ös på med kanel!
Jag strör inte på kanel lite försiktigt och fint, utan jag ÖSER på kanel. Kanelen är ju halva grejen med äppelpaj!
Sedan är det bara att strö över smuldegen över äpplena, och sparka in äppelpajen i ugnen!
Heja vaniljsåsen!
Föredrar du vaniljsås eller vaniljglass till äppelpajen? Jag föredrar absolut vaniljsås, och här gör jag som med kanelen, jag ÖSER på sås.
Jag brukar köpa vaniljvisp, det är ju en av höstens stapelvaror att ha i kylen. (Som tur är har den lång hållbarhet.)
Vill man hellre ha glass rekommenderar jag den på bilden, den smakar mest vanilj tycker jag.
Hemgjord vaniljsås
Ibland om jag vill göra mig till lite extra vilket händer kanske en gång om året, och egentligen då oftast till rabarberpaj (som jag för övrigt också har rejält med kanel i, ni måste testa!) gör jag egen vaniljsås.
Det är fantastiskt gott, men det kräver lite framförhållning.
En lite mindre paj för två, måhända?
Är ni inte så många i hushållet? Inga problem – testa den här precis lika goda och knäckiga äppelpajen för två!
Den brukade vi göra innan barnen föddes och delade på framför TV:n om höstkvällarna.
Vi gör den fortfarande, och om något barn är vaket och vill smaka så räcker den faktiskt till fyra också. Originalet avser två ganska rejäla portioner. (Man vill ju ha mycket paj!)
Tips på fem andra goda recept med äpplen
Äppelpaj i all ära, men man kan ju ha äpplen till hur många andra goda anrättningar som helst! Här kommer fem helt olika, men lika supergoda, recept där du får användning av säsongens alla äpplen:
- Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj – ett av de absolut bästa marmeladrecepten någonsin! Gudomlig till ostbrickan och oväntat gott med den salta karamelltonen.
- Stekta äpplen i kolasås med vaniljglass – perfekt när du inte orkar göra paj och har lite bråttom men ändå vill ha en superlyxig efterrätt!
- Anettes viltgryta – vem kunda ana att det var så gott att ha i tärningar av äpple i en viltgryta? Den här viltgrytan är megapopulär på hösten!
- Äppeldrink med kanel och gin – höstdrinken nummer ett här på bloggen!
- Äppelugnspannkaka – prima vardagsmat som dessutom är billig!
Knäckig äppelpaj med smuldeg och kanel
Knäckig äppelpaj med havregryn i smuldegen och rejäla mängder kanel! Ett uns flingsalt i smuldegen förhöjer smaken av smöret. Den godaste äppelpajen någonsin!
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 4–5 äpplen (ca 500 g)
- ca 1 msk kanel
Smuldeg:
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1 krm flingsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite smör.
Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor som du lägger i formen. Pudra över rejält med kanel över äppelskivorna!
Blanda ihop smuldegen (görs enklast med händerna) och strö den över äppelskivorna.
Grädda äppelpajen i mitten av ugnen i ca 20 min tills pajdegen fått en fin, gyllenbrun färg. Passa den de sista minuterna så den inte bränns, ugnar kan variera mycket i värme.
Godaste äppelpajen jag smakat, alla i familjen älskade den! Verkligen knäckig som du säjer.