Sylt/Marmelad

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad salt karamell

Har ni massa äpplen som ligger och dräller som ni inte tagit hand om? Eller är du bara sugen på en riktigt hyvens marmelad att bre på mackan eller kexet? Om 40 minuter kan den här marmeladen stå på din köksbänk!

Fast den är ännu godare efter att ha stått i kylen en natt, för vaniljstång tar ju som bekant ungefär ett dygn innan det verkligen har satt sin smak på något. Men den här äppelmarmeladen är god redan innan vaniljen hunnit sätta smak på den, eftersom den har en karamellig ton och smakar lite salt.

Jag hade inte ätit salt marmelad förrän härom året när min kompis Meike från Tyskland skickade en låda med olika marmelader hon kokat. Så himla härlig present att få, för övrigt! Olika marmelader hon gjort från det hon skördat från sin trädgård. Och däri var en äppelmarmelad med lite sälta, och karamelliga toner. Jag bestämde mig för att göra en variant av den, och även ha i vaniljstång. Och det är den nya favoriten här hemma, den första omgången jag gjorde tog slut i ett nafs. Olof hävdar att det här är den godaste marmelad han smakat, och det är ju ett bra betyg! (Jag är rätt nöjd själv, faktiskt.) Den är verkligen jättegod. Ni måste prova!

Skriv ut

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad-vanilj-salt-karamell

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 67 dl 1x
Scale

Ingredienser

  • Ca 550 g äpplen i oskalad vikt
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 dl syltsocker
  • 1 krm flingsalt

Instruktioner

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen. 

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Andra prima grejer att koka ihop just nu är björnbärssylt med punsch och vanilj, och plommonsylt med rom.

5 Kommentar

  1. June

    18 oktober, 2019 at 2:40 e m

    Snålvattnet rinner bara av att läsa ditt målande recept🤤 Den HÄR marmeladen ska göras och ingå i årets adventskorg med hemlagade delikatesser till mina tjejer i Göteborg🌟🎄🌟 Hur länge innan överlämnandet av korgen kan jag göra marmeladen Helena? Och hur länge håller den sig i kylskåpet? (förutsatt att de inte gottar i sig den på stående fot😄?) Ska självklart göra en sats till oss själva också. Typ NU🤤
    Kram June🌿

    1. Helena

      21 oktober, 2019 at 8:50 f m

      Så roligt att höra June! 🙂 Alltså jag tror att den håller sig jättelänge. Nu varade ju inte vår så länge eftersom Olof äter marmelad som om det vore hans jobb, men eftersom sockret har en konserverande effekt så är det lugnt. Vi råkade faktiskt glömma bort ena marmeladen vår tyska kompis gjorde längst in i kylen, men den var hur god som helst även ett halvår senare. Så om du vill göra marmeladen ett par veckor innan advent så går det alldeles utmärkt. Stor kram!

      1. June

        22 oktober, 2019 at 12:15 e m

        Tack Helena🍃 Anade att det var så men ville dubbelkolla så jag inte ger bort mögliga julklappar🙈
        Ha det gott (i dubbel bemärkelse😄)
        Kram June🌿

  2. Anna W

    18 oktober, 2019 at 4:43 e m

    Mmmmmmmmmm, älskar den och delar snart på instagram 🙂
    Å så har jag precis just nu skrivit om den på bloggen med :
    http://annawahlstam.se/2019/10/18/om-att-tro-att-man-ar-nagot-och-en-fantastiskt-god-marmelad/
    Den bästa fredagen till dig sötnos!
    Kram Anna

    1. Helena

      21 oktober, 2019 at 8:51 f m

      Så gullig du är Anna som sprider marmeladens lov! 🙂 Och det glädjer mig att du gillar den så mycket! Stor kram!

Lämna en kommentar