Sylt/Marmelad

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad salt karamell

Har ni massa äpplen som ligger och dräller som ni inte tagit hand om? Eller är du bara sugen på en riktigt hyvens marmelad att bre på mackan eller kexet? Om 40 minuter kan den här marmeladen stå på din köksbänk!

Fast den är ännu godare efter att ha stått i kylen en natt, för vaniljstång tar ju som bekant ungefär ett dygn innan det verkligen har satt sin smak på något. Men den här äppelmarmeladen är god redan innan vaniljen hunnit sätta smak på den, eftersom den har en karamellig ton och smakar lite salt.

Jag hade inte ätit salt marmelad förrän härom året när min kompis Meike från Tyskland skickade en låda med olika marmelader hon kokat. Så himla härlig present att få, för övrigt! Olika marmelader hon gjort från det hon skördat från sin trädgård. Och däri var en äppelmarmelad med lite sälta, och karamelliga toner. Jag bestämde mig för att göra en variant av den, och även ha i vaniljstång. Och det är den nya favoriten här hemma, den första omgången jag gjorde tog slut i ett nafs. Olof hävdar att det här är den godaste marmelad han smakat, och det är ju ett bra betyg! (Jag är rätt nöjd själv, faktiskt.) Den är verkligen jättegod. Gör gärna dubbel sats, när du ändå är igång! Du kommer inte att ångra dig!

Skriv ut

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 40 min
 • Antal portioner: 67 dl 1x

Ingredienser

Scale
 • Ca 550 g äpplen i oskalad vikt
 • 0,5 vaniljstång
 • 0,5 citron
 • 1,5 dl ljus sirap
 • 1 dl syltsocker
 • 1 krm flingsalt

Instruktioner

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen. 

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Andra prima grejer att koka ihop just nu är björnbärssylt med punsch och vanilj, och plommonsylt med rom.

2 oktober, 2023

49 kommentarer

 1. Snålvattnet rinner bara av att läsa ditt målande recept🤤 Den HÄR marmeladen ska göras och ingå i årets adventskorg med hemlagade delikatesser till mina tjejer i Göteborg🌟🎄🌟 Hur länge innan överlämnandet av korgen kan jag göra marmeladen Helena? Och hur länge håller den sig i kylskåpet? (förutsatt att de inte gottar i sig den på stående fot😄?) Ska självklart göra en sats till oss själva också. Typ NU🤤
  Kram June🌿

  1. Så roligt att höra June! 🙂 Alltså jag tror att den håller sig jättelänge. Nu varade ju inte vår så länge eftersom Olof äter marmelad som om det vore hans jobb, men eftersom sockret har en konserverande effekt så är det lugnt. Vi råkade faktiskt glömma bort ena marmeladen vår tyska kompis gjorde längst in i kylen, men den var hur god som helst även ett halvår senare. Så om du vill göra marmeladen ett par veckor innan advent så går det alldeles utmärkt. Stor kram!

   1. Tack Helena🍃 Anade att det var så men ville dubbelkolla så jag inte ger bort mögliga julklappar🙈
    Ha det gott (i dubbel bemärkelse😄)
    Kram June🌿

  1. Så gullig du är Anna som sprider marmeladens lov! 🙂 Och det glädjer mig att du gillar den så mycket! Stor kram!

 2. Verkar urgott!! Funkar det att göra dubbel sats? Jag menar då hur konsistensen blir.. om marmeladen blir mera rinnig?

  1. Det funkar absolut! Det räcker att använda en vaniljstång fastän det är dubbel sats, och jag skulle nog smaka mig fram med saltet innan jag dubblade det. Kanske också att marmeladen behöver koka några minuter längre.

   1. Hej Katarina! Vet inte om du frågar mig eller Ulla-Britt här, men när jag gör dubbel sats så dubblar jag inte vaniljen. Saltet kan man smaka sig fram med. Först trodde jag inte det skulle gå att dubbla saltet, men en gång när jag gjorde enkel sats råkade jag av misstag ösa i en tesked flingsalt istället för ett kryddmått, och marmeladen blev god ändå. (Även om jag nog inte rekommenderar en hel tesked till en enkel sats. 😉 Men en dubblering av saltet i dubbel sats kan nog funka fint faktiskt. Men som sagt, prova dig fram! 🙂

  1. Jag gör också ofta dubbel sats, det är lika bra att passa på när man ändå är igång. Bra att veta att det funkar med lime också! 🙂

 3. Så god och så enkelt att göra! Min dotter (19 år med stort mat/bak-intresse) tyckte att smak och doft var ljuvlig och att den skulle passa såå bra ihop med vaniljglass! Så det blir att koka ihop med vanligt socker/rörsocker och servera ljummen ihop med glass också!

  1. Jag har aldrig provat att frysa den för den håller väldigt länge i kylen, men jag är övertygad om att det går bra! Äppelmos t ex fryser man ju.

 4. Nu har jag kokt denna ljuvliga marmelad 2 ggr! Först liten sats och eftersom den blev väldigt uppskattad tog jag i och kokte ytterligare 3x satsen!! Minskade dock till 2 vaniljstänger och hade av misstag i även sylsockret från början – inget problem som tur var 😅
  Hade fått ett par kg Aromaäpplen och då vi endast är två i hushållet gällde det att hitta olika användningssätt 😊

  1. Vad roligt att äppelmarmeladen är så populär! 🙂 Ja, jag tror också att 2 vaniljstänger gott och väl räcker till en tredubbel sats. Skönt att veta att det går bra om man råkar hälla i sockret direkt! 🙂

  1. Hej Astrid! Alltså alla äpplen funkar skulle jag säga, jag brukar göra den på Ingrid Marie eftersom vi har bäst tillgång till den sorten, men har gjort den på många andra sorter också, och den blir alltid bra oavsett sort tycker jag! 🙂 Lycka till!

  1. Hej Joakim! Vad kul att du lagar marmeladen, den är supergod! Nej, det ska inte vara något vatten i. När äpplena blir tillräckligt varma börjar de smälta ner och släppa ifrån sig mycket vätska. Så allt är lugnt! 🙂

 5. Jag gjorde den på plommon. Sirapen räckte bara till en dl så jag tog i lite vanligt socker som ersättning. Det blev väldigt gott ändå. Bra recept. Saltet gjorde susen.

 6. Vilket spännande recept! Går det inte att förvara den endast svalt och mörkt som t ex med sylt som man gör med syltsocker? Jag ska göra en jätteladdning som present till mina anställda, men kommer inte ha plats för små 50 burkar i min kyl…

  1. Hej Sara! Det är mycket möjligt att det funkar hur bra som helst. Jag har själv bara testat att ha mina i kylen och vågar därför inte uttala mig med 100% säkerhet.

   1. Har haft mina i matkällare i år och de har hållit i alla fall 8 veckor utan problem. Tror egentligen att de håller en evighet 🙂

     1. Uppdatering för den som undrar: öppnade just en burk från sommaren -21 (ca 1.5 år gammal) som stått i källaren, 17-20 grader. Smakade som ny 😊

 7. Hej! Har du testat att använda vaniljpulver(inte vaniljsocker) istället för vaniljstång? Orkar inte åka till Ica på en fredagskväll 😁
  Har precis upptäckt din sida och har redan hittat så mkt inspiration!

  1. Hej Ann! Det funkar också. Marmeladen får inte riktligt lika fina ”vaniljprickar” som den får av vaniljstången då pulvret är mer finmalt, men det smakar ju vanilj ändå. 🙂 Prova att ta cirka 0,5 tesked vaniljpulver till att börja med. Så roligt att höra att du gillar bloggen! 🙂

 8. Supergod marmelad! Gjorde dubbel sats och mitt älsta barnbarn fick med sig en burk hem. Hon fick även med sig franska som limpa och även havrekakor som hon bara älskat. Havrekakorna jämför hon med havregrynsgröt och säger att de måste vara nyttiga att äta många av.

 9. Jag är tvungen att göra dubbel sats av dinl juvliga äppelmarmelad då vi har öppnat sista burken och väntar ett av mina barnbarn med sambo på middag. Han har även beställt matbröd så jag tar några av dina nattjästa bröd och franska som limpa. Vad gör man inte för sina barnbarn.

  1. Vad härligt! Själv ska jag testa att göra blodapelsinmarmelad i dagarna, hoppas den blir god. Men äppelmarmeladen är verkligen ett säkert kort! En annan marmelad som blivit en ny storfavorit här hemma och hos många andra är päronmarmeladen med kardemumma i. Den är också riktigt smarrig! 🙂

 10. Vitt bröd som limpa heter det. Jag har även bakat dina kolakakor idag och är tvungen att göra dubbel sats av havrekakorna. Tur att jag är pensionär.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration