Sylt/Marmelad

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad salt karamell

Har ni massa äpplen som ligger och dräller som ni inte tagit hand om? Eller är du bara sugen på en riktigt hyvens marmelad att bre på mackan eller kexet? Om 40 minuter kan den här marmeladen stå på din köksbänk!

Fast den är ännu godare efter att ha stått i kylen en natt, för vaniljstång tar ju som bekant ungefär ett dygn innan det verkligen har satt sin smak på något. Men den här äppelmarmeladen är god redan innan vaniljen hunnit sätta smak på den, eftersom den har en karamellig ton och smakar lite salt.

Jag hade inte ätit salt marmelad förrän härom året när min kompis Meike från Tyskland skickade en låda med olika marmelader hon kokat. Så himla härlig present att få, för övrigt! Olika marmelader hon gjort från det hon skördat från sin trädgård. Och däri var en äppelmarmelad med lite sälta, och karamelliga toner. Jag bestämde mig för att göra en variant av den, och även ha i vaniljstång. Och det är den nya favoriten här hemma, den första omgången jag gjorde tog slut i ett nafs. Olof hävdar att det här är den godaste marmelad han smakat, och det är ju ett bra betyg! (Jag är rätt nöjd själv, faktiskt.) Den är verkligen jättegod. Ni måste prova!

Skriv ut

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad-vanilj-salt-karamell

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,75 av 4 recensioner

Loading…

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 67 dl 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 550 g äpplen i oskalad vikt
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 dl syltsocker
  • 1 krm flingsalt

Instruktioner

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen. 

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Andra prima grejer att koka ihop just nu är björnbärssylt med punsch och vanilj, och plommonsylt med rom.

27 Kommentar

  1. June

    18 oktober, 2019 at 2:40 e m

    Snålvattnet rinner bara av att läsa ditt målande recept🤤 Den HÄR marmeladen ska göras och ingå i årets adventskorg med hemlagade delikatesser till mina tjejer i Göteborg🌟🎄🌟 Hur länge innan överlämnandet av korgen kan jag göra marmeladen Helena? Och hur länge håller den sig i kylskåpet? (förutsatt att de inte gottar i sig den på stående fot😄?) Ska självklart göra en sats till oss själva också. Typ NU🤤
    Kram June🌿

    1. Helena

      21 oktober, 2019 at 8:50 f m

      Så roligt att höra June! 🙂 Alltså jag tror att den håller sig jättelänge. Nu varade ju inte vår så länge eftersom Olof äter marmelad som om det vore hans jobb, men eftersom sockret har en konserverande effekt så är det lugnt. Vi råkade faktiskt glömma bort ena marmeladen vår tyska kompis gjorde längst in i kylen, men den var hur god som helst även ett halvår senare. Så om du vill göra marmeladen ett par veckor innan advent så går det alldeles utmärkt. Stor kram!

      1. June

        22 oktober, 2019 at 12:15 e m

        Tack Helena🍃 Anade att det var så men ville dubbelkolla så jag inte ger bort mögliga julklappar🙈
        Ha det gott (i dubbel bemärkelse😄)
        Kram June🌿

        1. Helena

          15 november, 2019 at 8:06 e m

          Haha, detsamma! Kram!

  2. Anna W

    18 oktober, 2019 at 4:43 e m

    Mmmmmmmmmm, älskar den och delar snart på instagram 🙂
    Å så har jag precis just nu skrivit om den på bloggen med :
    http://annawahlstam.se/2019/10/18/om-att-tro-att-man-ar-nagot-och-en-fantastiskt-god-marmelad/
    Den bästa fredagen till dig sötnos!
    Kram Anna

    1. Helena

      21 oktober, 2019 at 8:51 f m

      Så gullig du är Anna som sprider marmeladens lov! 🙂 Och det glädjer mig att du gillar den så mycket! Stor kram!

  3. Ulla-britt Karlsson

    13 november, 2019 at 5:29 e m

    Verkar urgott!! Funkar det att göra dubbel sats? Jag menar då hur konsistensen blir.. om marmeladen blir mera rinnig?

    1. Helena

      13 november, 2019 at 8:11 e m

      Det funkar absolut! Det räcker att använda en vaniljstång fastän det är dubbel sats, och jag skulle nog smaka mig fram med saltet innan jag dubblade det. Kanske också att marmeladen behöver koka några minuter längre.

  4. Ulla-Britt Karlsson

    15 november, 2019 at 1:48 e m

    Hej! Har nu gjort en dubbel sats och det blev perfekt❣️Sååå god.. Tack för ett toppentecept Kram

    1. Helena

      15 november, 2019 at 8:06 e m

      Vad roligt att höra Ulla-Britt, vad glad jag blir! Tack!

    2. Katarina

      29 september, 2020 at 12:54 e m

      Hur gjorde du med vaniljen och saltet? Dubblade du?

      1. Helena

        30 september, 2020 at 8:47 e m

        Hej Katarina! Vet inte om du frågar mig eller Ulla-Britt här, men när jag gör dubbel sats så dubblar jag inte vaniljen. Saltet kan man smaka sig fram med. Först trodde jag inte det skulle gå att dubbla saltet, men en gång när jag gjorde enkel sats råkade jag av misstag ösa i en tesked flingsalt istället för ett kryddmått, och marmeladen blev god ändå. (Även om jag nog inte rekommenderar en hel tesked till en enkel sats. 😉 Men en dubblering av saltet i dubbel sats kan nog funka fint faktiskt. Men som sagt, prova dig fram! 🙂

        1. Katarina

          1 oktober, 2020 at 2:40 e m

          Tack, får testa det

  5. Marie

    9 september, 2020 at 9:18 e m

    Så god! Jag gjorde dubbel sats och tog lime istället eftersom det var det som fanns hemma.

    1. Helena

      11 september, 2020 at 12:38 e m

      Jag gör också ofta dubbel sats, det är lika bra att passa på när man ändå är igång. Bra att veta att det funkar med lime också! 🙂

  6. Mia

    19 september, 2020 at 9:23 f m

    Låter bara så ljuvligt. Bara måste prova 🥰

    1. Helena

      20 september, 2020 at 8:16 f m

      Den är verkligen supergod! 🙂

  7. Emma

    20 september, 2020 at 6:07 e m

    Suveränt god! Kommer definitivt göra fler gånger 🙂 Tack för ytterligare ett bra recept till samlingen!

    1. Helena

      22 september, 2020 at 3:56 e m

      Vad roligt att höra Emma, tack så mycket!

  8. Åsa

    30 september, 2020 at 6:45 e m

    Så god och så enkelt att göra! Min dotter (19 år med stort mat/bak-intresse) tyckte att smak och doft var ljuvlig och att den skulle passa såå bra ihop med vaniljglass! Så det blir att koka ihop med vanligt socker/rörsocker och servera ljummen ihop med glass också!

    1. Helena

      30 september, 2020 at 8:44 e m

      Vad roligt! Jag äter den faktiskt själv till vaniljglass ibland, och den är toppen till det! 🙂

  9. Anette

    2 oktober, 2020 at 12:02 e m

    Helt underbar!! En fundering går den att frysa? Har massor av äpplen. 🥰

    1. Helena

      2 oktober, 2020 at 12:26 e m

      Jag har aldrig provat att frysa den för den håller väldigt länge i kylen, men jag är övertygad om att det går bra! Äppelmos t ex fryser man ju.

  10. Maria Nygren

    18 oktober, 2020 at 4:11 e m

    Nu har jag kokt denna ljuvliga marmelad 2 ggr! Först liten sats och eftersom den blev väldigt uppskattad tog jag i och kokte ytterligare 3x satsen!! Minskade dock till 2 vaniljstänger och hade av misstag i även sylsockret från början – inget problem som tur var 😅
    Hade fått ett par kg Aromaäpplen och då vi endast är två i hushållet gällde det att hitta olika användningssätt 😊

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 8:02 f m

      Vad roligt att äppelmarmeladen är så populär! 🙂 Ja, jag tror också att 2 vaniljstänger gott och väl räcker till en tredubbel sats. Skönt att veta att det går bra om man råkar hälla i sockret direkt! 🙂

  11. Astrid

    18 november, 2020 at 6:44 e m

    Hej! Den här låter toppen, vilka äpplen passar bäst till detta? Tack på förhand!

    1. Helena

      22 november, 2020 at 8:34 f m

      Hej Astrid! Alltså alla äpplen funkar skulle jag säga, jag brukar göra den på Ingrid Marie eftersom vi har bäst tillgång till den sorten, men har gjort den på många andra sorter också, och den blir alltid bra oavsett sort tycker jag! 🙂 Lycka till!

Lämna en kommentar