Gåvor - ätbara Jul Sylt/Marmelad

Hemmagjord apelsinmarmelad

Hemmagjord marmelad är alltid godast, och så här års är citrusfrukterna extra fina, så nu är det läge att koka lite egen marmelad! Jag brukar alltid göra ett marmeladkok precis innan jul, så att jag kan ge bort lite marmeladburkar i julklapp. Det är fascinerande vad glada folk blir för lite hemmagjord marmelad! (Eller så vill de bara vara vänliga, jag vet inte… 😉 När jag var fattig student insåg jag att man kom lite billigare undan på julklappsfronten om man gav bort egen marmelad, och sedan har jag bara fortsatt! Av det här receptet får man ut ca 8-9 burkar, beroende på storlek.

  • 6 apelsiner
  • 3 citroner
  • 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker
  • 2 tsk röd melatin + 2 msk extra socker

Jag vet att det finns syltsocker nu förtiden, men jag har inte riktigt kommit dit än… Skär citronerna och apelsinerna i små smala bitar och ta bort alla kärnor. Lägg dem i en bunke och häll över en liter vatten. Låt stå i några timmar i kylen, gärna över en natt. Detta gör att marmeladen inte blir bitter. Koka sedan upp allting i en stor kastrull tills skalen blir så mjuka som du vill ha dem, det tar ca 45 min – 1 timme. Häll i 1 kg socker de sista 5 minuterna och låt koka med. Det kan eventuellt behövas mer socker, smaka av tills du är nöjd. Blanda sedan 2 tsk röd melatin med 2 msk socker och rör ner i marmeladkoket, och låt koka i 2-3 minuter. Skumma av ifall det behövs. Häll sedan upp i rena burkar och ställ in i kylen. Bind gärna runt lite tyg över locket för en hemmagjord känsla! Ifall marmeladen skulle kännas lite rinnig är det ingenting att deppa över, den får en lite tjockare konsistens i kylskåpet.

Skär frukten i bitar…
…och koka upp. I med socker och röd melatin och koka ett par minuter till, sedan är det klart!
2 januari, 2010

8 kommentarer

  1. Jag tror säkert att folk blir glada. Alltid kul att få hemmagjord marmelad. Jag har sett ett recept i Saltåkvarn-boken på apelsin-morots marmelad. Tyckte att kombinationen lät spännande. Jag tänkte prova den ngn gång. Kram kram. 🙂

  2. Hej Ann!

    Jag har aldrig provat att göra marmelad på Hermesetas strö, men jag tror att det ska gå bra! Min mormor har gjort marmelad på antingen Hermesetas strö eller Canderel (hon kommer inte ihåg vilket hon använde) och det gick jättebra. Det bästa är nog att smaka sig fram i sockerväg, men man ska nog ändå ha nästan samma mängd. Jag vet dock inte ifall sådant här socker ger samma konserveringseffekt som vanligt socker, jag tror nästan inte det, så då kan det vara en bra idé att skölja burkarna med atamon för lite längre hållbarhet.

  3. Hej Helena! Fick förra året ett gammalt recept från DN 1971, skrivet av Pernilla Tunberger, mor till Anna Bergenström. Hon hade ett snarlikt recept som din apelsinmarmelad.Hon hade några detaljer som du inte har: ta med kärnorna, låt dom ligga i vatten över natten, knyt sen i dom i gasbinda eller motsvarande och låt dom koka med – även vattnet! Det finns mycket pektin i kärnorna som är bra för konsistensen. Då tror jag inte man behöver melatin alls.Pernilla hade dessutom litet citronsyra i. Om du inte vet vem Pernilla är, gå in på Wikipedia och läs om henne!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration