Chokladpraliner
Jag har börjat göra egna praliner på löpande band efter att ha insett dels hur gott det är, och dels vilken jättebra gå bort-present det är med hemmagjorda praliner! Jag har till och med börjat experimentera med olika smaker! Än så länge har jag inte provat några revolutionerande annorlunda smaker, men det kommer nog det med… Hittills har jag gjort praliner med havssalt och med polka/mintsmak. Grundreceptet kommer från senaste numret av ELLE Mat och Vin, och antalet praliner beror på hur stora man gör dem. De tenderar att bli större och större ju tröttare man blir på att rulla dem… men ca 16-17 st skulle jag tippa på. Gör gärna dubbel sats…
Chokladpraliner:
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Ev. lite kakao
Smaksättning:
1 tsk havssalt + mer till garnering eller
ca 6 droppar mintolja och krossade polkagrisar till garnering
Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund. Häll i antingen flingsalt eller mintolja. Eller dela smeten i två delar och smaksätt varje del olika. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.
lollan
18 december, 2009 at 8:32 e mTO DIE FOR!!!!!!!!!!!!!
Hallon & Blåbär
19 december, 2009 at 10:31 f mVilka underbara praliner. Skulle gärna satt tänderna i en här och nu.
Ha en bra helg!
Sandra drömkaka
19 december, 2009 at 12:40 e mOh vilka fina & goda praliner! Har gjort liknanade en gång så nu blev jag genast sugen prova dem igen ,mums! 🙂
Emilies Skafferi
19 december, 2009 at 2:36 e mÅhh vilka underbara praliner!
Remsan
20 december, 2009 at 7:59 e mVad duktig du är! Säg till när man kan göra en beställning! Kram.
Anna
21 december, 2009 at 2:35 e mÅ vilka vackra praliner du gjort! Provade din lingon-parfait med kolasåsen o det fick högsta betyg av mig o gästerna! God jul o gott nytt år till dig! Kram Anna
Yasemin
21 december, 2009 at 4:48 e mVilken fin förpackning du har fixat till pralinerna. Jag skulle bli jätteglad om jag fick en sådan i present 🙂 Bra ge bort present-tips. 🙂
Linda - www.gardenliving.se
24 januari, 2010 at 8:14 e mDina praliner är verkligen gudomliga! Mmm, bland det godaste jag smakat!!! Kramar
Hanna - Bakfnatt
12 februari, 2010 at 4:44 e mDin blogg är riktigt fin! Många härliga bilder på mycket gott =)