Godis, Jul

Chokladpraliner

Jag har börjat göra egna praliner på löpande band efter att ha insett dels hur gott det är, och dels vilken jättebra gå bort-present det är med hemmagjorda praliner! Jag har till och med börjat experimentera med olika smaker! Än så länge har jag inte provat några revolutionerande annorlunda smaker, men det kommer nog det med… Hittills har jag gjort praliner med havssalt och med polka/mintsmak. Grundreceptet kommer från senaste numret av ELLE Mat och Vin, och antalet praliner beror på hur stora man gör dem. De tenderar att bli större och större ju tröttare man blir på att rulla dem… men ca 16-17 st skulle jag tippa på. Gör gärna dubbel sats…

Chokladpraliner:
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Ev. lite kakao

Smaksättning:
1 tsk havssalt + mer till garnering eller
ca 6 droppar mintolja och krossade polkagrisar till garnering

Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund. Häll i antingen flingsalt eller mintolja. Eller dela smeten i två delar och smaksätt varje del olika. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.

Dopp i grytan!

Man får vara snabb med garneringen så inte chokladen hinner stelna…

Polkaspån från karamellkokeriet i Mariannelund blir finfin garnering!

Oskyldiga små praliner…

9 Kommentar

  1. Hallon & Blåbär

    19 december, 2009 at 10:31 f m

    Vilka underbara praliner. Skulle gärna satt tänderna i en här och nu.

    Ha en bra helg!

  2. Sandra drömkaka

    19 december, 2009 at 12:40 e m

    Oh vilka fina & goda praliner! Har gjort liknanade en gång så nu blev jag genast sugen prova dem igen ,mums! 🙂

  3. Remsan

    20 december, 2009 at 7:59 e m

    Vad duktig du är! Säg till när man kan göra en beställning! Kram.

  4. Anna

    21 december, 2009 at 2:35 e m

    Å vilka vackra praliner du gjort! Provade din lingon-parfait med kolasåsen o det fick högsta betyg av mig o gästerna! God jul o gott nytt år till dig! Kram Anna

  5. Yasemin

    21 december, 2009 at 4:48 e m

    Vilken fin förpackning du har fixat till pralinerna. Jag skulle bli jätteglad om jag fick en sådan i present 🙂 Bra ge bort present-tips. 🙂

  6. Linda - www.gardenliving.se

    24 januari, 2010 at 8:14 e m

    Dina praliner är verkligen gudomliga! Mmm, bland det godaste jag smakat!!! Kramar

  7. Hanna - Bakfnatt

    12 februari, 2010 at 4:44 e m

    Din blogg är riktigt fin! Många härliga bilder på mycket gott =)

Lämna en kommentar