Sylt/Marmelad

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Förra året fick jag smaka en så otroligt god päronmarmelad med ingefära och rosmarin. Det var när vi var och hälsade på våra kompisar i Kivik, och marmeladen kom från Kiviks Musteri. Jag har letat efter den i våra trakter, men inte sett den någon annanstans än på musteriet. Men man kan ju göra sig en egen!

Jag har provlagat den här marmeladen ett par gånger nu för att få den precis rätt. Den har en del ingefära i sig, men jag tycker om när det är lite sting i den och man känner smakerna. Päronmarmeladen är helt fantastisk till ost, kan jag lova!

Precis som i receptet på min äppelmarmelad med vanilj och salt karamell har jag använt mig av sirap istället för vanligt socker. Det ger marmeladen en aningen mer karamellig smakton, vilket gör den extra god.

Skriv ut

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kryddig och frisk på samma gång är den här underbara päronmarmeladen med smak av ingefära och rosmarin. Och helt fantastiskt god till ost!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 25 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 55 min
 • Antal portioner: ca 9 dl 1x

Ingredienser

Scale
 • Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
 • 0,75 msk finriven, färsk ingefära
 • 1 msk färsk, hackad rosmarin
 • 4 msk pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl syltsocker

Instruktioner

Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.

Finriv ingefäran och lägg ner i kastrullen. (Jag brukar använda mig av ett zestjärn.) Hacka rosmarinen och tillsätt den också, och häll ner sirapen. Låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.

Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen. Perfekt present!

Har du mycket päron som du vill ta tillvara på? Testa även den här päronkakan med kardemumma, brynt smör och hasselnötter eller stekta kardemummapäron med varm kolasås och vaniljglass.

7 oktober, 2021

17 kommentarer

  1. Vad kul! Precis, jag använder färsk rosmarin. Man behöver inte finhacka rosmarinen, jag hackar den lite lagom, det är fint att kunna se bitarna i marmeladen också tycker jag. 🙂

 1. Mycket god och lite karamellig i smaken ska bjuda på den tillsammans med ost!
  Undrar vilka ostar som passar bäst till? Jag minskade ner lite på sirapen och sockret ca 1/2 dl av varje.
  Gb

  1. Jag tycker den passar till nästan all sorts ost! Vi har provat den till flera väldigt olika sorter eftersom vi fotade en ostbricka i samarbete med en ostbutik där vi visade flera olika sorters ostar på en bricka, och efteråt åt vi av allt. (Mycket trevligt!) Men vi hade den marmeladen framme och åt den med allt från holländsk hårdost till fransk ost som var alldeles mjuk och stank rejält, och marmeladen passade jättebra till allihop.

 2. Klokt är att börja med att pressa citronen och blanda den med päronbitarna allt eftersom man skalar och hackar, så mörknar de inte.
  Gjorde denna idag på päron från en park, lite omogna, hårda och inte så söta. Hoppade ändå sirapen. Det blev lite likt i smaken som inlagd ingefära. Smakade fint på knäckemacka med ost men kanske ingen ny favorit.

  1. Hej! Jag brukar fylla upp flera mindre burkar, ofta sådana som rymmer cirka 2 dl styck. Hela receptet i sig ger cirka 9 dl marmelad.

 3. Gjorde marmeladen igår, tisdag
  I kylskåp över natten, men tyvärr stelnade inte. Värmde upp den igen med 2 dl syltsocker. Får se om det hjälper.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration