Sylt/Marmelad

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Förra året fick jag smaka en så otroligt god päronmarmelad med ingefära och rosmarin. Det var när vi var och hälsade på våra kompisar i Kivik, och marmeladen kom från Kiviks Musteri. Jag har letat efter den i våra trakter, men inte sett den någon annanstans än på musteriet. Men man kan ju göra sig en egen!

Jag har provlagat den här marmeladen ett par gånger nu för att få den precis rätt. Den har en del ingefära i sig, men jag tycker om när det är lite sting i den och man känner smakerna. Päronmarmeladen är helt fantastisk till ost, kan jag lova!

Precis som i receptet på min äppelmarmelad med vanilj och salt karamell har jag använt mig av sirap istället för vanligt socker. Det ger marmeladen en aningen mer karamellig smakton, vilket gör den extra god.

Skriv ut

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,80 av 5 recensioner

Loading…

Kryddig och frisk på samma gång är den här underbara päronmarmeladen med smak av ingefära och rosmarin. Och helt fantastiskt god till ost!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: ca 9 dl 1x

Ingredienser

Scale
  • Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
  • 0,75 msk finriven, färsk ingefära
  • 1 msk färsk, hackad rosmarin
  • 4 msk pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl syltsocker

Instruktioner

Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.

Finriv ingefäran och lägg ner i kastrullen. (Jag brukar använda mig av ett zestjärn.) Hacka rosmarinen och tillsätt den också, och häll ner sirapen. Låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.

Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen. Perfekt present!

Har du mycket päron som du vill ta tillvara på? Testa även den här päronkakan med kardemumma, brynt smör och hasselnötter eller stekta kardemummapäron med varm kolasås och vaniljglass.

7 Kommentar

  1. Pia

    7 oktober, 2021 at 10:41 f m

    Åh. Det ska provas. Är det färsk Rosmarin som används?

    1. Helena

      7 oktober, 2021 at 12:37 e m

      Vad kul! Precis, jag använder färsk rosmarin. Man behöver inte finhacka rosmarinen, jag hackar den lite lagom, det är fint att kunna se bitarna i marmeladen också tycker jag. 🙂

  2. Sara

    7 oktober, 2021 at 11:58 e m

    Jättegod marmelad. Vi tog en extra citron och halverade sockermängden (tog bort sirapen) En ny favorit!

    1. Helena

      8 oktober, 2021 at 9:10 f m

      Vad roligt att ni redan har lagat den! 🙂

    2. Christina Lundebro

      20 november, 2021 at 6:41 e m

      Hej. Tänkte också välja bort sirap så din variant verkar tilltalande. Tak

  3. Gull-Britt

    30 oktober, 2021 at 3:05 e m

    Mycket god och lite karamellig i smaken ska bjuda på den tillsammans med ost!
    Undrar vilka ostar som passar bäst till? Jag minskade ner lite på sirapen och sockret ca 1/2 dl av varje.
    Gb

    1. Helena

      30 oktober, 2021 at 5:30 e m

      Jag tycker den passar till nästan all sorts ost! Vi har provat den till flera väldigt olika sorter eftersom vi fotade en ostbricka i samarbete med en ostbutik där vi visade flera olika sorters ostar på en bricka, och efteråt åt vi av allt. (Mycket trevligt!) Men vi hade den marmeladen framme och åt den med allt från holländsk hårdost till fransk ost som var alldeles mjuk och stank rejält, och marmeladen passade jättebra till allihop.

Lämna en kommentar