Päronmarmelad med ingefära och rosmarin
Denna supergoda päronmarmelad med ingefära och rosmarin är ostbrickans bästa vän!
Jag provlagade den här marmeladen många gånger för att få den precis rätt. Den har en del ingefära i sig, men jag tycker om när det är lite sting i den och man känner smakerna.
Ingredienser till päronmarmelad med ingefära och rosmarin
För att koka ihop den här päronmarmeladen behöver du förutom ett kilo päron även färsk ingefära, syltsocker, färsk rosmarin, citron och ljus sirap.
Sirap i päronmarmeladen för karamellsmak
Precis som i receptet på min äppelmarmelad med vanilj och salt karamell har jag använt mig av sirap istället för att ha i så stora mängder syltsocker i päronmarmeladen.
Det ger marmeladen en aningen mer karamellig smakton, och den får en vacker, gyllene färg.
Den lilla mängd syltsocker som ska i åker i de sista fem minuterna, precis som det brukar vara i recept på hemkokt marmelad.
Päronmarmelad till ost
För mig är den här marmeladen en riktig favorit när det kommer till att välja marmelad till ost, just för den friska smaken.
Det är lite bett i ingefäran, och samtidigt lite kryddighet från rosmarinen. Till ost blir det en fullträff!
Om du vill prova på en helt annan sorts päronmarmelad kan jag varmt rekommendera min päronmarmelad med kardemumma och vanilj.
Den är inte uppfriskande på samma sätt som päronmarmeladen med ingefära, utan mer kryddig i smaken.
Båda dessa marmelader passar också väldigt bra till jul, och som tur är finns det ju päron i matbutikerna året om.
Andra goda recept med päron
När säsongen för päron är här får man passa på! Själv är jag svag för kombinationen päron och kardemumma, och den hittar du i följande tre päronrecept:
- Pärondrink med kant av mortlad kardemumma – perfekt höstdrink!
- Mjuk päronkaka med brynt smör, kardemumma och hasselnötter – underbart god päronkaka som gör hela fikat.
- Stekta kardemummapäron med varm kolasås och vaniljglass – en helt ljuvlig dessert!
Päronmarmelad med ingefära och rosmarin
Kryddig och frisk på samma gång är den här underbara päronmarmeladen med smak av ingefära och rosmarin. Och helt fantastiskt god till ost!
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: ca 8–9 dl 1x
Ingredienser
- Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
- 0,75 msk finriven, färsk ingefära
- 1 msk färsk, hackad rosmarin
- 4 msk pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl syltsocker
Instruktioner
Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.
Finriv ingefäran och lägg ner i kastrullen. (Jag brukar använda mig av ett zestjärn.)
Hacka rosmarinen och tillsätt den också, och häll ner sirapen. Låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.
Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen. Perfekt present!
Åh. Det ska provas. Är det färsk Rosmarin som används?
Vad kul! Precis, jag använder färsk rosmarin. Man behöver inte finhacka rosmarinen, jag hackar den lite lagom, det är fint att kunna se bitarna i marmeladen också tycker jag. 🙂
Jättegod marmelad. Vi tog en extra citron och halverade sockermängden (tog bort sirapen) En ny favorit!
Vad roligt att ni redan har lagat den! 🙂
Hej. Tänkte också välja bort sirap så din variant verkar tilltalande. Tak
Mycket god och lite karamellig i smaken ska bjuda på den tillsammans med ost!
Undrar vilka ostar som passar bäst till? Jag minskade ner lite på sirapen och sockret ca 1/2 dl av varje.
Gb
Jag tycker den passar till nästan all sorts ost! Vi har provat den till flera väldigt olika sorter eftersom vi fotade en ostbricka i samarbete med en ostbutik där vi visade flera olika sorters ostar på en bricka, och efteråt åt vi av allt. (Mycket trevligt!) Men vi hade den marmeladen framme och åt den med allt från holländsk hårdost till fransk ost som var alldeles mjuk och stank rejält, och marmeladen passade jättebra till allihop.
Klokt är att börja med att pressa citronen och blanda den med päronbitarna allt eftersom man skalar och hackar, så mörknar de inte.
Gjorde denna idag på päron från en park, lite omogna, hårda och inte så söta. Hoppade ändå sirapen. Det blev lite likt i smaken som inlagd ingefära. Smakade fint på knäckemacka med ost men kanske ingen ny favorit.
Bra tips med citronen! 🙂
För söt i min smak . Vill rekommendera ännu mer citron För övrigt bra annorlunda med rosmarin i
Det är bara att anpassa efter vad du själv gillar bäst. 🙂
Mycket god men den stelnar ju inte. Vad gör jag för fel?
Har den fortfarande inte stelnat även efter ett dygn i kylen? För det dygnet gör mer än man tror för konsistensen!
Hej kommer testa marmeladen och är nyfiken på vilken storlek på burk ni rekommenderar till recepter ovan?
Hej! Jag brukar fylla upp flera mindre burkar, ofta sådana som rymmer cirka 2 dl styck. Hela receptet i sig ger cirka 9 dl marmelad.
Gjorde marmeladen igår, tisdag
I kylskåp över natten, men tyvärr stelnade inte. Värmde upp den igen med 2 dl syltsocker. Får se om det hjälper.
Hoppas det funkade!
Verkligen ett så bra recept! Vi köpte en päronmarmelad med rosmarin och ingefära från Kiviks musteri för några år sedan och hade till ostbrickan, och sedan dess har jag letat överallt efter en liknande marmelad men inte hittat någon. Nu har jag gjort min egen istället, och det är till och med ännu bättre!
Oerhört god, precis vad jag letade efter.
Så roligt att du gillar den!