Sylt/Marmelad

Björnbärssylt med punsch och vanilj

Björnbärssylt med punsch och vanilj

Björnbärssylt med punsch och vanilj, ni hör ju så gott!

Egentligen borde man koka sylt oftare, fast det blir ju liksom sällan av. Precis som den där skåpdörren i badrummet som släppt i ena gångjärnet eller lampan i källaren som slocknat. Man orkar liksom inte. Och det är ju faktiskt inte livsavgörande viktigt när allt kommer omkring, att koka sin egen sylt. Nu låter jag som världens sämsta matskribent här, men det är ju faktiskt sant. Vill man så gör man det, vill man inte så köper man sylt istället, det är också gott.

Men – om man vill testa en egen blandning som går superfort, så är den här sylten en riktig hit till ostbrickan tack vare punschen. Det tar bara en kvart att göra den från start till slut, och den är även en perfekt gå-bort-present när man inser att man inte hinner köpa något lämpligt eftersom både blomsterhandeln och Systembolaget behagar ha stängt.

Skriv ut

Björnbärssylt med punsch och vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 2 reviews

Punsch, vanilj och björnbär i en och samma sylt! Smakkombinationen är perfekt, och ostbrickan är fulländad! Fort går det också. 

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 15 min
 • Antal portioner: ca 4 dl sylt 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 vaniljstång
 • 500 g björnbär (frysta, tinade går bra)
 • 1,5 dl syltsocker
 • 0,25 dl punsch

Instruktioner

Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull.

Tillsätt björnbären och resten av vaniljstången och koka i 10 min.

Häll sedan i syltsocker och punsch och koka i ytterligare ca 3 minuter. Fiska upp och släng
vaniljstången. Häll upp sylten i en väl rengjord burk, och förvara i kylen.

Ingen punsch hemma, men kanske lakritspulver? Testa björnbärsmarmelad med lakrits istället.

11 november, 2015

8 kommentarer

 1. Ska man bara koka upp björnbären som dom är? Med vaniljen då klart, men blir det inte för torrt i kastrullen? Receptet verkar annars både lätt och bra, måste prova!

  1. Hej Lotta! Det kan låta som att det blir torrt, men det blir det inte, för bären går sönder av värmen och smälter ihop till en röra. Speciellt om man använder frysta, tinade blåbär, då är bären mjuka och blöta redan från början. Hoppas du gillar sylten! 🙂

 2. Nej men precis så är det ju, det är ju så otroligt lätt och går så snabbt att göra. Sen smakar det ju så mycket godare också, plus att man slipper alla konstiga nummer, bokstäver och ord från ingredienslistan på köpeburkarna. På förskolan där fru M jobbar koks alltid sylt till gröt och fil precis innan den ska serveras till mellanmål, mycket godare, mindre socker och framför allt otroligt populärt bland barnen!

  Ha en fortsatt fin vecka,k ära ni.
  Kramar på er, alla fyra.

  1. Gud vad gott, och vad lyxigt för barnen att den kokas på stället och så nära inpå den ska ätas. Hoppas att Lilys framtida förskola också gör sådant. Det är ju så att jag vill börja på förskola själv. 🙂 Kram på er!

 3. Släng inte vaniljstången, låt den torka ordentligt och mixa den tillsammans med socker, och vips så har ni finfint vaniljsocker.

 4. Kul recept, ett tips från mig är att låta vaniljstången vara kvar i sylten för att få ut allt den goda smaken när man väl hittar stången när sylten äts upp kan den gå i soporna efter att man har gått och sugit på den en stund när smaken är borta.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration