Efterrätter, Paj efterrätt

Äppel- och björnbärspaj

Äppel- och björnbärspaj

Äppelpaj med björnbär är en riktig hösthit! Ibland när man plockar björnbär kan man ju ha lite …otur. Förutom att korna kan försöka attackera en, man får björnbärsfläckar på kläderna och fästingar som biter sig fast (sånt som brukar hända när vi plockar björnbär) så händer det ju ganska ofta att man inte får ihop tillräckligt med björnbär att koka marmelad på. Eller att göra en renodlad björnbärspaj på heller, för den delen. Ibland blir det bara björnbärssmoothie.

Men äpplen går ju alltid att få tag på, och att blanda björnbär och äpple i en och samma paj är lika tacksamt som att mixa rabarber och jordgubbar. Krydda din äppel- och björnbärspaj med kanel, servera med vaniljsås och succén är ett faktum! Äpplena drygar ut när björnbären inte räcker till, och havregryn i smuldegen gör pajen extra knäckig och knaprig.

Skriv ut

Äppel- och björnbärspaj

Äppel- och björnbärspaj

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 3 recensioner

Loading…

Björnbär och äpplen i samma paj? Självklart! Med kryddig kanel och havregryn i smuldegen blir pajen en riktig hösthit!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 20
  • Total tid: 35
  • Antal portioner: 6 1x
Scale

Ingredienser

  • 34 äpplen
  • 500 g björnbär (frysta, tinade går bra)
  • kanel
  • kardemumma
  • ev lite extra socker vid behov

Smuldeg:

  • 150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 nypa flingsalt

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor som du lägger i botten på en smord form. Strö över kanel och kardemumma efter smak och tycke. (Själv öser jag på rejält!) Strössla över björnbären och krydda lite till.

Blanda ihop smuldegen och strö den över bären.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Vill du göra egen vaniljsås hittar du recept här.)

Och förresten, om allt går åt skogen kan man använda sina björnbär till en GT. Här har ni ett recept på en hyvens björnbärs-GT.

4 Kommentar

  1. Anonym

    8 oktober, 2015 at 5:40 e m

    Fy för fabian vilken snygg form! Gerbera eller? /Rebecca

    1. Helena

      25 oktober, 2015 at 12:03 e m

      Hej, och förlåt för sent svar! Ja, formen är från Gerbera. 🙂

  2. Helena

    25 oktober, 2015 at 12:03 e m

    Pajdegen är ju det godaste!

  3. Helena

    25 oktober, 2015 at 12:04 e m

    Det är okej, vi gillar dig ändå. Men smuldeg som är så gott?!

Lämna en kommentar