Andra Sås

Hemlagad vaniljsås

Hör ni till de lyckligt lottade som har färdigväxta rabarber i trädgården redan? Det gör sannerligen inte jag, mina har precis fått löv. Men som tur är kan man ju hitta rabarber i mataffären att göra paj på, vilket jag gjorde häromveckan och serverade ihop med en hemlagad vaniljsås. I skrivande stund håller jag på med en ny vaniljsås till morgondagens rabarberpaj. Jag är ledig på Valborgsmässoafton, och måste ju passa på att skapa lite fredagskänsla fastän det bara är tisdag imorgon. Alltså blir det paj till efterrätt imorgon kväll. Egenlagad vaniljsås är oerhört mycket godare än vaniljvisp, och då hör jag ändå till de som tycker att vaniljvisp faktiskt kan vara helt okej. Så har ni inte provat att laga er egen vaniljsås än, gör det snarast! Pajsäsongen börjar NU.


Hemlagad vaniljsås, 4 portioner
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor

Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll i både frön och stång i gräddmjölken och låt det hela få ett uppkok. Fiska upp och släng resterna av stången, och ställ åt sidan att svalna lite, medan du vispar socker och äggulor ljust och pösigt. Häll sedan ner gräddmjölken i äggsmeten i en tunn stråle, samtidigt som du hela tiden vispar. Häll tillbaka all smet i kastrullen, och sätt tillbaka på spisen på låg värme. Vispa med handvisp i stort sett hela tiden. Såsen kommer långsamt att tjockna. När första bubblan kommer i såsen är den klar, dra den då av plattan och ställ att svalna. (Skulle såsen fortfarande kännas tunn kan du låta det komma några bubblor till, men tanken är inte att såsen ska stå och koka, för då kan den skära sig sen.) Själv gillar jag när vaniljsåsen är kylskåpskall, det är därför jag förbereder morgondagens sås redan ikväll. 

28 april, 2014

11 kommentarer

  1. Härligt, min rabarber är rekordtidig och det blir premiärskörd i den kommande helgen. Jag har precis fått världens bästa rabarberpajtips från syrran och så en hemlagad vaniljsås från dig. Helt perfekt!

  2. När jag var barn gjorde mamma alltid egen vaniljsås. Tjock och gräddigt blekgul var den. Mina kusiner fick alltid marsansås och oj vad avundsjuk jag var! Jag ville också ha den giftgula såsen som smakade… Marsan…

    Nu vet jag bättre och gör oftast egen sås. Rabarber hör till det min mage inte tål så bra, men som väl är finns det andra i familjen som gärna äter oaserna jag bakar. Det dröjer dock någon vecka till innan de första kan plockas. Ha en fin Valborg – kram till er båda!

    1. Haha, man ville alltid ha det man inte fick. Nuförtiden tycker man ju att marsan smakar blä. Men vaniljvisp tycker jag faktiskt är helt okej. Men visst, jämfört med hemlagad är den ju inte i närheten. Många kramar till dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration