Hemlagad vaniljsås

Hemgjord vaniljsås! Har ni testat att göra egen vaniljsås någon gång?
Det är en helt annan grej från den klassiska vaniljvispen eller marsansåsen som man köper!
Hemlagad vaniljsås gjord på äkta vaniljstång är SÅ fantastiskt gott.

Den fylliga och lena smaken får man av att kombinera både grädde och mjölk till äggulorna.
Då får man en krämig och fin vaniljsås som är det perfekta tillbehöret till säsongens alla smulpajer!
Ingredienser till hemgjord vaniljsås

De ingredienser som behövs för att göra egen vaniljsås är äggulor, socker, grädde, mjölk och vaniljstång.
Gör allra helst vaniljsåsen dagen innan
Det allra bästa är att göra såsen dagen innan den ska serveras.
Dels för att man vill ha den riktigt kylskåpskall, men också för att vaniljstång behöver en natt i kylen på sig för att sätta sin smak.
Det funkar också att göra den på morgonen samma dag som den ska ätas.

Att servera den till en rabarberpaj är en riktig fullträff!
Men hinner man inte göra egen vaniljsås, eller om det av någon anledning skulle skita sig fullständigt, kan man alltid köpa sig ett paket vaniljvisp…

… eller en sådan här liten förpackning med gammaldags vaniljglass från GB, det är mina bästa alternativ till hemlagad vaniljsås.
Men det är faktiskt mycket enklare än man tror att göra egen vaniljsås.
Och upplever du att den inte känns så tjock när du anser dig vara klar med den behöver du inte vara orolig, den tjocknar ganska mycket under tiden den svalnar.
Tips på goda smulpajer att serva hemgjord vaniljsås till:

- Äppelpaj med havregryn i smuldegen – vem älskar inte en äppelpaj?
- Rabarberpaj – är det någon paj jag verkligen prioriterar att göra egen vaniljsås till så är det just den.
- Blåbärspaj – en favoritpaj för livet.
Hemlagad vaniljsås
Hemlagad vaniljsås till paj är underbart gott! Den här hemgjorda vaniljsåsen kan du enkelt förbereda i förväg och servera till smulpajen.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 15 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 0,75 dl socker
- 4 äggulor
Instruktioner
Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll i både frön och stång i gräddmjölken och låt det hela få ett uppkok. Ta sedan kastrullen från värmen och låt svalna medan du gör övriga steg.
Fiska upp och släng resterna av vaniljstången.
Ta fram en bunke och vispa socker och äggulor ljust och pösigt med hjälp av elvisp.
Häll sedan ner den (fortfarande ganska varma) gräddmjölken från kastrullen ner i bunken med äggsmeten i en tunn stråle, samtidigt som du hela tiden vispar, antingen med elvispen eller för hand med en handvisp.
När innehållet i kastrullen tagit slut och vispats ner i bunken – häll tillbaka all smet ner i kastrullen igen och sätt tillbaka kastrullen på spisen på låg värme.
Rör runt med handvisp i stort sett hela tiden. Såsen kommer långsamt att tjockna. När första bubblan kommer i såsen är den klar, dra den då av plattan och ställ att svalna. (Skulle såsen fortfarande kännas tunn kan du låta det komma några bubblor till, men tanken är inte att såsen ska stå och koka, för då kan den skära sig sen.)
Låt sedan vaniljsåsen svalna och ställ den i kylen till servering.
Härligt, min rabarber är rekordtidig och det blir premiärskörd i den kommande helgen. Jag har precis fått världens bästa rabarberpajtips från syrran och så en hemlagad vaniljsås från dig. Helt perfekt!
Åh vad härligt! Smaklig måltid! 🙂
Jag har börjat baka en hel del paj, men främst med blåbär och jordgubb. Så gott med egengjord vaniljsås 🙂
Blåbärspajer är ju så goda! Och jordgubbspajer också. Speciellt kombinationen jordgubb/rabarber. Mums!
Det finns ju nästan inget godare än egen vaniljsås! Mums, så sugen jag blev!
Jag vet, man kan stå och äta den med sked som den är. Vilket jag också gör.
När jag var barn gjorde mamma alltid egen vaniljsås. Tjock och gräddigt blekgul var den. Mina kusiner fick alltid marsansås och oj vad avundsjuk jag var! Jag ville också ha den giftgula såsen som smakade… Marsan…
Nu vet jag bättre och gör oftast egen sås. Rabarber hör till det min mage inte tål så bra, men som väl är finns det andra i familjen som gärna äter oaserna jag bakar. Det dröjer dock någon vecka till innan de första kan plockas. Ha en fin Valborg – kram till er båda!
Inte oaserna – det ska stå pajerna så klart!
Haha, man ville alltid ha det man inte fick. Nuförtiden tycker man ju att marsan smakar blä. Men vaniljvisp tycker jag faktiskt är helt okej. Men visst, jämfört med hemlagad är den ju inte i närheten. Många kramar till dig!
Haha! De står i skuggan, de små rackarna.
Helt sjukt god! Vi åt sås med sked tills den tog slut!
Visst är den supergod?! 🙂