Kakor

Key Lime Pie

Key lime pie

Key lime pie kan mycket väl vara den bästa kakan att servera till vårens första fika på terrassen! Ska jag motivera mig? Den är härligt pastellgul och lyser upp som en sol, den är söt och syrlig på samma gång och den passar perfekt till en kopp kaffe! Dessutom kan den förberedas helt och hållet i förväg. Men vänta gärna med att spritsa på grädden och lägga på limeskivorna tills precis före servering. Det går också bra att servera grädden i en skål vid sidan av, alternativt bre den över hela pajen likt en glasyr.

Key lime pie är en amerikansk klassikerdessert som har fått sitt namn från limen som växer på Florida Keys. Florida Keys är en ögrupp som ligger sydväst om Florida, och limen som växer där är liten till storleken men extra söt i smaken. Själv tycker jag att man kan höra mellan raderna att det är mycket C-vitamin i den här pajen, vilket också motiverar till att baka den snarast! (Precis som att min gin och tonic med grapefrukt, blodapelsin och rosmarin är likvärdig med en fruktstund.) Jag har en tesked kanel i mitt pajskal, för jag tycker att kanel ihop med lime blir så otroligt gott.

Att göra en Key lime pie är faktiskt väldigt enkelt; man krossar sig ett gäng digestivekex som man blandar med smält smör, trycker ut i en pajform och gräddar fem minuter i ugnen. Sedan rör man ihop pajens fyllning i en bunke med slev, brer ut den i pajskalet och gräddar i en kvart, sedan får den stelna i kylen. Hur enkelt som helst! Den här pajen har verkligen allt; sött, syrligt, fylligt och knaprigt. Har du aldrig testat en key lime pie så rekommenderar jag det varmt!

Skriv ut

Key Lime Pie

En key lime pie smakar riktigt fräscht, både sött och syrligt på samma gång! Kan förberedas i förväg och är väldigt enkelt att göra.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 25 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale

Botten:

 • 13 digestivekex
 • 75 g smör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk kanel

Fyllning:

 • 4 äggulor
 • 4 lime (3 till pajen och en till garnering)
 • 1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
 • Minst 2 dl vispad grädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Smält smöret i en liten kastrull.

Smula kexen, gärna i en mixer eller matberedare, och blanda i smält smör, vaniljsocker och kanel.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form (ca 22-24 cm i diameter) med avtagbara kanter och tryck sedan ut kexmassan i botten på formen, och lite upp mot kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 150C.

Vispa upp äggulorna mycket lätt för hand. Riv ner skalet av en lime i äggsmeten, och pressa ner saften från alla tre limefrukterna däri. (Spara hela den fjärde limen till garnering.) Rör ner kondenserad mjölk, och rör smeten slät med en slev.

Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska inte få någon direkt färg, men äggsmeten ska ha ”stannat”. Låt pajen svalna först i rumstemperatur och sedan i kyl. Kyl den minst ett par timmar före servering.

Servera pajen kylskåpskall. Vispa grädden och servera den till så som du föredrar; i skål vid sidan av, spritsad ovanpå pajen som på bilden, eller bredd som ett täcke över pajen. Skär den fjärde limen i klyftor eller skivor och garnera med på toppen av din key lime pie.

22 mars, 2022

28 kommentarer

 1. Gottgottigottgott! 🙂 Jag är en riktig citrusälskare så det där måste ju vara så underbart gott! Vad smidig den var att göra också. Det gillas!

 2. De se jätte gott ut!! jag gillar paj med lite syra smak heheh de passa ju bra med eftermiddagskaffet eller te och njuter under solen

 3. Men å va gott! Såg på Leila bakar för någon vecka sen när hon gjorde just Key Lime paj.. Trodde kanske inte att det var ngt för mig men det låter ju himskans gott! Kram Anna

 4. Utsökt gott! Hade aldrig vågat mig på citron / lime paj förut för trodde det var jätte komplicerat men när jag såg receptet här fick jag förtroende för alla recept från din fantastiska blogg har varit lättgjorda och alltid jättegoda. Succé !
  Har du tips om pajskal utan kex, i Schweiz hittade jag dem inte så gjorde en annan botten men vill gärna ha recept från dig.
  Vill också tacka dig för din fina blog, vacker, genomtänkt och din passion lyser igenom foton och text! Bravo!

  1. Tusen tack för dina fina ord Karin, vad glad jag blir! 🙂 Jag som trodde Digestivekex fanns överallt, men vad ska man ta då… jag hade nog provat med den där kanelsmakande kakan Lu som man brukar få till kaffet ibland på caféer. Den var väldigt vanligt i Tyskland när jag bodde där, kanske att den är lättare att hitta i Schweiz än Digestive? Jag tror det går att ersätta Digestive rakt av med den.

  1. Jag har inte gjort det själv, men den här typen av paj/dessert går alltid jättebra att frysa, så det är inga problem! Det finns ju till och med en variant av den som heter frozen key lime pie. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration