Skriv ut

Key lime pie – söt, syrlig och lättbakad!

Key lime pie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

En key lime pie smakar riktigt fräscht, både sött och syrligt på samma gång! Kan förberedas i förväg och är väldigt enkelt att göra.

Ingredienser

Scale

Botten:

  • 13 digestivekex
  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel

Fyllning:

  • 4 äggulor
  • 4 st lime (ca 3 st till pajen och 1 st till garnering)
  • 1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
  • Minst 2 dl vispad grädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Pajskal:

Smält smöret i en liten kastrull.

Smula kexen, gärna i en mixer eller matberedare, och blanda i smält smör, vaniljsocker och kanel.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form (ca 22-24 cm i diameter) med avtagbara kanter och tryck sedan ut kexmassan i botten på formen, och lite upp mot kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 150C.

Fyllning:

Vispa upp äggulorna mycket lätt för hand i en bunke. Riv ner skalet av en lime i äggsmeten. (Gillar du mycket limesmak kan du riva ner skalet från en lime till om du vill.)

Pressa tre av limefrukterna så att du får ut 1 dl limejuice. Spara hela den fjärde limen till garnering. (Kommer du inte upp i 1 dl limejuice på 3 st lime kan du offra halva den fjärde limen. Men receptet är ganska förlåtande oavsett hur stora limefrukterna är.)

Rör ner pressad limesaft i bunken och tillsätt kondenserad mjölk, och rör smeten slät med en handvisp.

Gräddning:

Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska inte få någon direkt färg, men äggsmeten ska ha ”stannat”. Låt pajen svalna först i rumstemperatur och sedan i kyl. Kyl den minst ett par timmar före servering.

Servera pajen kylskåpskall. Vispa grädden och servera den till så som du föredrar; i skål vid sidan av, spritsad ovanpå pajen som på bilden, eller bredd som ett täcke över pajen. Skär den fjärde limen i klyftor eller skivor och garnera med på toppen av din key lime pie.