Skriv ut

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad-vanilj-salt-karamell

5 from 1 review

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost!

Ingredienser

Scale
  • Ca 550 g äpplen i oskalad vikt
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 dl syltsocker
  • 1 krm flingsalt

Instruktioner

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen. 

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.