Skriv ut

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Äppelmarmelad-vanilj-salt-karamell

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 3 reviews

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost!

Ingredienser

Scale
  • ca 1 kg äpplen i oskalad vikt
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, pressad saft
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 dl syltsocker
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en citron i kastrullen och tillsätt sirapen. 

Koka på mellanvärme i cirka 15-20 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången och smaka av med saltet. 

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.