Sylt/Marmelad

Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Jag fortsätter koka marmelad på allt som mognar på i trädgården just nu, och idag var det dags för ytterligare en omgång plommonmarmelad, den här gången med kanel som smaksättning. (Vill ni hellre smaksätta den med rom och vanilj hittar ni ett recept på det här.)

I år är det verkligen ett riktigt plommonår, i alla fall i vår trädgård. Förra året fick vi bara några enstaka plommon, men i år är det hur många som helst! Eftersom jag fortfarande har dåligt samvete för det året då plommonen låg kvar på gräsmattan och ruttnade är jag ute och fjäskplockar varje dag nu.

Kombinationen plommon och kanel är min personliga favorit när det kommer till plommon, jag kryddar dem alltid med kanel, oavsett om jag äter dem till yoghurt eller i en paj. Däremot tycker jag aldrig att man ser den kombinationen på butikshyllorna. Sen är ju plommonsäsongen väldigt kort också. Men desto större anledning att göra sin egen plommonmarmelad med kanel!

Precis som all annan marmelad är den här marmeladen riktigt enkel, och går fort att göra. Bara att halvera plommonen, plocka ur kärnan, koka upp dem en stund, tillsätta syltsocker och koka en stund till. Sedan är det klart!

Skriv ut

Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

 • Författare: Helena
Scale

Ingredienser

 • 1 kg plommon 
 • 6 dl syltsocker
 • 1 tsk mald kanel

Instruktioner

Halvera plommonen och plocka ur kärnan ur varje plommon. Är de stora kan du skära dem tvärs över en gång till, och sedan lägga i en kastrull. (Jag brukar plocka strax över 1 kg, och väga så att det blir 1 kg efter urkärning. Men i ärlighetens namn är det där inte så himla noga.)

Koka plommonen i ca 10-15 min tills de såsat till sig ordentligt. Tillsätt syltsockret och kanelen och koka i ytterligare 5 min. 

Häll upp på väl rengjorda burkar som du förvarar i kylen.

2 Kommentar

 1. Anna

  17 september, 2020 at 5:47 e m

  Nu jädrar i min lilla låda har jag plockat plommon men det var allt sista chansen denna veckan för nu börjar de bli skruttiga. Marmeladkok på schemat! Kanske även sylt?! Dina recept är ju alltid så goda. Bekt (baraenkakatill)approved! 😄

 2. Anna

  17 september, 2020 at 5:51 e m

  Vet du vad plommonsorten heter? Vi har samma! Brukar plocka och ge bort i påsar till förbipasserande och folk frågar om sorten men jag vet inte. 🤔

Lämna en kommentar