Sylt/Marmelad

Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Jag fortsätter koka marmelad på allt som mognar på i trädgården just nu, och idag var det dags för ytterligare en omgång plommonmarmelad, den här gången med kanel som smaksättning. (Vill ni hellre smaksätta den med rom och vanilj hittar ni ett recept på det här.)

I år är det verkligen ett riktigt plommonår, i alla fall i vår trädgård. Förra året fick vi bara några enstaka plommon, men i år är det hur många som helst! Eftersom jag fortfarande har dåligt samvete för det året då plommonen låg kvar på gräsmattan och ruttnade är jag ute och fjäskplockar varje dag nu.

Kombinationen plommon och kanel är min personliga favorit när det kommer till plommon, jag kryddar dem alltid med kanel, oavsett om jag äter dem till yoghurt eller i en paj. Däremot tycker jag aldrig att man ser den kombinationen på butikshyllorna. Sen är ju plommonsäsongen väldigt kort också. Men desto större anledning att göra sin egen plommonmarmelad med kanel!

Precis som all annan marmelad är den här marmeladen riktigt enkel, och går fort att göra. Bara att halvera plommonen, plocka ur kärnan, koka upp dem en stund, tillsätta syltsocker och koka en stund till. Sedan är det klart!

Skriv ut

Plommonmarmelad med kanel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

 • Författare: Helena

Ingredienser

Scale
 • 1 kg plommon 
 • 6 dl syltsocker
 • 1 tsk mald kanel

Instruktioner

Halvera plommonen och plocka ur kärnan ur varje plommon. Är de stora kan du skära dem tvärs över en gång till, och sedan lägga i en kastrull. (Jag brukar plocka strax över 1 kg, och väga så att det blir 1 kg efter urkärning. Men i ärlighetens namn är det där inte så himla noga.)

Koka plommonen i ca 10-15 min tills de såsat till sig ordentligt. Tillsätt syltsockret och kanelen och koka i ytterligare 5 min. 

Häll upp på väl rengjorda burkar som du förvarar i kylen.

13 september, 2020

25 kommentarer

 1. Nu jädrar i min lilla låda har jag plockat plommon men det var allt sista chansen denna veckan för nu börjar de bli skruttiga. Marmeladkok på schemat! Kanske även sylt?! Dina recept är ju alltid så goda. Bekt (baraenkakatill)approved! 😄

  1. Hahaha! Bekt-approved är ju bästa stämpeln ju! Måst börja svänga mig med det. Ja, de blir skruttiga på bara en dag ibland, det svänger över och så börjar fåglarna kalasa på dem. Ofta tar jag även halvdan frukt och skär bort det dåliga, det funkar fint i marmelad ändå. 🙂

 2. Vet du vad plommonsorten heter? Vi har samma! Brukar plocka och ge bort i påsar till förbipasserande och folk frågar om sorten men jag vet inte. 🤔

  1. Vad generöst av dig! Bästa promenadpresenten ju! Det var faktiskt någon som frågade mig på Instagram ifall det var Victoriaplommon jag hade, så jag gjorde en noggrann bildgoogling på det för att kunna ge ett riktigt svar, och kom fram att det var helt garanterat Victoriaplommon. Så då är det säkert det som du har också! 🙂

  1. Rackarns, det har jag inte mätt upp. Men receptet är ju på ett kilo plommon, och igår kokade jag marmelad på ett kilo päron, och det blev cirka 9 dl marmelad. Så där någonstans borde det ju hamna.

  1. Man kan absolut frysa plommonen! Om alla plommon mognar och man inte hinner ta hand om dem brukar jag ta in dem och halvera dem, ta bort kärnorna, dela dem en gång till så varje plommon är delat i fyra delar, och sedan frysa in i påsar. Innan jag fryser in påsen väger jag den och skriver vikten på en en bit frystejp på påsen. Det funkar hur bra som helst!

 3. Sååå gott🤤!
  Jag gjorde även en sats där jag tillsatte vatten (av misstag😂) men det blev en helt perfekt röra att ha till gröt och yoghurt!


  1. Vad kul att du gillar den! Ja, rinnig marmelad är ju perfekt till just det ändamålet, och inte smakar den sämre för det! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration