Sylt/Marmelad

Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Visste du att plommon och kanel är supergott ihop?

Det är en riktig toppenkombination, och jag smaksätter alltid min plommonmarmelad med kanel av just den anledningen!

Den är hur god som helst till ost, och förgyller vilken macka som helst!

Inga egna plommon? Inga problem! Den här marmeladen blir lika god på köpeplommon från affären!

Ingredienser till plommonmarmelad

ingredienser-plommonmarmelad

Du behöver bara tre ingredienser till den här marmeladen; plommon, kanel och syltsocker.

Så gör du:

Plommon

Precis som med de flesta sorters marmelad är den här marmeladen riktigt enkel, och går fort att göra.

Man börjar med att halvera plommonen och plocka ur kärnan.

Är de stora kan du skära dem tvärs över en gång till, men är de små och mjuka behövs inte det.

Plommonen behöver inte skalas.

Koka plommonmarmelad

Sedan kokar man plommonen i cirka en kvart tills de har såsat till sig. Man behöver inte tillsätta något vatten.

Sedan häller man i syltsockret och kanelen, och kokar i cirka fem minuter till. Sedan är det klart!

Koka marmelad och sylt

Då är det bara att hälla upp marmeladen i väl rengjorda burkar och ställa in dem i kylen.

Den hemgjorda marmeladen håller länge, flera månader.

En gång hittade jag en bortglömd, oöppnad marmeladburk längst in i kylen ett helt år senare och den var hur god som helst.

Ingen tid att koka marmelad? Frys in plommonen!

Frysa plommon

Plommonsäsongen är väldigt kort, och ibland hinner man inte ställa sig och koka plommon en dag mitt i veckan, men man vill samtidigt inte att de nerfallna plommonen ska ligga på gräsmattan och ruttna.

Jag brukar plocka in plommon då och då, kärna ur dem och dela dem på mitten eller i fjärdedelar, och sedan väga det jag fått ihop och skriva det utanpå påsen eller burken jag fryser in plommonen i.

När jag fått ihop ett kilo (eller ett halvt för den delen, receptet går såklart fint att halvera) brukar jag tina plommonen och koka marmeladen när jag har tid. Funkar jättebra!

Tips på andra goda marmelader i säsong

Plommonsylt-rom-1

Ibland är det kul att testa något nytt! Vill du hellre göra plommonsylt med vanilj och mörk rom hittar du recept på det här.

Ungefär samtidigt som plommonen mognat så mognar även björnbär, äpple och päron, och alla tre marmelader nedan är gudomliga på ostbrickan!

Skriv ut

Plommonmarmelad med kanel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Plommon och kanel smakar fantastiskt ihop, vilket gör den här plommonmarmeladen till en riktig fullträff! Ljuvlig på mackan och till ost!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: ca 1 liter marmelad 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 kg plommon 
  • 6 dl syltsocker
  • 1 tsk mald kanel

Instruktioner

Halvera plommonen och plocka ur kärnan ur varje plommon. Är plommonen stora kan du skära dem tvärs över en gång till, och sedan lägga i en kastrull. (Receptet är förlåtande så några gram plommon mer eller mindre är 1 kg inte hela världen.)

Koka plommonen i ca 10-15 min tills de såsat till sig ordentligt. Tillsätt syltsockret och kanelen och koka i ytterligare 5 min. 

Häll upp på väl rengjorda burkar som du förvarar i kylen.

12 augusti, 2024

25 kommentarer

  1. Nu jädrar i min lilla låda har jag plockat plommon men det var allt sista chansen denna veckan för nu börjar de bli skruttiga. Marmeladkok på schemat! Kanske även sylt?! Dina recept är ju alltid så goda. Bekt (baraenkakatill)approved! 😄

    1. Hahaha! Bekt-approved är ju bästa stämpeln ju! Måst börja svänga mig med det. Ja, de blir skruttiga på bara en dag ibland, det svänger över och så börjar fåglarna kalasa på dem. Ofta tar jag även halvdan frukt och skär bort det dåliga, det funkar fint i marmelad ändå. 🙂

  2. Vet du vad plommonsorten heter? Vi har samma! Brukar plocka och ge bort i påsar till förbipasserande och folk frågar om sorten men jag vet inte. 🤔

    1. Vad generöst av dig! Bästa promenadpresenten ju! Det var faktiskt någon som frågade mig på Instagram ifall det var Victoriaplommon jag hade, så jag gjorde en noggrann bildgoogling på det för att kunna ge ett riktigt svar, och kom fram att det var helt garanterat Victoriaplommon. Så då är det säkert det som du har också! 🙂

    1. Rackarns, det har jag inte mätt upp. Men receptet är ju på ett kilo plommon, och igår kokade jag marmelad på ett kilo päron, och det blev cirka 9 dl marmelad. Så där någonstans borde det ju hamna.

    1. Man kan absolut frysa plommonen! Om alla plommon mognar och man inte hinner ta hand om dem brukar jag ta in dem och halvera dem, ta bort kärnorna, dela dem en gång till så varje plommon är delat i fyra delar, och sedan frysa in i påsar. Innan jag fryser in påsen väger jag den och skriver vikten på en en bit frystejp på påsen. Det funkar hur bra som helst!

  3. Sååå gott🤤!
    Jag gjorde även en sats där jag tillsatte vatten (av misstag😂) men det blev en helt perfekt röra att ha till gröt och yoghurt!






    1. Vad kul att du gillar den! Ja, rinnig marmelad är ju perfekt till just det ändamålet, och inte smakar den sämre för det! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration