Sylt/Marmelad

Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Jag fortsätter koka marmelad på allt som mognar på i trädgården just nu, och idag var det dags för ytterligare en omgång plommonmarmelad, den här gången med kanel som smaksättning. (Vill ni hellre smaksätta den med rom och vanilj hittar ni ett recept på det här.)

I år är det verkligen ett riktigt plommonår, i alla fall i vår trädgård. Förra året fick vi bara några enstaka plommon, men i år är det hur många som helst! Eftersom jag fortfarande har dåligt samvete för det året då plommonen låg kvar på gräsmattan och ruttnade är jag ute och fjäskplockar varje dag nu.

Kombinationen plommon och kanel är min personliga favorit när det kommer till plommon, jag kryddar dem alltid med kanel, oavsett om jag äter dem till yoghurt eller i en paj. Däremot tycker jag aldrig att man ser den kombinationen på butikshyllorna. Sen är ju plommonsäsongen väldigt kort också. Men desto större anledning att göra sin egen plommonmarmelad med kanel!

Precis som all annan marmelad är den här marmeladen riktigt enkel, och går fort att göra. Bara att halvera plommonen, plocka ur kärnan, koka upp dem en stund, tillsätta syltsocker och koka en stund till. Sedan är det klart!

Skriv ut

Plommonmarmelad med kanel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,64 av 22 recensioner

Loading…

 • Författare: Helena

Ingredienser

Scale
 • 1 kg plommon 
 • 6 dl syltsocker
 • 1 tsk mald kanel

Instruktioner

Halvera plommonen och plocka ur kärnan ur varje plommon. Är de stora kan du skära dem tvärs över en gång till, och sedan lägga i en kastrull. (Jag brukar plocka strax över 1 kg, och väga så att det blir 1 kg efter urkärning. Men i ärlighetens namn är det där inte så himla noga.)

Koka plommonen i ca 10-15 min tills de såsat till sig ordentligt. Tillsätt syltsockret och kanelen och koka i ytterligare 5 min. 

Häll upp på väl rengjorda burkar som du förvarar i kylen.

12 Kommentar

 1. Anna

  17 september, 2020 at 5:47 e m

  Nu jädrar i min lilla låda har jag plockat plommon men det var allt sista chansen denna veckan för nu börjar de bli skruttiga. Marmeladkok på schemat! Kanske även sylt?! Dina recept är ju alltid så goda. Bekt (baraenkakatill)approved! 😄

  1. Helena

   20 september, 2020 at 8:17 f m

   Hahaha! Bekt-approved är ju bästa stämpeln ju! Måst börja svänga mig med det. Ja, de blir skruttiga på bara en dag ibland, det svänger över och så börjar fåglarna kalasa på dem. Ofta tar jag även halvdan frukt och skär bort det dåliga, det funkar fint i marmelad ändå. 🙂

 2. Anna

  17 september, 2020 at 5:51 e m

  Vet du vad plommonsorten heter? Vi har samma! Brukar plocka och ge bort i påsar till förbipasserande och folk frågar om sorten men jag vet inte. 🤔

  1. Helena

   20 september, 2020 at 8:19 f m

   Vad generöst av dig! Bästa promenadpresenten ju! Det var faktiskt någon som frågade mig på Instagram ifall det var Victoriaplommon jag hade, så jag gjorde en noggrann bildgoogling på det för att kunna ge ett riktigt svar, och kom fram att det var helt garanterat Victoriaplommon. Så då är det säkert det som du har också! 🙂

 3. Marija Peteh

  24 september, 2020 at 9:36 e m

  Åh, plommon som är så gott😺

  1. Helena

   25 september, 2020 at 4:31 e m

   Visst är det?! Förresten, du skulle ju få en burk av mig ju! Tar med en nästa gång vi ses!

 4. Marija Peteh

  28 augusti, 2021 at 6:20 e m

  Vad gott det blev och då enkelt att göra.

  1. Helena

   30 augusti, 2021 at 8:45 e m

   Så kul att det blev så bra! 🙂

 5. Tuva

  6 oktober, 2021 at 3:10 f m

  Hur mycket marmelad skulle du säga att det blir på ett ungefär?

  1. Helena

   6 oktober, 2021 at 9:33 f m

   Rackarns, det har jag inte mätt upp. Men receptet är ju på ett kilo plommon, och igår kokade jag marmelad på ett kilo päron, och det blev cirka 9 dl marmelad. Så där någonstans borde det ju hamna.

 6. Camilla Nyquist

  6 oktober, 2021 at 6:07 e m

  Väntar på att marmeladen ska svalna! 🙂

  1. Helena

   7 oktober, 2021 at 8:53 f m

   Härligt! 🙂

Lämna en kommentar