Drinkar

Fläder sour – sommarens godaste fläderdrink!

fläder sour drink

Har man bemödat sig med att göra egen flädersaft får man göra drinkar på den, det är sen gammalt! Och det går precis lika bra att göra den här drinken på köpt flädersaft, jag lovar!

Att dricka en iskall fläder sour en tidig sommarkväll är helt underbart, och en perfekt välkomstdrink om du får gäster över på sommarmiddag! Den uppskattas av alla och är definitionen av en riktigt fräsch sommardrink.

Fläder sour smakar friskt och elegant!

Flädermojito

Förr om åren brukade jag alltid göra flädermojiton på bilden ovan av min flädersaft, och inget ont om den, den är hur god som helst, men nu på senare år är jag mer inne på ginbaserade sourdrinkar än på mojitos.

Jag tycker lätt att man blir lite mätt på all sötma och kolsyra i mojitos, och föredrar den eleganta smaken som man får i en ginbaserad sourdrink.

Ingredienser till en fläder sour

Ingredienser fläder sour

Till en fläder sour behöver du gin, jag gillar Hellströms gin som görs av Elisabeth Hellström på Gotland, men det funkar såklart bra med andra märken också. Du behöver också koncentrerad flädersaft, citron för att balansera upp sötman från flädersaft, ett ägg för att få det vita skummet från äggvitan och lite tonic water.

Testa en flädertonic!

Många mataffärer har smaksatta tonics, och jag brukar köpa en flädertonic. De märken man brukar se är Ekobryggeriet och Åhus Tonics & Mixers.

Se det som ett grundrecept!

rabarber-sour-drink

Faktum är att det här drinkreceptet kan göras med flera olika sorters saft. Har du bara jordgubbssaft hemma? Kör på det, och hitta en tonic som matchar eller använd en naturell tonic.

Drinken på bilden ovan är gjord på rabarbersaft och är en rabarber sour. Men tänk på att saften du häller i drinkshakern ska vara koncentrerad och inte utspädd bara, då ersätter den sockerlag.

Flädersaft-fläderblomssaft

Ingen saft i skafferiet? Här hittar du recept på flädersaft!

Skriv ut

Fläder sour – sommarens godaste fläderdrink!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fläder sour är en ginbaserad drink med elegant smak som är definitionen av en fräsch sommardrink! Görs flädersaft, citron, gin och tonic.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • 0,5 dl konc. flädersaft
 • 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar ca 1 stor citron)
 • 1 dl gin
 • 1 äggvita
 • isbitar
 • ca 11,5 dl tonic water (gärna med flädersmak) beroende på hur utspädd du vill ha drinken och vad som får plats i glaset

Instruktioner

Häll koncentrerad flädersaft i en shaker. (Gör du 4 drinkar rekommenderar jag att du kör med två shakers, alternativt gör den i två omgångar.)

Pressa ner citronsaft och häll ner gin. Fram till hit kan du förbereda drinken och låta den vänta i kylen.

Före servering – separera ägget och släpp ner äggvitan i shakern och skaka den i ca 15 sekunder så du får upp ett skum. Håll dig gärna över vasken, drinkshakers kan vara räviga. Släpp sedan ner ett par isbitar och skaka i ca 15 sekunder till. Sila ner drinkarna i glasen och toppa upp med lite flädertonic.

28 juni, 2024

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration