Gåvor - ätbara saft

Mormors fläderblomssaft

Flädersaft fläderblomssaftUnderbara  ljuvliga flädertider! Ifall det finns några fläderblommor där du bor, skynda dig att plocka dem och göra fläderblomssaft på dem! Mina fläderblommor kommer från en buske utanför vårt hus, och ju längre bort från vägen som flädern växer, desto bättre.

Så här lagar jag min flädersaft, efter mormors recept. Jag minns hur mormor brukade frysa saften i små burkar och stå i köket och karva loss fryst glass från burken med en tesked och äta det som isglass. Det gör jag också, det är hur gott som helst.

Och när saften är klar – varför inte göra en flädermojito?

Skriv ut

Mormors fläderblomssaft

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Fläderblomssaft precis så som min mormor brukade göra den. Godare än så här blir det inte! Avnjut den iskall, eller varför inte i en flädermojito?

 • Förberedelser: 35 min
 • Total tid: 5-6 dygn

Ingredienser

Scale
 • 50 fläderklasar
 • 3 citroner
 • 2 liter vatten
 • 2 kg socker
 • 50 g citronsyra

Instruktioner

Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och lägg dem i en stor bunke.

Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken.

Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 5-6 dygn, rör om varje dag.

Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor. Perfekt gå-bort-present!

16 juli, 2010

18 kommentarer

 1. Bästa receptet! Mitt ser nästan precis ut så och kommer från svärmor. Jag testade i år att ta mindre socker, men det blev inte lika bra.

  1. Går att göra på bären också. Blir super gott!
   Jag kokade ihop allt och hade i kanelstänger och lät det ligga ute i tre dagar för att kyla ner sig. Efter det silade jag allt och la i flaskor. Super gott! Värt att prova om man missat blomningen.
   😊👍🏼

 2. Sen många år har jag gjort en 5 liter fläderblomssaft – så god när den dricks riktigt KALL. Men till en undring. När jag plockar blommorna är det mycket bladlöss på blomklasarna och det är svårt att få bort dom. Vad göra?
  Bernt

  1. Hej Bernt! Jag älskar också riktigt iskall flädersaft, och minns min mormor som brukade äta den frysta koncentrerade glassen med tesked som isglass. 🙂 De där lössen är ju ett problem, jag brukar försöka undvika att plocka de mest angripna klasarna, men det är lätt hänt att komma hem med dem ändå. Jag skakar alltid av klasarna lite när jag kommer hem, och sköljer dem innan jag lägger dem i lagen. Skulle någon liten rackare slinka med ändå så silas den ju bort ändå till slut, som tur är. 😉

   1. Jag lägger klasarna på ett vitt lakan så att lössen kryper dit. Man får bort en del den vägen i alla fall. 😊

 3. Så glad att jag hittade ditt recept för det är pris så som min mamma och mormor gode den och jag fick vara med och plocka och göra den med dom. Nu är dom i himmelen som änglar .
  Och jag hade tappat bort recept kortet som vi hade skrivit receptet på , eller så har jag lånat ut det och inte fått tillbaka det.
  Jag och minna elev på särskolan var på promenad i dag i solen och vi hittade fläderträd med massa blommor på vid en lekplats. Och då berättade jag för dom att man kan göra saft på dessa blommor.
  Å kan vi inte göra det på fritids. Jo men då får jag plocka några här och komplettera med det jag skall få av min bror. För man får inte plocka hur som helst, ni vet ju när vi pratade om allemansrätten i våras och vad som gäller.
  Dom blev så glad och alla skulle ta med sig en liten plastflaska hem ifrån. Och ni som inta någon liten flaska kan jag ta med mig tiller.
  Mvh MP Elevassistent.


  1. Vilken jättefin kommentar Maria, en av de bästa jag fått! Vet att mormor också hade blivit glad av att få läsa den. Så roligt att ni ska göra saft tillsammans! Hoppas att det blir fina minnen för barnen! Själv minns jag fortfarande när jag gick i lågstadiet och vi fick vispa grädde till smör, så det kan bli minnen för livet!

 4. Plocka fläderblomklasarna när de just har slagit ut, dröj inte. Då slipper ni lössen! De finns inte med från början.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration