Mormors fläderblomssaft
Underbara ljuvliga flädertider! Ifall det finns några fläderblommor där du bor, skynda dig att plocka dem och göra fläderblomssaft på dem!
Mina fläderblommor kommer från en buske utanför vårt hus, och ju längre bort från vägen som flädern växer, desto bättre.
Skillnaden mellan äkta fläder och falsk fläder
Ifall man inte är riktigt säker på om det är äkta eller falsk fläder man har hittat, så finns det några saker som hjälper till att avgöra vilken typ av fläder det är;
Äkta fläder, som den på bilden här ovan, blommar i juni i ganska så plana klasar som doftar starkt av fläder.
Den falska flädern blommar tidigare, ofta runt april/maj, i klasar som är lite mer druvformade och ojämna och som inte doftar.
Varför citronsyra i flädersaft?
Jag använder citronsyra i min flädersaft precis som mormor gjorde.
Den allra vanligaste anledningen att tillsätta citronsyra i hemgjord saft är för att den ska hålla längre, och de flesta recept på fläderblomssaft innehåller citronsyra av just den anledningen.
Vill man inte ha i citronsyra funkar det också, men då får man vara noga med att förvara den färdiga saften i frysen för hållbarhetens skull. Vill man läsa mer om citronsyra tycker jag att tidningen Land har en bra artikel om det här.
Ingredienser till flädersaft
För att göra egen fläderblomssaft behöver du 50 blomklasar fläder, 2 kg socker, 2 liter vatten, tre citroner och 50 g citronsyra.
När du har plockat flädern – skölj av den lite lätt och lägg den i en bunke som rymmer minst fem liter.
Skrubba citronerna rena med en potatisborste och skär dem i skivor som du lägger ovanpå fläderblommorna.
Koka upp sockret med vattnet i en stor kastrull. (Det behöver bara koka upp ett par sekunder) och häll sedan detta över flädern och citronen.
Rör ner citronsyran, rör några varv extra och sätt på ett lock (eller plastfolie) på bunken med flädersaft. Låt den stå i kylen i 4-5 dygn. Rör om en gång om dagen. (Det är helt okej att tjuvsmaka lite!)
Efter 4-5 dygn – sila bort blommorna och citronen och släng dem.
Använd gärna en tygsil avsedd för saft, men har du ingen (eller om den är trasig som min visade sig vara) kommer man långt med dubbla tvättpåsar och en kanna!
Spara saften i väl rengjorda flaskor som du förvarar i kylen.
Förvara helst flädersaften i frysen
Ska du inte dricka upp flädersaften under den närmsta tiden är frysen bästa stället att förvara den.
Frys in den i plastflaskor (men fyll dem inte ända upp) eller i burkar.
Jag minns hur mormor brukade frysa saften i små burkar och stå i köket och karva loss fryst glass från burken med en tesked och äta det som isglass. Det gör jag också, det är hur gott som helst!
Drinkar med flädersaft
Och när saften är klar – varför inte göra en flädermojito?
… eller en frisk och fräsch fläder sour?
Ifall du inte hittar någon fläder att göra saft på brukar det nästan alltid gå att hitta rabarber i affären så här års. Rabarbersaft med vanilj är supergott det också, och blir precis lika gott att blanda drinkar på!
Skriv utMormors fläderblomssaft
Fläderblomssaft precis så som min mormor brukade göra den. Godare än så här blir det inte! Avnjut den iskall, eller varför inte i en flädermojito?
- Förberedelser: 35 min
- Total tid: 5-6 dygn
Ingredienser
- 50 fläderklasar
- 3 citroner
- 2 liter vatten
- 2 kg socker
- 50 g citronsyra
Instruktioner
Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och lägg dem i en stor bunke.
Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken.
Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 5-6 dygn, rör om varje dag.
Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor. Perfekt gå-bort-present!
Bästa receptet! Mitt ser nästan precis ut så och kommer från svärmor. Jag testade i år att ta mindre socker, men det blev inte lika bra.
Nä, ibland får man faktiskt respektera sockret och bara ösa i det! 😉
Fläderblomssaft är ju så gott. Tyvärr tror jag allt är överblommat här. 🙁
Rackarns! Men köpesaften är också helt okej.
Går att göra på bären också. Blir super gott!
Jag kokade ihop allt och hade i kanelstänger och lät det ligga ute i tre dagar för att kyla ner sig. Efter det silade jag allt och la i flaskor. Super gott! Värt att prova om man missat blomningen.
😊👍🏼
Vilken bra idé! Och vad spännande med kanelstängerna, ska absolut prova! Tack för tipset!
Vilka bilder du tar…nu igen! Läskar otroligt!
Tusen tack Loula, vad glad jag blir! 🙂
Sen många år har jag gjort en 5 liter fläderblomssaft – så god när den dricks riktigt KALL. Men till en undring. När jag plockar blommorna är det mycket bladlöss på blomklasarna och det är svårt att få bort dom. Vad göra?
Bernt
Hej Bernt! Jag älskar också riktigt iskall flädersaft, och minns min mormor som brukade äta den frysta koncentrerade glassen med tesked som isglass. 🙂 De där lössen är ju ett problem, jag brukar försöka undvika att plocka de mest angripna klasarna, men det är lätt hänt att komma hem med dem ändå. Jag skakar alltid av klasarna lite när jag kommer hem, och sköljer dem innan jag lägger dem i lagen. Skulle någon liten rackare slinka med ändå så silas den ju bort ändå till slut, som tur är. 😉
Jag lägger klasarna på ett vitt lakan så att lössen kryper dit. Man får bort en del den vägen i alla fall. 😊
Vilket bra tips! Måste testa! Tack!
Ska man spä ut denna saft innan den dricks? Alltså är detta koncentrerad saft?
Hej! Ja, detta är koncentrerad saft som ska spädas ut med vatten. 🙂
Så glad att jag hittade ditt recept för det är pris så som min mamma och mormor gode den och jag fick vara med och plocka och göra den med dom. Nu är dom i himmelen som änglar .
Och jag hade tappat bort recept kortet som vi hade skrivit receptet på , eller så har jag lånat ut det och inte fått tillbaka det.
Jag och minna elev på särskolan var på promenad i dag i solen och vi hittade fläderträd med massa blommor på vid en lekplats. Och då berättade jag för dom att man kan göra saft på dessa blommor.
Å kan vi inte göra det på fritids. Jo men då får jag plocka några här och komplettera med det jag skall få av min bror. För man får inte plocka hur som helst, ni vet ju när vi pratade om allemansrätten i våras och vad som gäller.
Dom blev så glad och alla skulle ta med sig en liten plastflaska hem ifrån. Och ni som inta någon liten flaska kan jag ta med mig tiller.
Mvh MP Elevassistent.
Vilken jättefin kommentar Maria, en av de bästa jag fått! Vet att mormor också hade blivit glad av att få läsa den. Så roligt att ni ska göra saft tillsammans! Hoppas att det blir fina minnen för barnen! Själv minns jag fortfarande när jag gick i lågstadiet och vi fick vispa grädde till smör, så det kan bli minnen för livet!
Plocka fläderblomklasarna när de just har slagit ut, dröj inte. Då slipper ni lössen! De finns inte med från början.
Bra tips!
Vi har gjort saften enligt ditt recept idag x 3, så det blir mycket saft. Min farmor gjorde alltid flädersaft men jag ha inte hennes recept utan hoppas att ditt blir lika gott
Hoppas att smaken blir precis så som du minns den! 🙂 Kram!