Gåvor - ätbara, saft

Mormors fläderblomssaft

Flädersaft fläderblomssaftUnderbara  ljuvliga flädertider! Ifall det finns några fläderblommor där du bor, skynda dig att plocka dem och göra fläderblomssaft på dem! Mina fläderblommor kommer från en buske utanför vårt hus, och ju längre bort från vägen som flädern växer, desto bättre.

Så här lagar jag min flädersaft, efter mormors recept. Jag minns hur mormor brukade frysa saften i små burkar och stå i köket och karva loss fryst glass från burken med en tesked och äta det som isglass. Det gör jag också, det är hur gott som helst.

Och när saften är klar – varför inte göra en flädermojito?

Skriv ut

Mormors fläderblomssaft

Flädersaft-fläderblomssaft

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,93 av 14 recensioner

Loading...

Fläderblomssaft precis så som min mormor brukade göra den. Godare än så här blir det inte! Avnjut den iskall, eller varför inte i en flädermojito?

  • Förberedelser: 35 min
  • Total tid: 5-6 dygn
Scale

Ingredienser

  • 50 fläderklasar
  • 3 citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 50 g citronsyra

Instruktioner

Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och lägg dem i en stor bunke.

Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken.

Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 5-6 dygn, rör om varje dag.

Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor. Perfekt gå-bort-present!

8 Kommentar

  1. Remsan

    16 juli, 2010 at 1:56 e m

    Bästa receptet! Mitt ser nästan precis ut så och kommer från svärmor. Jag testade i år att ta mindre socker, men det blev inte lika bra.

    1. Helena

      12 juni, 2019 at 8:13 f m

      Nä, ibland får man faktiskt respektera sockret och bara ösa i det! 😉

  2. Erika - Bakglädje

    16 juli, 2010 at 7:42 e m

    Fläderblomssaft är ju så gott. Tyvärr tror jag allt är överblommat här. 🙁

    1. Helena

      12 juni, 2019 at 8:14 f m

      Rackarns! Men köpesaften är också helt okej.

  3. Loulas Kök

    22 juli, 2010 at 6:25 e m

    Vilka bilder du tar…nu igen! Läskar otroligt!

    1. Helena

      12 juni, 2019 at 8:14 f m

      Tusen tack Loula, vad glad jag blir! 🙂

  4. Bernt Samuelsson

    14 juni, 2019 at 3:58 e m

    Sen många år har jag gjort en 5 liter fläderblomssaft – så god när den dricks riktigt KALL. Men till en undring. När jag plockar blommorna är det mycket bladlöss på blomklasarna och det är svårt att få bort dom. Vad göra?
    Bernt

    1. Helena

      17 juni, 2019 at 10:47 f m

      Hej Bernt! Jag älskar också riktigt iskall flädersaft, och minns min mormor som brukade äta den frysta koncentrerade glassen med tesked som isglass. 🙂 De där lössen är ju ett problem, jag brukar försöka undvika att plocka de mest angripna klasarna, men det är lätt hänt att komma hem med dem ändå. Jag skakar alltid av klasarna lite när jag kommer hem, och sköljer dem innan jag lägger dem i lagen. Skulle någon liten rackare slinka med ändå så silas den ju bort ändå till slut, som tur är. 😉

Lämna en kommentar