saft

Hallonlemonad

Hallonlemonad

Denna hallonlemonad är på riktigt det godaste jag någonsin druckit. ”Godare än brunellovinet du drack på bröllopsresan i Toscana?” undrade Olof. Orättvis jämförelse, men ja. Hallonlemonaden är inte riktigt som saft, den är lite tjockare, och man kan inte jämföra den med juice heller. Den är något slags mellanting.

Jag drack en variant av den när jag var på besök på en asiatisk restaurang, och blev helt till mig och beställde in glas efter glas. Efter en tid hörde jag av mig till restaurangen och frågade om jag kunde få receptet på deras hallonlemonad, vilket jag fick. Jag har dock ändrat det en del för att det ska passa hemmaköket mer än restaurangköket.

En av anledningarna till att den här hallonlemonaden är så god är att det är så mycket vaniljstång i den. Hallon och vanilj är ju som bekant en fantastisk smakkombination. Vaniljstång är ju rätt så dyrt nuförtiden, och visst kan man hjälpa upp smaken med vaniljessens och vaniljpulver, men allra bäst och vackrast tycker jag att hallonlemonaden blir med vaniljstång, när den får de svarta små fröna som blir som små stänk i den klarröda lemonaden. Det tar ett dygn för vaniljstången att sätta sin vaniljsmak på lemonaden, så smaken är kraftigare när det har gått en dag. Hallonlemonaden ska inte spädas med vatten utan drickas som den är, och den håller ungefär en vecka i kylen eftersom det inte är en klassisk saft.

Jag brukar göra den här drycken så här års när hösthallonen mognat i Björnhovda här på Öland där jag brukar plocka dem på självplock på den ekologiska gården vid Portskjulet. Det är en mysig aktivitet att göra med barnen, och det är alltid en härlig avkoppling för själen att åka dit och gå bland landen och blommorna. Men självklart går det jättebra att göra den på frysta köpehallon också, det har jag gjort flera gånger.

Skriv ut

Hallonlemonad

Världens godaste hallonlemonad med vanilj, och det godaste jag druckit. Inte som hallonsaft, inte som hallonjuice, mer som ett mellanting.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 1,5 timmar
 • Total tid: 1 timme 45 min
 • Antal portioner: 2,5 liter 1x

Ingredienser

Scale
 • 2 liter vatten
 • 4 dl socker
 • 500 g hallon
 • 2 vaniljstänger
 • 1 citron

Instruktioner

Koka upp vattnet ihop med sockret, ta det sedan från värmen.

Häll i hallon och skrapa ur och häll ner fröna från vaniljstängerna, ihop med vaniljstängerna. Låt det stå och dra i 1,5 timme, och fiska sedan upp vaniljstängerna och mixa saften slät med en stavmixer.

Riv ner skalet från en citron. Vänta 5 minuter, och passera sedan alltihop genom en sil (vanlig sil räcker) och häll upp på rengjorda flaskor. Saften håller ca en vecka i kylskåp, och vaniljen sätter mycket smak efter första dygnet. Saften behövs inte spädas med vatten.

Vill du hellre göra en drink med liknande smaker? Här hittar du mojito med hallon och vanilj.

20 september, 2020

9 kommentarer

 1. Det är inte undra på att snålvattnet rinner till när jag läser detta inlägg… 🙂
  Galet vackert och mmmm så gott det låter.
  Ha en fin söndag!
  Kram Anna

  1. Jag har aldrig provat att pastörisera den och vet i ärlighetens namn inte om det går. Men det kanske går jättebra? Ifall du provar får du jättegärna berätta hur det gick! (Och skulle det inte funka så kan man ju frysa den i mindre lådor eller påsar.)

 2. Hejsan.
  Läste nu ditt fina recept som låter jättegott! Min fråga är, om man använde frysta köpta hallon hur fungerar det tror du? Kan du gissa hur mycket mindre vatten man ska ta?
  Mvh Lola

  1. Hej Lola! Jag tror att jag har gjort det på frysta hallon en gång, och vill minnas att jag inte ändrade någonting, och det blev också finfint!

  1. Hej Therese! Jag grävde fram originalreceptet, men det skiljer inte så mycket, mest i pris faktiskt. Originalreceptet har samma mängd vatten och hallon, men hela 4 vaniljstänger och totalt 0,5 kg socker. Jag tycker att man får väldigt mycket vaniljsmak med ”bara” två vaniljstänger, och sötman är tillräcklig med 4 dl socker tycker jag absolut.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration