saft

Rabarbersaft med vanilj

Rabarbersaft med vanilj

Äntligen börjar det bli tider för rabarbersaft! Rabarbersaft är ju så gott, och speciellt om man kokar den med en urskrapad vaniljstång. Kombinationen rabarber och vanilj är ljuvlig! Det är så mycket försommar i smaken, och så härligt att ha hemma i frysen. Där jag bor är det svårt att få tag på rabarbersaft i affärerna, så här är det bäst att göra den själv. Och vet ni vad som är lika gott som rabarbersaft? Drinkar blandade på rabarbersaft! Kommer att lägga ut en sådan framöver också.

Den här saften späder jag så lite som hälften saft och hälften vatten i glaset. Den innehåller inte alls lika mycket socker eller citron som t ex flädersaft, och blir inte lika koncentrerad. Iskall på en varm försommardag är den oslagbar!

Rabarbersaft kan man göra på olika sätt. Om man vill kan man göra på samma sätt som med flädersaft, att man kokar upp en gigantisk sats sockerlag och häller över uppskivade rabarberbitar och låter det stå och dra någora dagar, eller så kan man göra som jag gjort här, att jag kokat upp rabarber med vatten, silat av rabarbern och sedan kokat upp rabarbervattnet igen med socker, citron och vaniljstång. Är man lite åt det otåliga hållet och gärna vill ha sin saft klar är det ju alltid kul när det går fort. Här kommer detaljerna:

Skriv ut

Rabarbersaft med vanilj

Ljuvlig rabarbersaft där vaniljen gör hela grejen! Rabarbersaft med vanilj är god att dricka som den är och att blanda drinkar av.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 40 min
 • Antal portioner: Cirka 2 liter 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 kilo rabarber (ca 810 normalstora stjälkar)
 • 1,5 liter vatten
 • 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar cirka en liten citron)
 • 5 dl strösocker
 • 1 vaniljstång

Instruktioner

Skiva rabarbern i centimetertjocka bitar och lägg i botten på en kastrull. Slå över 1,5 liter vatten och låt koka upp. Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern trådat ut sig.

Häll allt genom en sil och ta vara på rabarbervattnet men släng den trådiga rabarbern. (Jag använder ingen trosliknande tyghistoria utan en sån där hushållssil med rostfritt nät bara.) Diska kastrullen och häll tillbaka rabarbervattnet däri.

Pressa ner 0,5 dl citronsaft i kastrullen, och rör ner sockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt både frön och vaniljstång få vara med i kastrullen. Koka upp igen. Det räcker att det kokar några sekunder, sedan kan du ta kastrullen från värmen. Ta bort skummet som samlas på ytan om det blir något och släng det. 

Låt saften svalna något, och fiska sedan upp och släng vaniljstången. Häll saften i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Frys gärna en del av satsen, det är bra att ha.

Mer sugen på flädersaft? Här hittar du mitt recept på mormors flädersaft.

6 maj, 2021

14 kommentarer

 1. Mitt första saftkok någonsin.
  Tog bara hälften socker (jag tycker alla safter är för söta)
  Blev fantastiskt gott (möjligen fortfarande lite väl sött) vaniljen gör verkligen underverk.

  1. Alltså jag har ju druckit upp min saft för snabbt för att konstatera hur länge den håller, sorry för det. Men jag skulle satsa på att frysa in saften och förvara den i frysen som standard, och en flaska i kylen för de närmsta 1-2 veckornas behov.

 2. Hej! Jag har tidigare gjort en rårörd variant men har nu provat denna variant men använt drygt hälften av sockret har dessutom använt ca:två msk hel mortlad kardemumma, och det blev väldigt gott
  Ps Det går bra med ”trosa” bara det inte är ”stringtrosa”

  Med soliga hälsningar
  Hasse

  1. Hej Hasse! Haha, stringtrosa skulle ju funka dåligt här! 🙂 Att ha kardemumma i kan jag tänka mig blir ljuvligt!

 3. Väldigt gott, passar bra att dricka as is med isbitar eller som virke med vaniljvodka och jordgubbar 🍹

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration