Rabarbersaft med vanilj
Äntligen börjar det bli tider för rabarbersaft! Det KAN vara den godaste saften av alla!
Rabarber + vanilj = sant
Extra gott blir det om man kokar rabarbern ihop med en urskrapad vaniljstång, för kombinationen rabarber och vanilj är ljuvlig!
Det är så mycket försommar i smaken, och så härligt att ha hemma i frysen.
Där jag bor är det svårt att få tag på rabarbersaft i affärerna, så här är det bäst att göra den själv.
Och vet ni vad som är lika gott som rabarbersaft? Drinkar blandade på rabarbersaft! Här hittar ni en supergod rabarbermojito…
… och här hittar ni den minst lika goda drinken rabarber sour!
Inte så söt rabarbersaft
Den här saften späder jag så lite som hälften saft och hälften vatten i glaset.
Den innehåller inte alls lika mycket socker eller citron som t ex flädersaft, och blir inte lika koncentrerad.
Iskall på en varm försommardag är den oslagbar!
Så gör du rabarbersaft – två olika sätt
Rabarbersaft kan man göra på olika sätt.
Antingen kan man göra på samma sätt som med flädersaft; att man kokar upp en gigantisk sats sockerlag och häller över uppskivade rabarberbitar och låter det stå och dra några dagar.
Eller så kan man göra som jag gjort här, att jag kokat upp rabarber med vatten, silat bort rabarberbitarna och sedan kokat upp rabarbervattnet igen med socker, citron och vaniljstång.
Är man lite åt det otåliga hållet och gärna vill ha sin saft klar är det ju alltid kul när det går fort.
Ingredienser till rabarbersaft
För att göra en hemgjord rabarbersaft behöver du ungefär ett kilo rabarber, saften från en liten citron, en vaniljstång, 1,5 liter vatten och 5 dl strösocker.
Tvätta rent rabarbern och skär den i centimetertjocka skivor. Du behöver inte skala den, för saften ska ändå silas sen, och skalen gör mycket för färgen.
Lägg rabarberbitar i en kastrull och slå över vatten, och låt det koka i cirka 20 minuter.
Sila sedan saften och gör dig av med allt det trådiga som hamnar som i silen. Spara saften.
Gör rent kastrullen och häll ner socker, urskrapad vaniljstång och pressad citron.
Häll tillbaka den avsilade rabarbersaften och låt det hela få ett uppkok igen, tio sekunder räcker. När saften har svalnat är den klar att dricka!
Samma säsong som det är säsong för rabarbersaft är det ju även säsong för flädersaft! Här hittar ni receptet på mormors flädersaft.
Skriv utRabarbersaft med vanilj
Ljuvlig rabarbersaft där vaniljen gör hela grejen! Rabarbersaft med vanilj är god att dricka som den är och även att blanda drinkar på.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: 40 min
- Antal portioner: Cirka 2 liter 1x
Ingredienser
- 1 kilo rabarber (ca 8–10 normalstora stjälkar)
- 1,5 liter vatten
- 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar cirka en liten citron)
- 5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
Instruktioner
Skiva rabarbern i centimetertjocka bitar och lägg i botten på en kastrull. Slå över 1,5 liter vatten och låt koka upp. Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern trådat ut sig.
Häll allt genom en sil och ta vara på rabarbervattnet men släng den trådiga rabarbern. (Jag använder ingen trosliknande tyghistoria utan en sån där hushållssil med rostfritt nät bara.) Diska kastrullen och häll tillbaka rabarbervattnet däri.
Pressa ner 0,5 dl citronsaft i kastrullen, och rör ner sockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt både frön och vaniljstång få vara med i kastrullen. Koka upp igen. Det räcker att det kokar några sekunder, sedan kan du ta kastrullen från värmen. Ta bort skummet som samlas på ytan om det blir något och släng det.
Låt saften svalna något, och fiska sedan upp och släng vaniljstången. Häll saften i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Frys gärna en del av satsen, det är bra att ha.
Mitt första saftkok någonsin.
Tog bara hälften socker (jag tycker alla safter är för söta)
Blev fantastiskt gott (möjligen fortfarande lite väl sött) vaniljen gör verkligen underverk.
Håller med dig, vaniljen gör hela saften! Så kul att du provade den! 🙂
Hur länge håller saften i kylen?
Alltså jag har ju druckit upp min saft för snabbt för att konstatera hur länge den håller, sorry för det. Men jag skulle satsa på att frysa in saften och förvara den i frysen som standard, och en flaska i kylen för de närmsta 1-2 veckornas behov.
Jättegod saft, tack för receptet! Älskar att du hållit det enkelt också!
Så glad att du gillar den! 🙂
Ska man skala rabarbern? Jag gjorde det så färgen blev skittråkig
Det behövs inte! Saften ska ju ändå silas, så jag brukar behålla skalet för färgens skull.
Hej! Jag har tidigare gjort en rårörd variant men har nu provat denna variant men använt drygt hälften av sockret har dessutom använt ca:två msk hel mortlad kardemumma, och det blev väldigt gott
Ps Det går bra med ”trosa” bara det inte är ”stringtrosa”
Med soliga hälsningar
Hasse
Hej Hasse! Haha, stringtrosa skulle ju funka dåligt här! 🙂 Att ha kardemumma i kan jag tänka mig blir ljuvligt!
Enkel att göra och mycket mycket god tog mindre socker än på receptet
Vad roligt att du gillade den!
Väldigt gott, passar bra att dricka as is med isbitar eller som virke med vaniljvodka och jordgubbar 🍹
Skriver under på båda! 😉
Hej, ska saften blandas med atten när de är klar eller dricks den som den är, oblandad.☀️ //Maud
Hej Maud! Den ska blandas med vatten! Men inte med så mycket vatten som man brukar blanda i en klassisk köpesaft. Den här rabarbersaften är mer åt lemonadhållet. Jag brukar fylla ett halvt glas med koncentrerad saft, och fylla upp andra halvan av glaset med vatten. Då blir den perfekt!