Rabarber sour
Rabarber sour, hörni! Med skum och vaniljstång! Den här rabarberdrinken är verkligen en fullträff, och mitt i säsong alldeles just nu när rabarbern börjat komma upp.
Fast för de som har rabarber hela sommaren är ju säsongen jättelång, och tur är väl det, för har man väl provat den här drinken vill man ha den igen och igen!
Inte så sur namnet till trots
Drinken må heta rabarber sour för att det är den sortens drink den liknar mest, men i ärlighetens namn är den en ganska klassisk gin och tonic med äggviteskum på toppen, som inte smakar särskilt surt alls.
Syran kommer från citron och sötman från en rabarbersockerlag/rabarbersirap som man snabbt kokar ihop. (Alternativt koncentrerad rabarbersaft.)
Ingredienser till rabarber sour
För att göra en rabarber sour behöver du citron, gin, tonic, rabarbersockerlag och äggvita till skummet på toppen.
Gör en rabarbersockerlag
Sockerlagen är en koncentrerad rabarbersirap som jag kokat ihop med rabarber, vatten, socker och vaniljstång och sedan silat av.
Vaniljstång är ju så gott ihop med just rabarber, men har du ingen vanilj hemma blir det gott ändå.
Testa en rabarbertonic!
Första gången jag gjorde den här drinken använde jag klassisk Schweppes vilket alltid går jättebra i gin och tonics, men sedan hittade jag en rabarbertonic på mitt lokala ICA från Ekobryggeriet, och den gjorde drinken ännu godare.
(En snabb googling visar att dessa tonics även säljs på Delitea.se och Mathem.se.)
Kan förberedas i förväg
Drinken går att förbereda till stor del i förväg. Man kan koka rabarbersirapen långt i förväg, den håller ett par veckor i kylen, och samma dag som drinken ska serveras kan man hälla allt utom tonic och äggvita i shakern och förvara den i kylen.
Rabarbersirapen räcker till minst tio drinkar, för det är ju dumt att koka för lite rabarbersirap när man ändå är igång.
Ifall jag har rabarbersaft hemma brukar jag använda det istället för rabarbersockerlag, det är ju lite samma sak, bara det att en hel omgång rabarbersaft ger ju så mycket mer! Här hittar du recept på rabarbersaft.
Har du flädersaft hemma som du vill hitta på något gott med? Testa att göra en fläder sour! Den görs på nästan exakt samma sätt som en rabarber sour.
Skriv utRabarber sour
Godaste rabarberdrinken jag smakat! Vaniljstång sätter extra smak på rabarbern, och drinken smakar vuxet och elegant. Och är faktiskt inte alls sur!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Rabarbersirap (som räcker till minst 10 drinkar)
- 250 g rabarber
- 3 dl socker
- 2 dl vatten
- 0,5 vaniljstång
Drinken:
- 0,5 dl rabarbersirap
- 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar ca 1 stor citron)
- 1 dl gin
- 1 äggvita
- isbitar
- ca 1–1,5 dl tonic water (gärna med rabarbersmak) beroende på hur utspädd du vill ha drinken och vad som får plats i glaset
Instruktioner
Skölj rabarbern, skär den i centimeterstora bitar och lägg den i en kastrull. (Jag brukar inte skala den eftersom jag vill ha den så rosa som möjligt. Eftersom den ändå ska silas sen så gör det inget.)
Skrapa ur fröna ur en halv vaniljstång och lägg frön och stång i kastrullen. Tillsätt socker och vatten, och koka i cirka 10 minuter tills rabarbern löst upp sig i trådar och du har något som påminner om en tunnare rabarberkräm i konsistensen. Rör om med en handvisp då och då. Fiska upp och släng vaniljstången och sila kompotten så du får en jämn sirap. Häll på flaska och förvara det som blir över i kylen.
Häll rabarbersirap i en shaker. (Gör du 4 drinkar rekommenderar jag att du kör med 2 shakers.) Pressa ner citronsaft och häll ner gin. Släpp ner en äggvita i shakern och ett par isbitar och skaka rejält i minst 15 sekunder så du får upp ett skum.
Sila ner drinken i två glas, och toppa med tonic water. Rör runt med en liten sked och servera!
Ser fantastiskt gott ut!
Den blev verkligen vrålgod! Vi gjorde den i helgen igen. 🙂
Succé!!
Vad roligt att den uppskattades! 🙂