Drinkar

Rabarber sour

Rabarber sour drink

Rabarber sour, hörni! Med skum och vaniljstång! Den här rabarberdrinken är verkligen en fullträff, och mitt i säsong alldeles just nu när den första rabarbern börjat komma upp.

Fast för de som har rabarber hela sommaren är ju säsongen jättelång, och tur är väl det, för har man väl provat den här drinken vill man ha den igen och igen.

Inte så surt namnet till trots

Den må heta rabarber sour för att det är den sortens drink den liknar mest, men i ärlighetens namn är den en ganska klassisk gin och tonic med äggviteskum på toppen.

Så gott som all gin och tonic innehåller ju citron för att få in syran, men kanske att den här innehåller någon centiliter mer citron än vad jag brukar ha i.

Samtidigt brukar jag alltid ha sockerlag i mina GT:s just för att jag inte gillar när de blir alltför sura.

Men sötsliskig är den verkligen inte, tvärtemot. Den smakar friskt och fräscht. Och ”vuxet och sofistikerat” som våra kompisar sa när vi bjöd dem på den här rabarberdrinken häromveckan.

Gör en rabarbersockerlag

Sockerlagen är en koncentrerad rabarbersirap som jag kokat ihop med rabarber, vatten, socker och vaniljstång. Vaniljstång är ju så gott ihop med just rabarber.

Rabarbern sätter den rosa färgen, (i alla fall i början av säsongen när den är späd och rosa och inte så grön) och jag ger drinken ytterligare en smakskjuts med rabarber genom att använda en tonic som smakar rabarber.

Testa en rabarbertonic!

Första gången använde jag klassisk Schweppes vilket alltid går jättebra i gin och tonics, men sedan hittade jag en rabarbertonic på mitt lokala ICA från Ekobryggeriet, och den gjorde drinken ännu godare. (En snabb googling visar att dessa tonics även säljs på Delitea.se och Mathem.se.)

Kan förberedas i förväg

Drinken går att förbereda till stor del i förväg. Man kan koka rabarbersirapen långt i förväg, den håller ett par veckor i kylen, och samma dag som drinken ska serveras kan man hälla allt utom tonic och äggvita i shakern och förvara den i kylen.

Rabarbersirapen räcker till minst tio drinkar, för det är ju dumt att koka för lite rabarbersirap när man ändå är igång.

Skriv ut

Rabarber sour

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Godaste rabarberdrinken jag smakat! Vaniljstång sätter extra smak på rabarbern, och drinken smakar vuxet och elegant. Och är faktiskt inte alls sur!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 25 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Rabarbersirap (som räcker till minst 10 drinkar)

 • 250 g rabarber
 • 3 dl socker
 • 2 dl vatten
 • 0,5 vaniljstång

Drinken:

 • 0,5 dl rabarbersirap
 • 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar ca 1 stor citron)
 • 1 dl gin
 • 1 äggvita
 • isbitar
 • ca 11,5 dl tonic water (gärna med rabarbersmak) beroende på hur utspädd du vill ha drinken och vad som får plats i glaset

Instruktioner

Skölj rabarbern, skär den i centimeterstora bitar och lägg den i en kastrull. (Jag brukar inte skala den eftersom jag vill ha den så rosa som möjligt. Eftersom den ändå ska silas sen så gör det inget.)

Skrapa ur fröna ur en halv vaniljstång och lägg frön och stång i kastrullen. Tillsätt socker och vatten, och koka i cirka 10 minuter tills rabarbern löst upp sig i trådar och du har något som påminner om en tunnare rabarberkräm i konsistensen. Rör om med en handvisp då och då. Fiska upp och släng vaniljstången och sila kompotten så du får en jämn sirap. Häll på flaska och förvara det som blir över i kylen.

Häll rabarbersirap i en shaker. (Gör du 4 drinkar rekommenderar jag att du kör med 2 shakers.) Pressa ner citronsaft och häll ner gin. Släpp ner en äggvita i shakern och ett par isbitar och skaka rejält i minst 15 sekunder så du får upp ett skum.

Sila ner drinken i två glas, och toppa med tonic water. Rör runt med en liten sked och servera!

13 maj, 2022

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration