Bröd

Tekakor i långpanna

Tekakor i långpanna

Tror ni som jag, att allt fler bakar bröd dessa dagar? Det är en bra aktivitet att göra med barnen när de inte är på förskolan eller i skolan, och jag tror att vi alla kan skriva under på att hembakat bröd smakar godast. Dessutom tycker jag det är viktigt att glädjas åt vardagens enkla guldkorn som att baka bröd tillsammans. (Och sedan äta upp det med mycket smör och ost, icke att förglömma.)

Just tekakor hör till det bröd som jag tycker är allra godast, och känner jag mig själv rätt är det för att de bakas på både mjölk och smör. Men det tar ju ett tag att göra platta, runda “kakor” av bröddegen, och det är ju inte alltid man har tid med det. Men gör man tekakor i långpanna är det hur smidigt som helst! Bara att dumpa ner degen i en långpanna och skära skåror istället för att forma portionsbitar. Jag älskar långpannebröd.

Det här receptet kan jag inte ta åt mig äran för, det kommer från Victorias Provkök. Jag har provat andra recept på tekakor i långpanna, men inget blir så bra som det här, därför återger jag Victorias version, och tipsar er samtidigt om att besöka hennes härliga matblogg som är full av inspiration.

Skriv ut

Tekakor i långpanna

Tekakor i långpanna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,71 av 14 recensioner

Loading…

Helt otroligt fluffiga tekakor som görs smidigt i långpanna och som smakar helt fantastiskt. Bakning har aldrig varit enklare!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 5 min + 60 min jästid
  • Total tid: 1 h 15 min
  • Antal portioner: 20 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 ägg
  • ca 13 dl vetemjöl special

 

Instruktioner

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölk och vatten. Låt det bli fingervarmt, ca 37C.

Rör ner degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och ägg, och arbeta sedan ner mjölet, vilket är enklast att göra i en bakmaskin om du har någon. Kör gärna degen i minst 5 minuter i maskinen. (Annars funkar degkrokarna till elvispen toppen.) Degen ska vara smidig och inte kladdig.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. 

Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla den till en platt rektangel, eller bara tryck ut den med händerna. Lägg rektangeln på en bakplåt med bakplåtspapper, och skåra degrektangeln i rutor med kniv. (Glömmer du detta moment funkar det finfint ändå.) Låt degen jäsa i ytterligare 30 min.

Sätt ugnen på 225 c, och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Får de för mycket färg kan du behöva lägga på ett ark aliminiumfolie sista stunden.

Havrebröd i långpanna

Sugen på att baka mer långpannebröd, men kanske utan mjölk, smör och ägg i? Det bröd jag lagar allra oftast av mina brödrecept är det här; havrebröd i långpanna.

16 Kommentar

  1. Lotta

    18 mars, 2020 at 3:38 e m

    Tack för recept!
    Med tanke på att mjölet är typ slut i butikerna, tror jag att många iaf tänker baka. Ifall nu mer tar slut, jäst tänker jag på, hade det varit bra med ett brödrecept med bakpulver ist för jäst. Om det finns nåt bra sånt och du har det får du gärna dela med dig!

    1. Helena

      19 mars, 2020 at 8:22 e m

      Både mjöl och jäst verkar vara bristvara! Skulle man få tag i mjöl kan man i alla fall göra de här grova limporna på bikarbonat:
      https://baraenkakatill.se/marias-grova-filbrod/

  2. Charlotta

    19 mars, 2020 at 7:41 f m

    Alltså det finns inte ett endaste litet jästpaket att finna i affärerna runt oss, så folk har väl bunkrat det med haha! Tråkigt för mig som brukar baka var och varannan dag, buhu. Ska göra de här så fort jag får tag på ett paket, låter supergoda!

    Kram C

    1. Helena

      19 mars, 2020 at 8:19 e m

      Ja, alltså vad snopet med jästen! Vi får baka scones på bakpulver och filbröd på bikarbonat istället så länge!

      1. Charlotta

        21 mars, 2020 at 7:06 f m

        Igår fick vi tag på ett paket jäst (skräll haha) så jag bakade de här igår kväll. SÅ goda! Längtar redan till frukost 🙂

        1. Helena

          23 mars, 2020 at 8:20 f m

          Åh vad roligt! Ja, de är verkligen hur goda som helst!

  3. Anna

    22 mars, 2020 at 1:00 e m

    Tack för recept! Har bakat slut på jästen så nu satte jag en surdeg. Hade förträngt hur jobbiga alla såna recept är? Har alla Sebastian Boudets kokböcker men orkar inte baka på ett bröd en vecka! Nu testar jag dina fusksurdegsbaguetter med surdegsgrund. Ett experiment! Har du tips på enkla surdegsbröd? Ta hand om er i dessa tuffa tider! Och ät c-vitamin som ska funka mot corona! 🥰 https://www.tv-helse.se/framgangsrik-c-vitaminbehandling-covid-19/

    1. Helena

      23 mars, 2020 at 8:19 f m

      Spännande! Alltså riktiga surdegsbröd har jag inte mycket att komma med kring, jag kör ju bara på mitt fusksurdegsbröd när det kommer till sådant. Men jag har ju ett bröd på bikarbonat om inte annat, det är ju värt att testa! Kram och ta hand om er också!

      1. Anna

        23 mars, 2020 at 9:16 f m

        Haha men jag orkade inte med hela ritualen så jag bara körde ditt fusksurdegsbröd med samma mängd av rågsurdeg istället för jäst och det smakade som på bageri! Så do testa om jästen tar slut för dig! Så himla himla bra! Nu är jag inte rädd för surdegen längre, haha! Eventuellt att jag fick ha det lite längre i ugnen, kanske 2 minuter längre för att få det genombakt. Men nu när vi inte kan handla obehindrat så blir det back to basic. Att baka bröd lugnar en orolig själ. Kanske därför många bakar nu? Mitt jobb är inne på andra veckan hemma (jobbar som copy) och att hålla på med jordnära saker grundar i dessa orostider tycker jag! Man måste bort från datorn och inte hela tiden läsa om hemskheter. Kram och var rädda om er!

        1. Helena

          23 mars, 2020 at 2:14 e m

          Håller med dig helt, att baka är back to basics och det lugnar! Exakt vad har du i din surdeg? Vill också prova!

  4. Anna

    23 mars, 2020 at 3:52 e m

    Jag kör den franske bagarens! https://www.koket.se/den-franske-bagaren/sebastien-boudet/starta-en-surdeg/

    Fast jag matade den bara en gång och sen körde jag. The fast and lazy way, hehe!

    1. Helena

      24 mars, 2020 at 8:02 f m

      Toppen, tack, ska testa!

  5. Stefan

    30 juni, 2020 at 1:35 e m

    Bakade med kall degvätska och rumstempererat smör samt sirap som sötningsmedel. Blev fantastiskt!

    1. Helena

      1 juli, 2020 at 8:28 e m

      Det låter ju super!! Ska testa det jag med!

  6. Ewa Lindén

    7 augusti, 2020 at 11:52 f m

    Har gjort en omgång som receptet för ett tag sedan med en förliten långpanna 😃. De blev jättehöga men supergoda. Idag gör jag en ny omgång men bytte ut mjölet till rågsikt, filmjölk istället för mjölk brödsirap istället för socker. Rätt långpanna. Står nu på jäsning 2.

    1. Helena

      10 augusti, 2020 at 10:08 f m

      Vad roligt! Ja, det har jag också gjort en gång, och de kan verkligen bli hur höga som helst! Men som sagt, supergoda ändå! 🙂

Lämna en kommentar