Havrebröd i långpanna
Detta jättegoda havrebröd i långpanna är ett favoritbröd i repertoaren här hemma! Att baka bröd i långpanna är verkligen supersmidigt, mycket tack vare att man bara behöver hantera degen en gång istället för två. Ju mindre jobb desto bättre, eller hur?
Direkt efter att degen har blandats i sin bunke ska den raka vägen ner i en långpanna och plattas ut med händerna, och där får den sedan jäsa en timme innan det är dags att stoppa den i ugnen. Med andra ord slipper man allt tjafs med utbakning på köksbänken efter en första jäsning. Rätt skönt att slippa torka bänkytan efteråt, tycker jag.
Jag fick receptet av en bloggläsare för många år sedan, och bakar det ofta här hemma. Både barnen och vi älskar det! Jag brukar låta det svalna på galler en stund innan jag fryser in det.
I receptet står det mörk sirap, men det går precis lika bra med ljus sirap ifall det är det man har hemma. Och om man gillar att använda en mindre mängd jäst går det fint att anpassa brödet efter det också. När jag bakade dessa havrerutor i långpanna häromdagen hade jag bara ett halvt paket jäst hemma och helt vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special, och det gick också fint. Men då lät jag det jäsa i två timmar istället för en.
Skriv utHavrebröd i långpanna
Det enklaste och godaste långpannebrödet av alla! Blanda degen i bunken, häll den direkt ner i långpannan och jäs en timme. Skjuts in i ugnen!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min + jästid
- Total tid: 1 h 30 min
- Antal portioner: 20 1x
Ingredienser
- 1 pkt jäst (50 g)
- 6 dl havregryn ( + 1 dl extra till garnering, se nedan)
- 2 tsk salt
- 1 msk olja
- 2 msk mörk sirap
- 2 tsk malda brödkryddor
- 7 dl fingervarmt vatten
- ca 10 dl vetemjöl special
Garnering:
1 dl havregryn
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havregryn, salt, olja, sirap och brödkryddor.
Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Den ska dock vara ganska lös, så det gör absolut inget om den kladdar.
Häll ner degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och platta till och dra ut den så mycket det går med händerna, så den täcker större delen av pannans botten. Strö över den extra decilitern havregryn, och platta till smeten så att havregrynen fastnar. Låt jäsa under bakduk i ca en timme.
Sätt ugnen på 225C, och grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills det fått fin färg.
Vill du prova ännu fler långpannebröd? I så fall rekommenderar jag tekakor i långpanna.
Riktigt gott, tack för ännu ett smarrigt recept från dig
Vad roligt att du gillar det! 🙂