Bröd

Havrebröd i långpanna

Havrebröd i långpanna

Detta jättegoda havrebröd i långpanna är ett favoritbröd i repertoaren här hemma! Att baka bröd i långpanna är verkligen supersmidigt, mycket tack vare att man bara behöver hantera degen en gång istället för två. Ju mindre jobb desto bättre, eller hur?

Direkt efter att degen har blandats i sin bunke ska den raka vägen ner i en långpanna och plattas ut med händerna, och där får den sedan jäsa en timme innan det är dags att stoppa den i ugnen. Med andra ord slipper man allt tjafs med utbakning på köksbänken efter en första jäsning. Rätt skönt att slippa torka bänkytan efteråt, tycker jag.

Jag fick receptet av en bloggläsare för många år sedan, och bakar det ofta här hemma. Både barnen och vi älskar det! Jag brukar låta det svalna på galler en stund innan jag fryser in det.

I receptet står det mörk sirap, men det går precis lika bra med ljus sirap ifall det är det man har hemma. Och om man gillar att använda en mindre mängd jäst går det fint att anpassa brödet efter det också. När jag bakade dessa havrerutor i långpanna häromdagen hade jag bara ett halvt paket jäst hemma och helt vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special, och det gick också fint. Men då lät jag det jäsa i två timmar istället för en.

Skriv ut

Havrebröd i långpanna

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Det enklaste och godaste långpannebrödet av alla! Blanda degen i bunken, häll den direkt ner i långpannan och jäs en timme. Skjuts in i ugnen!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 20 min + jästid
  • Total tid: 1 h 30 min
  • Antal portioner: 20 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 6 dl havregryn ( + 1 dl extra till garnering, se nedan)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 tsk malda brödkryddor
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • ca 10 dl vetemjöl special

Garnering:
1 dl havregryn

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havregryn, salt, olja, sirap och brödkryddor.

Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Den ska dock vara ganska lös, så det gör absolut inget om den kladdar.

Häll ner degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och platta till och dra ut den så mycket det går med händerna, så den täcker större delen av pannans botten. Strö över den extra decilitern havregryn, och platta till smeten så att havregrynen fastnar. Låt jäsa under bakduk i ca en timme.

Sätt ugnen på 225C, och grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills det fått fin färg.

Vill du prova ännu fler långpannebröd? I så fall rekommenderar jag tekakor i långpanna.

26 juni, 2017

4 kommentarer

  1. Varför volymmått?
    1 dl vetemjöl väger mellan 55-80g. Det är väldigt stor skillnad på ca 550-800 g mjöl.
    Det är även stor skillnad på msk, vissa är 15ml och andra är 20ml.
    Och det är störa skillnad på salt, bordsalt, grovsalt, flingsalt mm.

    Det är mycket bättre att ha en bestämd vikt på mjölet och variera med vätskan.

    1. De allra flesta som bakar och lagar efter mina recept föredrar att använda decilitermått och matskedsmått framför ml och gram, därför anger jag måtten i dessa format. Det är också många som inte har ml-mått och vågar hemma.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration